ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Ε.Ι. *Γ. Βεζυργιανίδης

Η Ελλάδα έχει πέντε Πολυτεχνεία (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ξάνθη – Βόλος – Πάτρα).

Στην Αυστρία και στη Γερμανία υπάρχουν και Τεχνικές Σχολές (“Gewerbeschule”) στις οποίες φοιτούν κατά προτίμηση όσοι θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο.

Στην Ελλάδα παλαιότερα υπήρχε μια Σχολή – το Μικρό Πολυτεχνείο – η οποία και έκλεισε και ανεδύθησαν αναρρίθμητα Τ.Ε.Ι., να βγάζουν Μηχανικούς Εφαρμογής (Τ.Ε.)., οι οποίοι λογικά θα ήταν βοηθοί των μηχανικών του Πολυτεχνείου.

Για να συμβεί αυτό όμως θα έπρεπε οι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου να μην ήταν αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή να μην απασχολείται ο καθένας επαγγελματικά μόνος του, αλλά να συνασπίζονταν πολλοί σε εταιρεία.

Στην Ελλάδα γενικά δεν υπάρχει εταιρική κουλτούρα. Οι υπάρχουσες εταιρείες είναι λίγες. Στη Γερμανία, αντίθετα, οι αυτοαπασχολούμενοι είναι λίγοι.

Όταν κάποιος τελειώσει το Πολυτεχνείο πηγαίνει σε μια “Baufirma” (Κατασκευαστική Εταιρεία) και από εκεί παίρνει την σύνταξή του.

Και στο Πολυτεχνείο φοιτούν συνήθως παιδιά που έχουν οικογενειακή παράδοση με το αντικείμενο του Πολυτεχνείου!!

Η σύλληψη των Τ.Ε.Ι. κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν μια αποτυχία. Οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. ζητούσαν να καθοριστούν τα δικαιώματά τους, δηλαδή πού μπορούσαν να απασχοληθούν επαγγελματικά.

Στην αρχή τους επέτρεψαν να βγάζουν οικοδομικές άδειες για ισόγεια, χωρίς κανένα υποστήλωμα (μόνο τοιχοποιία).

Αυτό βέβαια δεν ήταν αρκετό.

Τελικά οι ατσίδες οι Πολιτικοί βρήκαν τη λύση. Τους αναγνώρισαν γενικά ως Μηχανικούς (Πολιτικοί Μηχανικοί κ.λπ.). Αντί να κάνουν αυτό που έπρεπε, το οποίο όμως θα είχε πολιτικό κόστος, έκαναν αυτό που δεν έχει κόστος.

Ενώνουν δύο Τ.Ε.Ι. και κάνουν ένα Πανεπιστήμιο , με το ίδιο διδακτικό προσωπικό κ.λπ.

Κάποια χρονιά δίδαξα και εγώ στο Τ.Ε.Ι. Σερρών, αλλά δεν διανοούμαι να συγκριθώ με τους καθηγητές που είχα στο Πολυτεχενίο τους Γκρατς, όπου και σπούδασα!!!

Τα Τ.Ε,Ι. είναι χρήσιμα, αλλά πρέπει να περιοριστούν ΜΟΝΟ σε σχολές που δεν υπάρχουν αντίστοιχες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα!!!

Και να σταματήσει η παραγωγή ανέργων!! (όπου συνωστίζονται πολλοί εκεί υπάρχει ανεργία και αβέβαιο μέλλον!!)

Βέβαια οι πολιτικοί κάνουν τη δουλειά τους. Αποφεύγουν την πίεση να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αφού τα παιδιά σπουδάζουν, οι γονείς ξοδεύονται, τα παιδιά τους είναι άνεργα και αυτοί παίρνουν ψήφους, γιατί έστησαν ή διατήρησαν ένα Τ.Ε.Ι.

Γιώργος Βεζυργιανίδης ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ;

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πέραν των διαδοχικών αυξήσεων έχουν επιβάλει ως γνωστόν και το εξής καθεστώς για τα καρτοκινητά:

Οι μονάδες, που πληρώνει κάποιος, ισχύουν μόνο για έναν μήνα. Μετά την πάροδο του μήνα όσες μονάδες δεν καταναλώθηκαν διαγράφονται!!

Αυτές οι μονάδες όμως πληρώθηκαν και όσες διαγράφονται αντιστοιχούν σε κάποιο ποσό, το οποίο δεν επιστρέφεται στον κάτοχό τους.

Δεν θα έπρεπε το ποσό αυτό να επιστρέφεται, αφού η αντίστοιχη υπηρεσία δεν προσφέρθηκε;

Προ καιρού ο κύριος Μητσοτάκης πήγε να διαπραγματευτεί με τους κατόχους των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας για μείωση των τιμών και αυτοί του αντιπρότειναν αντί μείωση των τιμών να αυξήσουν τα DATA (τις προσφερόμενες υπηρεσίες) και αυτός το δέχτηκε, όταν είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών δεν ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ από τους κατόχους των καρτοκινητών.

Κυρίως λόγω ηλικίας τα χρησιμοποιούν μόνο ως τηλέφωνα απλά.

Τι χρειάζονταν τα επί πλέον DATA;

Μήπως θα έπρεπε επί του θέματος να αποφανθεί η δικαιοσύνη, εαν δηλαδή η διαγραφή των μονάδων είναι νόμιμη ενέργεια ή όχι;