Λευτέρης Αβραμάκης: H Υφυπουργός, δεν κάνει ουδεμία αναφορά για την αποζημίωση των εκτροφέων χοίρων

“Καμία αναφορά για αποζημίωση των εκτροφέων χοίρων στην απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης” καταγγέλει ο βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης με επιστολή για το κρούσμα της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων πριν από πέντε περίπου μήνες στη Π.Ε Σερρών.

Αναλυτικά παρουσίαζεται το κείμενο του κ. Αβραμάκη

Μετά από πέντε ολόκληρους μήνες η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, απάντησε στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 3980/13.02.2020) από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Λευτέρη Αβραμάκη, για το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που εμφανίστηκε στο Νομό Σερρών.

Στις 6 σελίδες απάντησης, η Υφυπουργός, αφού επιτίθεται στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αυτή δεν είχε λάβει κανένα μέτρο προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας, παραθέτει μια σειρά ενεργειών της νέας κυβέρνησης για την προληπτική αποφυγή εμφάνισης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη χώρα μας. 

Η κυρία Υφυπουργός, σκοπίμως ξεχνά να αναφερθεί στο γεγονός ότι από το 2018, όταν και ξέσπασε η επιδημία σε γειτονικές χώρες, έως τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα στη χώρα μας.

Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε μετά τον Ιούλιο του 2019 η νέα κυβέρνηση έφεραν αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2020, υπήρξε το μεμονωμένο όπως αποδείχτηκε κρούσμα στο Νομό Σερρών. 

Η κυρία Υφυπουργός επίσης παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στο γεγονός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης 171 μόνιμων κτηνιάτρων, διαδικασίες που ακύρωσε η νέα κυβέρνηση, θεωρώντας επαρκή την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των 20 περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας με 44 κτηνιάτρους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Ισχυρίζεται ότι το ΥΠΠΑΤ, έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προκήρυξη θέσεων κτηνιάτρων μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς όμως να αναφέρεται στον συνολικό αριθμό των κτηνιάτρων που πρόκειται να προσληφθούν ούτε να παραθέτει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση έστω της προκήρυξης του ΑΣΕΠ.

Εκτός, εάν οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου εξαντλούνται στην προκήρυξη 3Κ/2020 όπου μεταξύ άλλων υπαλλήλων πρόκειται να προσληφθούν και 44 κτηνίατροι, όχι όμως για να διατεθούν στις υπηρεσίες των 20 περιφερειακών ενοτήτων που σήμερα καλύπτονται μερικώς οι ανάγκες τους από τους συμβασιούχους, αλλά για το σύνολο της χώρας, με τη μερίδα του λέοντος για μια ακόμη φορά να διατίθεται στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου.

Κατά συνέπεια, εάν ο σχεδιασμός εξαντλείται στην πρόσληψη μόλις 44 κτηνιάτρων για όλη τη χώρα, οι υπηρεσίες στις περιφερειακές ενότητες των συνόρων, όπως ο Νομός Σερρών, θα αποδυναμωθούν αντί να ενισχυθούν. 

Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί το γεγονός, ότι στην εξασέλιδη απάντησή της η Υφυπουργός, δεν κάνει ουδεμία αναφορά για την αποζημίωση των εκτροφέων χοίρων, που υποχρεώθηκαν να μην πωλούν προϊόντα από την επιβεβαίωση του κρούσματος έως και τις 15 Απριλίου, σε ότι αφορά το Νομό Σερρών, παρά το γεγονός ότι αποτελεί και την εκλογική της Περιφέρεια.

  Οι εκτροφείς χοίρων έχουν  υποστεί πλήρες lockdown από τις 5 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 15 Απριλίου 2020, περίοδο που παραδοσιακά αυξάνονται σημαντικά οι πωλήσεις (απόκριες, Πάσχα) και έκτοτε οι πωλήσεις τους, όπως και συνολικά των κτηνοτρόφων, είναι εξαιρετικά μειωμένες ως συνέπεια του COVID-19, της πτώσης της κατανάλωσης και της συρρίκνωσης του τουρισμού. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται ότι αρέσκεται στις μακροσκελείς τοποθετήσεις κενού περιεχομένου.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρουσιάζει ως κυβερνητική επιτυχία την εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης στο Νομό Σερρών, επειδή το κρούσμα ήταν μεμονωμένο, την ίδια στιγμή που παρουσιάζει ως αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι επί της θητείας του όταν η νόσος ήταν σε έξαρση δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα στη χώρα μας.

Παρουσιάζει ως κυβερνητική επιτυχία την πρόσληψη 44 κτηνιάτρων με σύμβαση ορισμένου χρόνου και την επακόλουθη πρόσληψη 44 κτηνιάτρων μέσω της προκήρυξης 3Κ/2020 του ΑΣΕΠ, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν δρομολογηθεί με εξασφαλισμένους πόρους προσλήψεις 171 κτηνιάτρων.

Το πλέον όμως εντυπωσιακό, είναι ότι σε μια απάντηση 6 σελίδων σε μια ερώτηση που αφορούσε μεταξύ άλλων και την αποζημίωση των εκτροφέων χοίρων από την οικονομική ζημιά που υπέστησαν, μια απάντηση που χρειάστηκαν 5 μήνες για να συνταχθεί παραβιάζοντας τους κανονισμούς της Βουλής, δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για την αποζημίωση όλων αυτών των ανθρώπων που έχασαν την αγορά των Αποκριών, έχασαν την αγορά του Πάσχα και τώρα βιώνουν τις συνέπειες της γενικότερης μείωσης κατανάλωσης και της συρρίκνωσης του τουρισμού.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα επιδεικνύει εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά.

Επιμένει στην επικοινωνία και αδιαφορεί για την ουσία που είναι η άμεση παρέμβαση για την οικονομική αποζημίωση όλων αυτών των επαγγελματιών που βλέπουν «τις επιτυχίες» της κυβέρνησης να συνοδεύονται από τη δική τους προσωπική οικονομική αιμορραγία». 

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: