Πατέρας της 7χρονης Βαλεντίν: Είπα ψέματα γιατί φοβήθηκα την τιμωρία

Οι λόγοι που τον ώθησαν να κατασκευάσει την ιστορία της εξαφάνισής της για να τη στείλει στη μητέρα της στη Γαλλία

Για τη δύσκολη ζωή του στην πατρίδα του, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την απόφασή του να φύγει με την κόρη του και να έρθει στην Ελλάδα και τους λόγους που τον ώθησαν να κατασκευάσει την ιστορία της εξαφάνισής της για να τη στείλει στη μητέρα της στη Γαλλία, μίλησε σήμερα στο «Μαζί σου» ο πατέρας της 7χρονης Βαλεντίν.

Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Ο πατέρας του κοριτσιού, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αναφέρθηκε στους άγριους βασανισμούς που υπέστη από τις Αρχές της χώρας του στο παρελθόν, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε επειδή τραβούσε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

Όπως είπε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, επί 16 μέρες ήταν κρατούμενος σε διαφορετικά μέρη, και κάθε μία από αυτές τις μέρες υποβάλλόταν σε φρικτά βασανιστήρια. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μία μέρα τον είχαν κρεμασμένο ανάποδα για περίπου οκτώ ώρες, ρίχνοντάς του κλωτσιές και γροθιές.

Όπως εξήγησε στη σύλληψή του, την περίοδο της σύλληψης είχε ήδη γεννηθεί η κόρη του, και αυτό που του έδινε κουράγιο ήταν η ελπίδα που είχε μέσα του.

Όσον αφορά τη σχέση του με τη μαμά της μικρούλας, ο Αμπελκά εξηγεί ότι ποτέ δεν παντρεύτηκαν. «Δεν ήμασταν ποτέ παντρεμένοι. Ήταν μια φίλη μου, ζούσε σπίτι της και εγώ στο δικό μου». Από τα τέσσερα χρόνια του κοριτσιού ανέλαβε μόνος του την ανατροφή της, αφού η μητέρα της Βαλεντίν έφυγε και την εγκατέλειψε. Έτσι ανέλαβε να μεγαλώσει το κορίτσι μόνος του, μόνο με λίγη βοήθεια από τα αδέλφια του.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να εγκαταλείψει την χώρα του και να ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσει στην Ελλάδα, είπε ότι ήταν πολύ δύσκολη, αλλά ήταν μονόδρομος. «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι αγαπώ πολύ την κόρη μου.

Τότε πίστευα ότι η μαμά της είχε πεθάνει, άρα το μόνο άτομο που είχε την ευθύνη να τη μεγαλώσει ήμουν εγώ.

Δεν μπορούσα να αφήσω πίσω την κόρη μου πίσω, ήμουν ο μόνος που μπορούσα να σταθώ πλάι της», λέει στο «Μαζί σου», εξηγώντας ότι έπρεπε να την πάρει μαζί του αφού, αν πάθαινε ο ίδιος κάτι, η μικρή θα απέμενε μόνη της στον κόσμο.

Όπως λέει, έφυγαν μαζί από τη ΛΔ του Κονγκό στις 8 Οκτωβρίου. «Δεν ήταν καθόλου εύκολο να αφήσω πίσω τη χώρα μου, στην οποία γεννήθηκα. Για να σώσω την ζωή της κόρης μου δεν είχα καμία άλλη επιλογή.

Αν πέθαινα δεν υπήρχε κανείς να τη φροντίσει».

Σύμφωναμε τον ίδιο, πατέρας και κόρη πέρασαν έναν χρόνο ταξιδεύοντας, μείον 2-3 μέρες, και κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα «με τη χάρη του Θεού» (ο ίδιος δηλώνει χριστιανός πεντηκοστιανός).

«Συναντήσαμε ανθρώπους που μας βοηθούσαν», λέει ο Αμπελκά, περιγράφοντας πώς κατάφερνε να βρίσκει φαγητό για την κόρη του στο δύσκολο ταξίδι.

«Εγώ θυσιαζόμουν. Για 2-3 μέρες δεν έτρωγα τίποτα, όταν έβρισκα φαγητό το φυλούσα για τη Βαλεντίν».

Σχετικά με τη ζωή τους στην Ελλάδα, και το πώς επιβίωναν εδώ, ο Αμπελκά ανέφερε ότι μαζί με την κόρη του λάμβαναν βοήθεια από διάφορες οργανώσεις που έφτανε τα 200-300 ευρώ κάθε μήνα.

«Με αυτά έπρεπε να πληρώσουμε τα πάντα, νοίκι, φαγητό υποχρεώσεις», εξηγεί.

Διαβάστε επίσης εδώ: