News

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ!

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ!

FT: Τι άλλαξε και τι όχι στην Ελλάδα με την κρίση

«Η Ελλάδα πέρασε οχτώ χαμένα χρόνια. Από το 2010 η οικονομία της χώρας έχει μειωθεί κατά 25% και το διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων της έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο. Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μείνει η ανεργία βρίσκεται στο 20%». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά δημοσίευμα των Financial Times για την κατάσταση στη χώρα μας μετά από οχτώ χρόνια κρίσης και μνημονίων.

Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με αυτή την σκοτεινή περίοδο μετά τις 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται επίσημα το ελληνικό πρόγραμμα το ερώτημα είναι αν αυτά τα τραυματικά χρόνια έχουν λειτουργήσει καθαρτικά για μερικά από τα χρόνια προβλήματα της Ελλάδας που συντέλεσαν στην εμφάνιση της κρίσης.

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα μας την περίοδο των Μνημονίων με αντάλλαγμα την οικονομική διάσωση. «Στον ιδιωτικό τομέα ένα προσεκτικό συμπέρασμα θα ήταν ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να βλέπει τις απαραίτητες αλλαγές. Υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στην κρίση και πλέον εμφανίζουν και πάλι κέρδη αλλά και σε καινοτόμες startups που προσελκύουν επενδυτές», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Όμως», συνεχίζει το δημοσίευμα, «στον δημόσιο τομέα μια αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση καθώς και το σύστημα εκπαίδευσης έχουν δείξει αντιστάσεις στην μεταρρύθμιση προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το αν οι περισσότεροι Έλληνες είναι αφοσιωμένοι στο να κάνουν τις δομικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για μια βιώσιμη ανάκαμψη».

«Θα χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια πριν οι Έλληνες συνειδητοποιήσουν ότι μια δουλειά στον δημόσιο τομέα, η οποία ήταν για πολύ καιρό η πιο δημοφιλής επιλογή – δεν πρόκειται να είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή στο μέλλον, καθώς οι πιο καλοπληρωμένες δουλειές θα είναι στον ιδιωτικό τομέα», δηλώνει στους FT ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου.

Οι αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα δεν ήρθαν χωρίς πόνο, αναφέρει ακόμη το ρεπορτάζ. «Τα μέτρα των προγραμμάτων έκαναν μια βαθιά τομή στον ιδιωτικό τομέα που αποτελείται κατά 95% από μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις».

«Από τις εταιρείες που πήγαιναν καλά πριν από την κρίση, το 20% έχουν καταφέρει να καινοτομήσουν επιτυχώς και αναπτύσσονται, και το 40% επιβιώνει χωρίς να βγάζει χρήματα», αναφέρει στους FT ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβανής. Αυτό αφήνει ένα 40% που ο κ. Ραβανής περιγράφει ως «ζόμπι». «Δεν πληρώνουν φόρους ή τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Λιγότερες από τις μισές απ’ αυτές τις επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν, ακόμη και αν εμφανιστούν νέοι επενδυτές να δώσουν πολλά χρήματα», προσθέτει.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα ο οποίος σημειώνει ότι η πιο σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει μια πιο επιχειρηματική εξαγωγική κουλτούρα. «Αυτό έχει αρχίσει και συμβαίνει. Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν κατά τα χρόνια της κρίσης ότι θα πρέπει να εξάγουν για να επιβιώσουν», δηλώνει.

«Όμως ενώ ο ιδιωτικός τομέας γίνεται πιο εξωστρεφής, ο δημόσιος τομέας παραμένει βαθιά πολιτικοποιημένος», γράφουν οι FT σημειώνοντας πως ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως πρόβλημα το «πελατειακό μοντέλο» κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγιναν περισσότερες από 30.000 τοποθετήσεις στο Δημόσιο, πολλοί εκ των οποίων ήταν ειδικοί συνεργάτες που επιλέχθηκαν από υπουργούς.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Βρυξελλών συμφωνούν πως βασικό σημάδι για την όρεξη της Ελλάδας για αλλαγή είναι το αν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουν. «Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα και η ΕΕ διαθέτει σύστημα μεταμνημονιακής παρακολούθησης, διπλωμάτες της ΕΕ δηλώνουν ότι οι πολιτικές πιέσεις για ζητήματα όπως οι συντάξεις και οι διορισμοί στο Δημόσιο, θα αυξηθούν καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές».

«Ο Τσίπρας θα θελήσει να πάρει πίσω τα πιο σκληρά μέτρα», αναφέρει ένας απ’ αυτούς τους διπλωμάτες.

via

Related posts

Read previous post:
ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ!

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν ήδη περάσει από το στάδιο ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Ωστόσο, με τα εγγόνια...

Close

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr