Θεόδωρος Καράογλου για Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιωάννη: «Έχασα έναν φίλο μου»

Ο Θεόδωρος Καράογλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιωάννη.

Τη θλίψη του για τον χαμό του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιωάννη, που κατέληξε από κορωνοϊό, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τονίζοντας πως έχασε «έναν φίλο», έναν Ιεράρχη με τον οποίο είχε εξαιρετική συνεργασία.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Έχασα έναν φίλο μου! Έναν Ιεράρχη με τον οποίο είχα μια εξαιρετική συνεργασία, καθώς μας συνέδεε η αγάπη για τον τόπο μας.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, υπήρξε σπάνια περίπτωση Ιεράρχη. Λόγιος, βαθυστόχαστος και κοινωνικά μαχητικός.

Η κοίμησή του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδας, τη Μητρόπολη Λαγκαδά και την τοπική κοινωνία που τον λάτρεψε, καθώς αποτέλεσε ξεχωριστό παράδειγμα πεφωτισμένου και σεμνού Ιεράρχη. Ήταν αυτός που με κύρια χαρακτηριστικά τη θέληση και το πάθος της δημιουργίας, την αγωνιστικότητά του, αναγέννησε μια ολόκληρη Μητρόπολη. Ίδρυσε Εκκλησίες, λειτούργησε συσσίτια, βοήθησε απόρους. Λαμπρός, δυναμικός, εμβληματικός, με πολυσχιδή δράση Ποιμένας, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του.

Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αποτέλεσε φωτεινό σημείο αναφοράς, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πρόοδο και ευημερία της.

Θα τον θυμόμαστε με αισθήματα αγάπης, σεβασμού και βαθιάς εκτίμησης.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία του η μνήμη».

Φαβορί για να διαδεχθεί τον Άνθιμο

Ο Ιωάννης βρισκοταν για δέκα χρόνια στη Μητρόπολη Λαγκαδά και διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θεωρούνταν προοδευτικός και ανοιχτόμυαλος, ενώ ήταν ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

Δείτε για το θάνατο του Μητροπολίτη Ιωάννη