“Η Ελλάδα είναι στη μέση”: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης τα είπε όλα με 2 φωτό για όσα θα γίνουν από Σεπτέμβρη

Ένα απολογισμό της πανδημίας έκανε μέσα από μία ανάρτησή του στο Facebook, o Kωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του: «Στην αρχή της πανδημίας ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής, τον Μάρτιο του 2020, δεν άντεξε την συγκίνηση και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες είπε, το αυτονόητο, πόσο πολύτιμοι είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Μελετώντας τώρα, προσεκτικά όσα ανακοινώνουν οι εθνικοί οργανισμοί δημόσιας υγείας, σε χώρες όπως το Περού, η Κίνα, η Αλβανία καταγράφηκαν δυστυχώς 4 στους 10 θανάτους από κορωνοϊό, δυστυχώς σε νεότερους ασθενείς ηλικίας <65 ετών».

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης προσθέτει: «Αντίθετα στις προηγμένες υγειονομικά χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, στην ίδια ηλικιακή ομάδα καταγράφηκε περίπου ο 1 στους 10 θανάτους. Η Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία βρίσκονται στη μέση με λιγότερους από 2 στους 10 θανάτους. Η ανομοιογένεια διεθνώς, στους θανάτους νεότερων ασθενών που μάλλον θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, οφείλεται κυρίως στην κατάσταση του συστήματος υγείας και στο ρόλο του από την πρόληψη, δηλαδή τους εμβολιασμούς και την πρωτοβάθμια φροντίδα , μέχρι κυρίως την θεραπευτική αντιμετώπιση».

«Η βελτίωση του συστήματος υγείας πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα για την ενδημική φάση της νόσου. Με αυτά τα δεδομένα ο νέος, υγιής και αθλητικός τύπος της φωτογραφίας , αλλά και ο μηχανόβιος φίλος θα απαλλαγούν οριστικά από τη μάσκα και τις φοβίες τους!» κατέληξε.