Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» θα προχωρήσει κανονικά

Τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών ότι ο «Φιλόδημος» θα προχωρήσει κανονικά, μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ.Ι. Καϊτεζίδης

Τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι κανένα έργο δεν πρόκειται να απενταχθεί αλλά το πρόγραμμα του «Φιλόδημου» θα προχωρήσει κανονικά, καλύπτοντας όσα έργα είχαν προβλεφθεί, μετέφερε στους δημάρχους ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ.

Ιωάννης Καιτεζίδης: «Θέλουμε όλες οι χρηματοδοτήσεις να είναι πραγματικές και όχι ακάλυπτες επιταγές»

«Η διαβεβαίωση του υπουργού είναι ότι κανένα έργο δεν πρόκειται να απενταχθεί αλλά θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα, το οποίο για τους Δήμους είναι έργο πνοής και ανάπτυξης, από τη στιγμή που τα βασικά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως η ΣΑΤΑ έχουν σχεδόν εξαφανιστεί» δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης και πρόσθεσε πως η υπόσχεση που έδωσε ο υπουργός είναι ό,τι εφόσον διαμορφώσει πλήρως το χρηματοδοτικό πλαίσιο, μετά τις γιορτές, θα κάνει συγκριμένες ανακοινώσεις, με τις συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης, ώστε το πρόγραμμα να τρέξει και να χρηματοδοτηθεί στο σύνολο του.

Ειδικότερα, είπε, πως ως πρόεδρος της ΠΕΔ –ΚΜ από την ενημέρωση που είχε στον Δ.Σ της ΚΕΔΕ, με το οποίο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, αλλά και προσωπικά με τον υπουργό – η τελευταία ήταν προχθές – έλαβε τη διαβεβαίωση ότι όσα έργα είχαν προβλεφθεί, θα καλυφθούν κανονικά.

«Από κει και πέρα γίνεται μια σοβαρή δουλειά από το υπουργείο Εσωτερικών που θα καλύψει το σύνολο των χρηματοδοτήσεων» σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης. 

«Θέλουμε πραγματικές χρηματοδοτήσεις»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υπενθύμισε ότι η ανησυχία των Δημάρχων εκφράστηκε, μετά την επισήμανση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ότι τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί για τον «Φιλόδημο», σε σχέση με όσα είχαν εξαγγελθεί, μέσω του προγράμματος, ήταν υποπολλαπλάσια. 

«Δηλαδή μιλούσαμε για ακάλυπτες επιταγές.

Ο υπουργός μίλησε με συγκεκριμένα νούμερα, λέγοντάς ότι είχαν εξαγγελθεί έργα με χρηματοδότηση περίπου της τάξης του 1 δισ.  200 εκατ. ευρώ, αλλά τα έργα για τα οποία υπήρχε πρόβλεψη δεν ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Σχολίασε μάλιστα πως «εφόσον ο υπουργός είχε όλα τα στοιχεία στη διάθεση του, ώφειλε να ενημερώσει του δημάρχους και καλώς έκανε». 

Ο κ. Καϊτεζίδης, αναφερόμενος στα χρηματοδοτήσεις των έργων, επισήμανε ότι οι αιρετοί θέλουν όλες οι χρηματοδοτήσεις να είναι πραγματικές χρηματοδοτήσεις και όχι υποσχέσεις χρηματοδοτήσεων. 

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ  και ο προϋπολογισμός του 2020. Την ικανοποίηση του για την απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος του οργάνου, Ι. Καϊτεζίδης, λέγοντας πως «είμαστε από τα ελάχιστα συλλογικά όργανα στη χώρα που ψηφίσαμε ομόφωνα τον προϋπολογισμό μας.

Αυτό σημαίνει ότι εξαντλήσαμε και τη συζήτηση μεταξύ μας και τη διαβούλευση, στο επίπεδο της Εκτελεστικής Επιτροπής και αυτό τιμά όλους τους συναδέλφους στο Όργανο. Είμαστε ενωμένοι και για αυτό είμαστε δυνατοί». 

Διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΔ-ΚΜ θα συνεχίσει να λειτουργεί ανοιχτά και δημοκρατικά, και δεν πρόκειται να κλείσει τις πόρτες της.

«Τις έχουμε ορθάνοικτες και διαφανείς,  γιατί θεωρούμε ότι όλοι οι αιρετοί, όλοι οι αυτοδιοικητικοί και από τον πιο απομακρυσμένο δήμο έχουν ισότιμο λόγο για οτιδήποτε γίνεται και τους ενδιαφέρει σε επίπεδο Περιφερειακής Ένωσης». 

Κληθείς να απαντήσει, αν στο νέο προϋπολογισμό υπάρχει κάτι διαφορετικό, σε σχέση με τον προηγούμενο, ως προς την στόχευση, , δήλωσε πως «στην ΠΕΔ-ΚΜ προχωράμε με νοικοκυρεμένο βηματισμό, καθώς τον κληρονομήσαμε από την προηγούμενη διοίκηση.

Κάποιες επιμέρους αλλαγές και μια χρηματοδότηση με κωδικό που θα χρηματοδοτεί δράσεις και μελέτες της ΠΕΔ διατυπώθηκαν και αποτυπώθηκαν ήδη στον προϋπολογισμό του 2020.

Είναι ένας νοικοκυρεμένος προϋπολογισμός, όπως νοικοκυρεμένη ήταν  μέχρι τώρα η πορεία των οικονομικών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας».

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here