Λευτέρης Αβραμάκης: Οι 30αρηδες, 40ρηδες, 50δηρες οι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας στην ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 667/25.10.2021) του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη και 29 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την οποία ζητούσαν απαντήσεις για τις γενιές των εργαζομένων που χάνουν από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ομολογεί κυνικά ότι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού είναι οι σημερινοί εργαζόμενοι 30 άρηδες, 40ρηδες και 50 ρηδες.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός στην απάντηση του τονίζει ότι οι παραπάνω γενιές εργαζομένων:

  • Θα χρηματοδοτούν με τις ασφαλιστικές εισφορές τους τις σημερινές και μελλοντικές συντάξεις
  • Θα χρηματοδοτήσουν μέσω της φορολογίας το σύνολο των Εθνικών Συντάξεων
  • Θα χρηματοδοτήσουν μέσω της φορολογίας τις δικές τους προσωπικές συντάξεις 
  • Θα χρηματοδοτήσουν μέσω της φορολογίας τυχόν επικουρικές συντάξεις που δικαιούνται
  • Θα χρηματοδοτήσουν μέσω της φορολογίας το κόστος της μετάβασης στο νέο σύστημα
  • Εγγυόνται μέσω της φορολογίας τις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις στην περίπτωση που το ιδιωτικοποιημένο σύστημα δεν αποδώσει αυτά που η κυβέρνηση υπόσχεται στους νέους εργαζόμενους και υποχρεωθεί να τους επιστρέψει τις εισφορές τους. 

Παράλληλα, ο Υφυπουργός ομολογεί ότι μέρος μόνο των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν στο ιδιωτικοποιημένο ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα επενδυθεί στην Ελλάδα ενισχύοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που θεωρητικά θα ωφελήσουν τους σημερινούς εργαζόμενους τα συμφέροντα των οποίων δεν λαμβάνει υπόψη της η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. 

Είναι ηλίου φαεινότερον από τις απαντήσεις του Υφυπουργού ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι θα πληρώσουν στο ακέραιο και πολύ ακριβά τους νεοφιλελεύθερους ιδεασμούς της ΝΔ. Η κυνική ομολογία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί «χαμένες γενιές» που δεν χρειάζεται να ασχολείται κανείς τους σημερινούς 30άρηδες, 40ρηδες και 50ρηδες οι οποίοι έχουν σηκώσει και θα συνεχίσουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της επαναλαμβανόμενης χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων, τα Μνημόνια, τις διαδοχικές οικονομικής κρίσεις. 

Ως κοινωνία, ως πολίτες που πιστεύουμε στη διαγενεακή αλληλεγγύη, ως εργαζόμενοι, οφείλουμε να σταματήσουμε άμεσα τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές της ΝΔ. Το ζήτημα δεν είναι απλά πολιτικό.

Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε σήμερα ότι δεν θα ακολουθήσουν δεκαετίες φτωχών συνταξιούχων, πλήρως εξαρτημένων από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρέσει ουσιαστικά όλους τους εργαζόμενους από 35 ετών και πάνω χρεώνοντάς στους στο διηνεκές τους λογαριασμούς των πολιτικών που μας οδήγησαν στις χρεοκοπίες, τα Μνημόνια και των λογαριασμών των ακριβών ιδιωτικοποιήσεων.

Τα χρήματα του Κράτους που εύκολα σκορπάνε τα golden boys της ΝΔ δεν είναι δικά τους λεφτά. Είναι χρήματα του ελληνικού λαού ο οποίος οφείλει να σταματήσει την καταστροφική αυτή πολιτική φτωχοποίησής του.»