Λευτέρης Αβραμάκης: Μέσω de minimis τελικά η αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών των Σερρών

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, κατόπιν της ανακοίνωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγών όλης της χώρας με την διαδικασία των de minimis ενισχύσεων δήλωσε:

«Η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα των αγροτών και των παραγωγών της χώρας είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Δεν έχουν περάσει 20 ημέρες από όταν σε σχετική μας ερώτηση στη Βουλή για την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγών του Νομού Σερρών

Δεν έχουν περάσει 20 ημέρες από όταν σε σχετική μας ερώτηση στη Βουλή για την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγών του Νομού Σερρών, ο υφυπουργός, Κωνσταντίνος Σκρέκας απέρριπτε την πρότασή μας να ισχύσει ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών όλης της χώρας μέσω της διαδικασίας των de minimis ενισχύσεων, χωρίς μάλιστα να δεσμεύεται ότι με κάποιο τρόπο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις απώλειες λόγω της ακαρπίας που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες.

Σε πλείστες μάλιστα περιπτώσεις ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργαλείο των de minimis ενισχύσεων διότι αυτό εξαντλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται όμως τελικά ότι η επιμονή μας ότι μπορούν να αποζημιωθούν οι Έλληνες παραγωγοί μέσω αυτής της διαδικασίας που σχεδίασε και εφάρμοσε αποτελεσματικά η προηγούμενη κυβέρνηση απέδωσε καρπούς.

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αποφασίστηκε ότι τελικά οι αμυγδαλοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν με αυτόν τον τρόπο

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι εφικτό μέσα σε λιγότερο από 20 ήμερες ένα εξαντλημένο χρηματοδοτικό εργαλείο να απέκτησε τους πόρους που απαιτούνται, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είτε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέκλειε την διαδικασία των de minimis ενισχύσεων χωρίς να έχει εξετάσει τα υπαρκτά περιθώρια αξιοποίησης του χρηματοδοτικού αυτού ευρωπαϊκού εργαλείου, είτε σκόπιμα υποστήριζε ότι δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει λόγω του ότι είχε σχεδιαστεί και αξιοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με υποδειγματικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση το ευχάριστο είναι ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλάζει κατεύθυνση και ακολουθεί τους προκατόχους της σε ότι αφορά την ενίσχυση των αμυγδαλοπαραγών των Σερρών και όχι μόνο.

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει τέλος ότι η συνεπής άσκηση πολιτικής πίεσης, με τα σωστά επιχειρήματα και την πλήρη γνώση των πραγματικών δεδομένων μπορεί και φέρνει αποτελέσματα. ».

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here