Η Κ.Ο. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ για τις Καταστροφικές πλημμύρες στην ΠΕ Χαλκιδικής

Η Κ.Ο. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ για τις Καταστροφικές πλημμύρες στην ΠΕ Χαλκιδικής

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην ΠΕ Χαλκιδικής  ανέδειξαν με τραγικό τρόπο τις διαχρονικές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική της προστασία.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας, αλλά κυρίως στον Δήμο Αριστοτέλη με επίκεντρο την Ολυμπιάδα, ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, τις σημαντικές διαχρονικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην ΠΕ Χαλκιδικής. 

Οι ελάχιστοι καθαρισμοί των όποιων ρεμάτων τους οποίους επικαλέστηκε η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύονται ως ενέργειες – «μπαλώματα».

Το ευτύχημα ότι δεν υπήρξε η απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν δίνει το παραμικρό άλλοθι στους αρμόδιους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι).

Αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Μια πολιτική που ιεραρχεί και χρηματοδοτεί έργα, κατά προτεραιότητα, για την ενίσχυση (άμεση και έμμεση) της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο των κατασκευών και όχι μόνο.

Συνολικά τα έργα αντισεισμικής – αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής θωράκισης, ακόμη και εάν είναι επιλέξιμα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία, υπόκεινται στη μέγγενη της πολιτικής «κόστους – οφέλους» που δεν υπηρετεί την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών, αλλά τα συμφέροντα των μονοπωλίων. 

Τα όσα, μέχρις στιγμής, γίνονται αποσπασματικά στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των μεγάλων ελλείψεων. 

Συνολικά τα έργα αντισεισμικής – αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής θωράκισης, οι μηχανισμοί της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στα «αζήτητα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ, των τεχνικών προγραμμάτων Δήμων και της Περιφέρειας.

Να επισημάνουμε επίσης πως, η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων περιοχών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπιούνται από πλημμυρικά φαινόμενα, δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές για τις οποίες έχουν καταρτιστεί οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας που περιλαμβάνονται στο Εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού!!! Έκδηλες οι σοβαρές και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν την πολιτική που “γέννησε” αυτά τα ΣΔΚΠ, όσο και των διοικήσεων Περιφερειών που γνωμοδότησαν υπέρ τους. 

Σε αυτή τη φάση είναι κρίσιμο ο λαός της ΠΕ Χαλκιδικής με τη πάλη του να διεκδικήσει πόρους από κράτος – περιφέρεια – δήμους για να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

• Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές (κατοικίες, επιχειρήσεις, οδικό δίκτυο, δημόσιες υποδομές, καλλιέργειες κλπ)  και να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και αποζημίωσης στο 100% των πληγέντων (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β’ κατοικίας) και αποκατάστασης των ζημιών.

• Να προχωρήσει άμεσα ο καθαρισμός των ρεμάτων, και να υπάρξει επιτέλους μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της περιοχής. Να δοθούν έκτακτα κονδύλια για αυτό το σκοπό από ΠΔΕ και πιστώσεις στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

• Ειδικότερα για την περιοχή της Ολυμπιάδας:

• Με δεδομένο ότι δίπλα στα ρέματα που την διασχίζουν αναπτύσσεται η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός καθώς και οι παλαιοί χώροι απόθεσης με επικίνδυνα απόβλητα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων, επιβάλλεται να γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των όμβριων υδάτων καθώς και των φερτών. 

• Να ελεγχθούν στατικά όσα κτίρια και κατοικίες βρίσκονται δίπλα στα ρέματα που πλημμύρισαν. 

• Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο – επικαιροποιημένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης τεχνολογικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός που μπορεί να προκληθεί από σεισμό, πλημμύρα ή άλλο φυσικό φαινόμενο.

Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που δημιουργούν αντίστοιχα προβλήματα.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδάτινων πόρων και προστασίας από πλημμύρες έχει σαν προϋπόθεση ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Διαβάστε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here