ΠΟΕΔΗΝ: Ο ΕΟΔΥ πρέπει να μας απαντήσει πόσοι πέθαναν εντός ΜΕΘ

Κατηγορηθήκαμε από τον Υπουργό Υγείας ότι για τις ΜΕΘ λέμε ελεεινά ψέματα.

Μάλιστα για να αποποιηθεί τις κυβερνητικές ευθύνες κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα καταγγελλόμενα από την ΠΟΕΔΗΝ.

Έγγραφο του ΕΟΔΥ που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και επιβεβαιώνει πλήρως τα καταγγελλόμενα από την ΠΟΕΔΗΝ για τα οποία καταθέσαμε Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες νοσηλείας στις Μονάδας Εντατικής Θεραπείας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έως 1/3/2022 είχαμε 16.519 θανάτους ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ από τους 25.914 από τις ΜΕΘ είχαν εξέλθει έως τις 1/3/2022  4.274 ασθενείς, ως εκ τούτω το ποσοστό θνητότητας είναι κοντά στο 68,7% εντός των ΜΕΘ.

Η μέση διάρκεια των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ (ανεξάρτητα την έκβασή τους) αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ από το Νοσοκομεία ήταν 4,7 ημέρες. Αλήθεια πόσοι μπορεί να γλιτώσουν τη ζωή τους όταν είναι διασωληνωμένοι επί πέντε ημέρες εκτός ΜΕΘ με τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις να θερίζουν.

Δεν μας λέει ο ΕΟΔΥ στο έγγραφό του πόσοι ασθενείς πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε απλές κλίνες αποκαλυπτικό στοιχείο για τις συνθήκες νοσηλείας. 

Η πολυήμερη αναμονή των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ, η επιλογή ασθενών και η εισαγωγή σε ΜΕΘ έχουν ανεβάσει το ποσοστό θνητότητας εντός ΜΕΘ στο τραγικό ποσοστό 68%.

Συνολικά κάθε ημέρα έχουμε 4 – 5 ασθενείς να βγαίνουν ζωντανοί από τις ΜΕΘ και 50 με 100 θανάτους εντός και κυρίως εκτός ΜΕΘ.

Δεν μας λέει ο ΕΟΔΥ πόσοι από τους 9.395 ασθενείς που πέθαναν στις ΜΕΘ νοσηλευόταν σε κανονικές ΜΕΘ ή αυτοσχέδιες ΜΕΘ με υποτυπώδη εξοπλισμό και μη εξειδικευμένο προσωπικό;

Συνολικά έως 1/3/2022 νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 13.669 ασθενείς εκ των οποίων οι 9.395 πέθαναν και οι 4.274 εξήλθαν ζωντανοί.

Ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να μας απαντήσει πόσοι από τους 9.395 που δηλώνει ότι πέθαναν εντός  ΜΕΘ, είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση και πρόσβαση.

Όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, υποκείμενων νοσημάτων, έχουν δικαίωμα να δίνουν τη μάχη για τη ζωή με τους καλύτερους όρους μέσα από τις ΜΕΘ.

Πληρώνουν μία ζωή φόρους, εισφορές για υγειονομική περίθαλψη και μια φορά που χρειάζονται το σύστημα για σοβαρό λόγο δεν τους προστατεύει επαρκώς. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί εκ των 16.519 ασθενών που πέθαναν σε απλές κλινικές διασωληνωμένοι ή μη θα είχαν σωθεί εάν υπήρχε διαθέσιμη ΜΕΘ.

Πολλοί εκ των 9.395 ασθενών που πέθαναν στις ΜΕΘ θα είχαν σωθεί εάν ήταν καλύτερα στελεχωμένες οι ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό και περισσότερες για να μην χρειαζόταν να βρίσκονται σε λίστα αναμονής πολλές ημέρες ή να νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ. Πόσοι αλήθεια ασθενείς θα είχαν σωθεί, εάν η κυβέρνηση απαιτούσε από τον ιδιωτικό τομέα να δώσει κλίνες ΜΕΘ για covid-19 και να μην μένει στα εύκολα με την εγκληματική κάλυψη της κυβέρνησης; 

Μέχρι σήμερα χάθηκαν 26.686 άνθρωποι από κορωνοϊό εκ των οποίων μόνο οι 6.500 τον πρώτο χρόνο και οι υπόλοιποι 20.000 τον δεύτερο χρόνο αν και υπήρχε καλύτερη γνώση στην πανδημία,  καλύτερες θεραπείες και κυρίως οι εμβολιασμοί.

Όλα αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ αναδεικνύουν την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αντί λοιπόν να σκύψουν το κεφάλι και να διορθώσουν την κατάσταση διατυμπανίζουν και προωθούν την ιδιωτικοποίηση.

Όλα στο φως.

Τρέχει η Μηνυτήρια Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ. Θα καταθέσουμε συμπληρωματικά το εν λόγω έγγραφο του ΕΟΔΥ και αναμένουμε την εξέλιξη της Εισαγγελικής Έρευνας.