Λευτέρης Αβραμάκης: Με 15.000 νεκρούς μήπως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τι έχει γίνει λάθος;

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τον τραγικό αριθμό θανάτων από τον COVID-19 που ανέρχεται πλέον στις 15.000 νεκρούς, δήλωσε:

«Το φράγμα των 15.000 νεκρών από την πανδημία COVID-19 θα ξεπεράσει η χώρα μας τα επόμενα 24ωρα. 15000 οικογένειες έχουν χάσει έναν δικό τους άνθρωπο. Ο τραγικός αυτός απολογισμός μέχρι σήμερα, καταρρίπτει πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Η απομάκρυνση συνολικά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, πλέον και του προέδρου του ΕΟΔΥ, η φημολογία για αποκαθήλωση και της επιτροπής των ειδικών, η μετακίνηση των κκ Β. Κικίλια και Ν. Χαρδαλιά σε άλλα Υπουργεία, είναι μια έμμεση ομολογία αποτυχίας.

Το γεγονός όμως, ότι δημόσια η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα» στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της πανδημίας, με 15.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, με τους 8175 να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι της 4 Οκτωβρίου 2021, ξεπερνώντας τους θανάτους συνολικά του πρώτου έτους της πανδημίας, καταδεικνύει ότι περισσότερο ασχολούνται τα στελέχη του «επιτελικού κράτους με την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης παρά με την κρίση αυτή καθ΄ αυτή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, την εβδομάδα 14 – 27 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα με 48 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάχθηκε 4η στη λίστα με τους περισσότερους θανάτους, μετά από την Βουλγαρία, τη Λιθουανία και την Ρουμανία.

Η επόμενη «δυτικοευρωπαϊκή» χώρα της ΕΕ είναι η Ισπανία με 19 νεκρούς ανά εκατ. ενώ η Ιταλία που είχε από τους τραγικότερους απολογισμούς κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει μόλις 13 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ακόμα χειρότερη είναι η στατιστική απεικόνιση του τελευταίου μήνα (24/8 με 27/09), με τη χώρα μας να κατατάσσεται τρίτη, πίσω και πάλι από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, ενώ σε όλο το διάστημα από τον Μάρτιο του 2021 και μετά, βρίσκεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχοντας την 7η θέση σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο, στην «Ευρώπη των 27», ενώ είναι πρώτη μεταξύ των «δυτικοευρωπαϊκών» χωρών της ΕΕ.

Σε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα η απάντηση της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι μονότονα ίδια. Όλα έχουν γίνει σωστά, έχει γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, όλα είναι υπό έλεγχο, φταίει το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει το σύνολο του πληθυσμού να εμβολιαστεί, αποκρύπτεται συστηματικά με την επίκληση για πολλοστή φορά της ατομικής ευθύνης των πολιτών.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση συνολικά φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και μόνο αυτή να πείθεται από την επικοινωνιακή διαχείριση των επικοινωνιολόγων εξωτερικού που χρυσοπληρώνει.

Το ζητούμενο είναι πρώτα και κύρια η ίδια η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι έχει αποτύχει, να ομολογήσει την αποτυχία της και να απευθύνει κάλεσμα στους καταξιωμένους επιστήμονες της χώρας, ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική τους ένταξη, να εργαστούν για να εντοπιστούν σωστά και να θεραπευτούν τα προβλήματα που οδηγούν σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό.

Κατά την άποψη μου, το πρώτο και κύριο πρόβλημα όπως έχω τονίσει πολλές φορές δημόσια, είναι η απουσία ενός αποτελεσματικού σχεδίου έγκαιρης διάγνωσης των κρουσμάτων. Το κύριο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή που μέχρι να τα παρουσιάσουν ο COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε άγνωστο αριθμό ατόμων.

Πρώτα και κύρια λοιπόν πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ένα σχέδιο καθολικού και τακτικού ελέγχου του συνόλου του πληθυσμού με αξιόπιστα τεστ και την αξιοποίηση συνολικά των δημοσίων και ιδιωτικών δομών με πλήρη κάλυψη του κόστους από το κράτος. Μόνο η έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση θα επιφέρει τον αναγκαίο αυτοπεριορισμό των θετικών κρουσμάτων και την προστασία των υπολοίπων, δεδομένου ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον COVID-19.

Ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας. Συνεχίζουμε να καταθέτουμε προτάσεις καθημερινά. Προτάσεις έχουν καταθέσει και μια σειρά καταξιωμένων επιστημόνων εντός και εκτός Ελλάδος. Η κυβέρνηση για λόγους που θα πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσει, αρνείται να υιοθετήσει όσες τέλος πάντων θεωρεί σωστές ή να προσαρμόσει έστω την στρατηγική της στα προβλήματα που η ίδια εντοπίζει και έχουν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.


Σε κάθε περίπτωση, με 15.000 νεκρούς από την πανδημία ήρθε η ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να αφήσει το «αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης» και να συζητήσει τι έχει γίνει λάθος ώστε να αποφασιστεί μια στρατηγική που θα σώζει ζωές αντί να «διασώζει» δημοσκοπικά την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».