25/04/2024
13.7 C
Serres

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Array

Στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Αντιπαράθεση κορυφής

Σε προεκλογικό κλίμα η συζήτηση στη Βουλή

procredit bank serres epimelitirio

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, την Τετάρτη.  Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κορυφαία τη διαδικασία, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία.

Αντιπαράθεση κορυφής στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Κορυφαία διαδικασία χαρακτήρισε τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.


«Η διαδικασία αυτή έρχεται σε μία μεταβατική στιγμή για τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία, τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα βήματα μετά την ολοκλήρωση μίας πολυετούς περιόδου, της μνημονιακής περιόδου, μιας σκληρής περιόδου για τη χώρα, που έληξε με την καθαρή έξοδο από το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να στοχαστούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης τη, πάνω στις θεσμικές αιτίες τους, να αντλήσουμε από την εμπειρία μας και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, είπε πως η κρίση ήταν μια συντριπτική εμπειρία για τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού που σήκωσε δυσανάλογα βάρη, αλλά μας έκανε σοφότερους και μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες, να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το Σύνταγμα.

Κ. Μητσοτάκης: Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;

Με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.


«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προϋποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση

και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Γεννηματά: Οι προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ.

Τις δώδεκα προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή. Όπως είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με 12 συνολικά προτάσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην πολιτική αστάθεια που είναι από τις μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Απαιτούμε την πλήρη αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θητεία της Βουλής. Διαφωνούμε πλήρως στον λαϊκισμό της εκλογής Προέδρου απευθείας από τον λαό, που καθιστά τον ανώτατο άρχοντα κομμάτι της κομματικής διαπάλης, οδηγεί σε «Προέδρους μειοψηφίας» και αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος, κατά τρόπο κατάφωρα αντι-κοινοβουλευτικό. Και δίνουμε τέλος στη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής με την επίκληση δήθεν μεγάλου εθνικού ζητήματος.

Προχωρούμε σε αναγκαίες τομές για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Προτείνουμε την αλλαγή των ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη των υπουργών, έτσι ώστε να γίνει πιο σοβαρή η διαδικασία παραπομπής στη Βουλή και το κυριότερο για να ισχύουν και για τους υπουργούς οι παραγραφές που ισχύουν για όλους τους πολίτες.

Οι βουλευτές δεν μπορεί να καλύπτονται με «ασυλία» για κοινά ποινικά αδικήματα. Προστατεύονται μόνο για την άσκηση του έργου τους.

Εκφράζουμε και αποτυπώνουμε τις νέες πολιτειακές ισορροπίες, με τη μετρημένη και ορθολογική αύξηση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Αναβαθμίζουμε το κύρος των θεσμών και διασφαλίζουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών.

Εμπλέκουμε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας την αντικειμενικότητά της επιλογής αυτής.

Αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε τη διαδικασία στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.

Προτείνουμε την συνταγματική πρόβλεψη της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.

Διευκολύνουμε την δυνατότητα κυβερνήσεων συνεργασίας διευρύνοντας (με εύλογο χρόνο) τη χρονική διάρκεια των διερευνητικών εντολών.

Ενισχύουμε το Κοινωνικό Κράτος. Διεκδικούμε την έμπρακτη προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών, με τη συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας. με την πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης».

Κουτσούμπας: Η συγκεκριμένη αναθεώρηση υπηρετεί σκοπιμότητες

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει, ότι η συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους: Από τη μια μεριά προωθεί

ανάγκες του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του.

Από την άλλη, υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, προεκλογικού χαρακτήρα, προκειμένου να στηθεί αυτός ο κάλπικος διπολικός καβγάς, ανάμεσα κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αλλά και για να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι προχωράει από τις τόσες προεκλογικές διακηρύξεις του που οι περισσότερες μένουν στα συρτάρια, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της μεγάλης κατηφόρας του» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι τα «διπολικά- δικομματικά παιχνίδια είναι μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια».

Είπε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας, ώστε να εφαρμόζεται αδιατάρακτα η αντιλαϊκή πολιτική και να μην διαταράσσεται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, όπως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο (να μην διαταράσσεται) από την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο λαϊκός παράγοντας σε μια δεδομένη στιγμή.

Ως δεύτερο στόχο ανέφερε την προσπάθεια της κυβέρνησης να «αναπαλαιώσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Σημείωσε ότι επειδή και οι δύο στόχοι είναι «καραμπινάτα αντιδραστικοί» γι’ αυτό και η κυβέρνηση συμπίπτει με την ΝΔ και άλλα κόμματα που και αυτά μιλούν για την ανάγκη να μη διαταράσσεται η πολιτική «συνέχεια» και «σταθερότητα».

Θεοδωράκης: Χρειαζόμαστε νέο Σύνταγμα

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην παρέμβασή του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επεσήμανε ότι «η συζήτηση για το Σύνταγμα θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να σκεφθούμε την κρίση της δημοκρατίας, την απογοήτευση και την αποχή των πολιτών. Και τελικά, το είδος της κοινωνίας στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε». Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «αυτές οι σκέψεις πρέπει να μας οδηγήσουν στις αποφάσεις για το νέο Σύνταγμα! Και όχι τα πρόσκαιρα κομματικά συμφέροντα. Αυτά που καθοδηγούν πολλές από τις αποφάσεις σε αυτή την αίθουσα. Μπορούμε; Θα φανεί σε 2 μήνες. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο συντηρητικός λαϊκισμός και οι άγονες κομματικές σκοπιμότητες θα προσγειώσουν ξανά την Ελλάδα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ούτε καν στο παρόν!».

