«ΣΑΡΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΛΛΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!

Με εντολή Χουλιαράκη, όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης πρέπει να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό – Οποια διοίκηση δεν συμμορφωθεί, απειλείται με καρατόμηση

Τι κι αν σήμερα η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έδωσε εντολή στους κρατικούς φορείς να διαθέσουν στην κυβέρνηση και την τελευταία ικμάδα ρευστότητος που τυχόν τους έχει απομείνει!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπέγραψε απόφαση με την οποία η κυβέρνηση θα «σαρώσει» κάθε ευρώ από την ρευστότητα των κρατικών φορέων και η οποία προβλέπει «καρατόμηση» των διοικήσεων που δεν συμμορφώνονται.

Στον αντίποδα, νομοθετώντας την «υποχρεωτική κατάθεση διαθεσίμων» των οργανισμών του δημοσίου στην ΤτΕ, το υπουργείο Οικονομικών προφυλάσσει τις διοικήσεις από ευθύνες για ενδεχόμενη «απιστία».

Η εντολή είναι σαφής: «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας», προκειμένου να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, κρατώντας σε τραπεζικούς λογαριασμούς μόνο όσα τους είναι απολύτως αναγκαία για τις τρέχουσες συναλλαγές τους.

Την συγκέντρωση όλων των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους σε έναν λογαριασμό, αποκάλυψε το Σάββατο ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου στο www.newmoney.gr.

Ποιες είναι οι… τρέχουσες ανάγκες; Οι φορείς θα κινούνται με ορίζοντα δεκαπενθημέρου! Με βάση την απόφαση, το μέγιστο όριο ρευστότητας που οι Φορείς επιτρέπεται να διατηρούν σε λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός Τράπεζας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε καθημερινή βάση και ισούται με τις εκτιμώμενες καθαρές ταμειακές ανάγκες του Φορέα (εισπράξεις μείον πληρωμές) για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Το δεκαπενθήμερο νοείται σε ημερολογιακούς όρους.

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία του Φορέα προκύπτει συστηματική υπέρβαση του μέγιστου ορίου ρευστότητας, ενημερώνεται σχετικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στον συγκεκριμένο Φορέα.

Βγαίνουμε στις αγορές

Παρά ταύτα, θέμα ωρών είναι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου. Η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή περιόρισε την πολιτική ρευστότητα των προηγούμενων ημερών και επιτρέπει πλέον στην κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές. Χείρα βοηθείας για την υλοποίηση του εγχειρήματος έδωσαν στην κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των τεχνοκρατών τους στην Αθήνα.

Με τι επιτόκιο θα γίνει η έκδοση;

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φιλοδοξεί να επωφεληθεί από τη δίψα που έδειξαν πρόσφατα οι επενδυτές για κρατικούς τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας και να στρώσει το χαλί, ώστε να ακολουθήσει και δεύτερη έκδοση πριν από τον Μάιο.

via

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here