Λευτέρης Αβραμάκης: Επιτελικό αλαλούμ για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων

Ο Λευτέρης Αβραμάκης ζητά απαντήσεις και την παρουσίαση ενός σχεδίου, εφόσον υπάρχει, που να δίνει ένα τέλος στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», σε ότι αφορά τα ακίνητα

Πενήντα δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (Αρ Πρωτ 6323/08.05.2020) με την οποία ζητούν απαντήσεις και την παρουσίαση ενός σχεδίου, εφόσον υπάρχει, που να δίνει ένα τέλος στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», σε ότι αφορά τα ακίνητα.

Οι Βουλευτές αρχικά καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την απίστευτη ταλαιπωρία και το άγχος που προκάλεσε σε όσους πολίτες κινδυνεύει η πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, εν μέσω καραντίνας με μηδενικά εισοδήματα για τη συντριπτική πλειοψηφία, ανακοινώνοντας ελάχιστο διάστημα πριν εκπνεύσει η προστασία της πρώτης κατοικίας παράταση του προγράμματος για λίγους μήνες, τη στιγμή που θα μπορούσε να ανακοινώσει πολύ μεγαλύτερη παράταση και πολύ νωρίτερα.

Στη συνέχεια καταδεικνύουν το αλαλούμ που προκάλεσε πάλι η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας αρχικά ότι η έκπτωση ενοικίου θα ισχύει μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αποκλείοντας σε όλους τους τόνους δημόσια να επεκταθεί και για το μήνα Μάιο το συγκεκριμένο μέτρο, για να έρθει πριν λίγες ημέρες να ανακοινώσει ότι τελικά η έκπτωση θα ισχύσει και τον Μάιο, χωρίς όμως να ανακοινώσει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο ελάφρυνσης των ιδιοκτητών.

Παράλληλα, αναφέρονται στην μεγάλη καθυστέρηση να ανακοινωθεί κάποιο μέτρο στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν υποχρεωτικά χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης χωρίς καμία μέχρι σήμερα μέριμνα, ιδίως για τους ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, πολλοί εκ των οποίων έχουν βρεθεί σε δύσκολη οικονομικά θέση ιδίως όσοι απώλεσαν πέρα από το όποιο ενοίκιο και τα εισοδήματα από την εργασία τους. 

Εκτός όλων αυτών, οι Βουλευτές καταδεικνύουν και τις αντιμαχίες που έχουν προκληθεί μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, για το ποιοι και με ποιους όρους δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου, ενώ ειδική αναφορά κάνουν και στους εργαζόμενους που ενοικιάζουν την κατοικία τους και για τους οποίους οι ρυθμίσεις που επιτρέπουν ή όχι τη μείωση ενοικίου δεν είναι ξεκάθαρες.

Οι Βουλευτές κλείνοντας τονίζουν ότι τα προβλήματα που εμφανίζονται σήμερα στην αγορά δεν θα υπήρχαν εάν η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετούσε την πλήρη κάλυψη των εισοδημάτων μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων (το 76%) δηλώνει ετήσιο εισόδημα από τα ενοίκια μικρότερο των 5.000 € προ φορολόγησης, που σημαίνει ότι περίπου 350 € είναι το μηνιαίο καθαρό εισόδημα και  ότι την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων αποτελούν μικρομεσαία και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, που καλύπτουν με το μίσθωμα που εισπράττουν τις βασικές τους ανάγκες και προϋπάρχοντα χρέη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση πλήττει δυσανάλογα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Τέλος σημειώνουν ότι το χαρακτηριστικό «βλέποντας και κάνοντας» της κυβερνητικής πολιτικής και η αναβλητικότητα αποφάσεων, ιδίως σε περιόδους κρίσης, προσθέτει προβλήματα αντί να τα λύνει, ενώ  η χρηματοδότηση των μέτρων με τα «λεφτά των άλλων» υπηρετεί το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης δεν υπηρετεί όμως τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση κάνει τον χουβαρντά με τα λεφτά των άλλων.

Η μείωση ενοικίου ήταν το πιο ουσιαστικό οικονομικό μέτρο που υιοθέτησε όλη αυτή την περίοδο και αυτό δεν χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων,αναφέρει ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Θα μπορούσε πολύ απλά να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που εγγυόταν τη συγκράτηση του συνόλου των εισοδημάτων  των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, από τα χρήματα που ήδη υπάρχουν στο κράτος χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να απαιτείται δανεισμός.

Αντ αυτού αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με τα λεφτά των ιδιοκτητών ένα μέτρο που φέρνει σε μειονεκτική θέση ιδίως τους κατόχους μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας.

Το αλαλούμ που έχει προκαλέσει με όσα δεν προέβλεψε και όσα προέβλεψε για τις μειώσεις ενοικίου προκαλούν συγκρούσεις στην ελληνική κοινωνία και αναπόφευκτα θα προκαλέσουν και μειωμένα έσοδα για το κράτος περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το ΑΕΠ της χώρας.

Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος δημιουργεί με συνέπεια περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, τονίζει ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα ελάφρυνσης ιδίως των κατόχων μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας που υποχρεώθηκαν να χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη πολιτική του κράτους και απαιτείται ταυτόχρονα ο έλεγχος τήρησης των εκπτώσεων προς τους δικαιούχους και η προστασία τους από εξώσεις που τους απειλούν»

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here