Ο κ. Θεοδωράκης πρόβαλε τους εξής στόχους που θα πρέπει να εξυπηρετήσει η συνταγματική αναθεώρηση: «Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών. Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους – 12 συνεχή χρόνια είναι αρκετά! Για δημάρχους και βουλευτές! Αν θέλουν να συνεχίσουν, πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα.

Επιπροσθέτως πρέπει: Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα. Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων. Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα. Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή».

Καμμένος: Θλιβερή η εικόνα της Ολομέλειας

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή “θλιβερή την εικόνα” της Ολομέλειας “ακριβώς ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων”, ενώ επέρριψε ευθύνες και στο προεδρείο της Βουλής για παραβίαση του Κανονισμού και της σειράς των ομιλητών.

Είπε ότι “στην μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ανακτά σταδιακά ξανά την οικονομική ελευθερία της, το πρόταγμα όμως αποτελεί η επιστροφή των ηθικών αξιών στην κορυφή της αξιακής πυραμίδας της κοινωνίας μας διότι μέχρι τώρα οι κλοπές του δημοσίου χρήματος, οι υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων, των φαρμάκων, ο αποκλεισμός των απλών ανθρώπων και των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό προς όφελος προνομιακών συνομιλητών της εξουσίας και ιδίως των κομμάτων της εξουσίας που χειρίστηκαν την εποχή των μνημονίων -πλην αυτής της κυβέρνησης- η απέταξη 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από το σύστημα δημόσιας Υγείας και ασφάλισης είχαν ένα ξεκάθαρο έρεισμα στην δύσοσμη ηθική απαξία”.

Η επίτευξη του εν λόγω στόχου, επισήμανε ο Π. Καμμένος, “περνά αναγκαία και πρωταρχικά διαμέσου του επαναπροσδιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας καθώς και κρίσιμων θεσμών της πολιτείας και εν τέλει της κοινωνίας μας με πρόσημο ηθικό και ανθρωποκεντρικό ώστε η προστασία και η θωράκιση να καταστούν ανθεκτικότερες ακόμα και στις έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που βιώσαμε κατά τη μνημονιακή εποχή”.

Λεβέντης: Δεν θα γίνει αναθεώρηση

Την εκτίμηση ότι “τελικά δεν θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση” έκανε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξηγώντας ότι “από τη σημερινή συζήτηση άλλα έχει στο κεφάλι του ο κ. Τσίπρας και άλλα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε, ακόμα, ότι είναι δύσκολο να βρει η επόμενη βουλή 180 βουλευτές που χρειάζεται η αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο κ. Λεβέντης έψεξε τον κ. Τσίπρα ότι “εκμεταλλεύτηκε αυτό το θέμα, το 2014, για να ρίξε μια κακή κυβέρνηση και τώρα θέλει να το αλλάξει” κα πρότεινε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να χρειάζονται 165 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία.

Για το θέμα της εκκλησίας ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει πίσω και σημείωσε ότι οι ιερείς αισθάνονται προδομένοι.

Συνδέοντας το θέμα της εκκλησίας με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης είπε ” ότι και να κάνετε εάν αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται στην ψυχή του λαού είναι σαν να μη γίνονται”.

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είπε ότι δεν πρέπει τώρα να γίνει και ζήτησε επίσης να ψηφιστεί τροπολογία όπου οι βουλευτές να εξαιρούνται από τα αναδρομικά.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο Κώστας Μπούμπας για την αντιμετώπιση των Πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των...

Όταν ο Πατριάρχης Βελιγραδίου κ.κ.Πορφύριος συναντά πάνοπλο τον Ηγεμόνα του Δεσποτάτου των ...

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βελιγραδίου και πάσης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος είναι μιά ασκητική μορφή, που κλήθηκε να διαποιμάνει τα της Εκκλησίας των...

Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Από τη Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη»  η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους...

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γραμματοκομμιστής ξένων σχεδιασμών η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με αφορμή τη φετινή “Διεθνή ημέρα πολυμέρειας” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και καθηγητής Οικονομικών στο Α.Π.Θ. προέβη στην ακόλουθη δήλωση:“Η Ευρώπη...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Απόστολος Τζιτζικώστας: Ο πολιτισμός κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας...

Νικολέτα Βλαβιανού: Περίμενα τον Αλ Πατσίνο κάτω από το ξενοδοχείο, δεν κατέβηκε ο κοντός

Μια ξεκαρδιστική ιστορία διηγήθηκε η Νικολέτα Βλαβιανού καλεσμένη στο Πρωίαν σε είδον. Η ηθοποιός ανέφερε πως περίμενε έξω από ένα ξενοδοχείο να βγει ο Αλ...

Πολιτιστικός πόλος η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» για την εκπαιδευτική κοινότητα

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» αποτελεί πολιτιστικό πόλο στην πόλη των Σερρών και οι επισκέψεις μαθητών συνεχίζονται καθημερινά.  Το πρωί της Τετάρτης 24...

Συνέχισε να διαβάζεις