Μια νέα πρόταση για την μέσω ΕΛΓΑ ασφάλιση των αγροτών

Είναι ευρέως γνωστό οτι ο πρωτογενής τομέας (βλ. Αγροτικός) της κάθε χώρας, είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, από πολλές απόψεις

Του Μιχάλη Πετσανά

Η αγροτική πολιτική της Ελλάδας –χώρας μέλους της ΕΟΚ- δεν είναι δυνατό εύκολα «να αναθεωρηθεί» διότι, εν πολλοίς ο ρόλος της Ένωσης και σύντομα της νέα ΚΑΠ, είναι σαφώς καθοριστικός.

Όμως μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα και βεβαίως είναι αναγκαία γι’ αυτό, ικανά γεωτεχνικά και πολιτικά στελέχη.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουν τα διάφορα συστημικά πολιτικά κόμματα.

Και προκύπτει το εξής ερώτημα:

Ναι, υπάρχει μια κρίση στον τομέα –που οφείλεται σε πολλά- και που μόνο «βοηθητικό» ρόλο παίξει η αποτελεσματική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής;

Μόνο η τεχνοκρατικά ορθή και πλήρης αγροτική ασφάλιση, μπορεί να συντελέσει στην επιβίωση των αγροτών σ’ αυτές τις «μνημονιακές» συνθήκες.

Μπορεί να «παρηγορήσει» πολλούς γεωργοκτηνοτρόφους που παλεύουν –κυριολεκτικά- για να επιζήσουν, να κρατήσουν βιώσιμες τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις!

Υπάρχει, ο κρατικός ιδ.δικαίου οργανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο ΕΛΓΑ, που όμως δεν καλύπτει πολλά!

Όλοι μας γνωρίζουμε το πως λειτουργούν οι κρατικοί οργανισμοί, σίγουρα ο ΕΛΓΑ λειτουργεί καλύτερα, αλλά μόνον οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συντελέσουν στην επέκταση της αγροτικής ασφάλισης, διαθέτοντας τα σχετικά κεφάλαια.

Χρειάζονται λοιπόν 3-4 ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες όμως για να «μπουν» στον τομέα, πρεπει να μειωθεί ο επιχειρηματικός κίνδυνος και να ενεργοποιηθεί η επιδότηση του ασφαλίστρου, όπως γίνεται σε άλλες χώρες μέλη της Ένωσης.

Πολλοί γεωργοί δεν επιθυμούν την υποχρεωτικότητα της δια του ΕΛΓΑ ασφάλιση (περί το 30%) και θεωρούν ότι δεν  «σώζονται» από τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

Το συστημα που εφαρμόζει η Πορτογαλία –μεσογειακή χώρα- θα ταίριαζε καλύτερα στη χώρα μας (το κράτος ελεγχει τα ασφαλιστρα).

Σίγουρα, στον κρατικό ΕΛΓΑ υπάρχουν άξια στελέχη, που μπορούν να  προτείνουν αλλαγές στους κανονισμούς, στα ασφάλιστρα, στον τρόπο εκτιμήσεων (που κοστίζει πολύ!) κλπ ώστε και οι εταιρείες να «ενεργοποιηθούν».

Ο ΕΛΓΑ μπορεί να ελέγχει το νέο σύστημα και να πουλά ή να «χορηγεί» τεχνογνωσία, μόνο αν αναδιοργανωθεί «γερά» και δείξει εμπιστοσύνη σε νέα και ικανά στελέχη, με κουλτούρα διαφορετική, που θα διαθέτουν ίσως και DNA που θα κατανοεί την ασφαλιστική αγορά!

Έτσι μόνο ο τομέας και περισσότερο οι γεωργοκτηνοτρόφοι μπορούν να βοηθηθούν πραγματικά και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλλουν και οι γεωτεχνικοί και μάλιστα γρήγορα.

Διαβάστε επίσης εδώ:


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here