Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Είναι ένα βραβείο που δίνει τη δυνατότητα στον βραβευθέντα συγγραφέα να γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη μέσω των μεταφράσεων του έργου του

Για το βιβλίο του «Καινούργια μέρα» (Εκδόσεις Καστανιώτη) τιμήθηκε ο Νίκος Χρυσός με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature).

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βραβείο που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας, αλλά και το οποίο προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.

Το συγκεκριμένο βραβείο δίνει τη δυνατότητα στον βραβευθέντα συγγραφέα να γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη μέσω των μεταφράσεων του έργου του, οι οποίες προωθούνται μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, το μυθιστόρημα «Καινούργια μέρα», εξετάζει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα που αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και ουσιαστικά σε όλο τον κόσμο.

Είναι το θέμα των άστεγων, των προσφύγων, των περιθωριακών ανθρώπων μαζί με τους διώκτες τους.

Το όλο ζήτημα του περιθωρίου προσεγγίζεται από τον συγγραφέα με γνώση, ευαισθησία και ανθρωπισμό και με έναν ιδιαίτερα ευφυή και σύνθετο τρόπο αφήγησης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με χθεσινή του ανακοίνωση συγχαίρει τον Νίκο Χρυσό για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, καθώς και τους συνυποψηφίους του για το βραβείο συγγραφείς Δημήτρη Γράψα και Αγη Πετάλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here