Λευτέρης Αβραμάκης: Στο 40% η ανεργία στις Σέρρες

Με αφορμή  την ανακοίνωση των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Η ανεργία πολλαπλασιάζεται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα φτάνοντας ήδη τη χειρότερη χρονιά των Μνημονίων, το 2014.

Στο Νομό Σερρών σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο η ανεργία έχει φτάσει ήδη στο 40%, παρά το γεγονός ότι το 50% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό έχουν ενταχθεί στα προγράμματα που μεταξύ άλλων αναστέλλουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να πραγματοποιούν απολύσεις.

Ταυτόχρονα, ακόμα και όσων οι θέσεις εργασίας διατηρούνται παρατηρείται το φαινόμενο της μείωσης ωραρίου και μισθών, της μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής, της αναστολής εργασίας.

Η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προκαλεί και μεγάλη μείωση στον τζίρο της τοπικής αγοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με την πανελλαδική έρευνα του ΙΜΕ –ΓΣΕΒΕΕ, 105000 θέσεις εργασίας βρίσκονται μετέωρες και κινδυνεύουν με κατάργηση το επόμενο διάστημα, το 80% των επιχειρήσεων έχει μειωμένο τζίρο και μία στις 3 επιχειρήσεις απειλούνται πλέον με τερματισμό της επιχείρησης. 

Απέναντι σε αυτά η κυβέρνηση το μόνο που δρομολογεί είναι η πρόσληψη 15000 ΕΠΟΠ με αδιαφανείς διαδικασίες (εκτός ΑΣΕΠ).

Δεν θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την υγεία, παραμένει στην πρόβλεψη της προηγούμενης κυβέρνησης για προσλήψεις 4000 ανθρώπων για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας παρά το ότι η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα πολλαπλασιάζοντας τις ανάγκες για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία.

Δεν προγραμματίζει νέες μόνιμες προσλήψεις στην παιδεία, αντίθετα μείωσε στο μισό τους αναπληρωτές και προβλέπει πλέον ακόμα και τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών. Δεν προγραμματίζει νέες τακτικές μόνιμες προσλήψεις σε όποιους δημόσιους φορείς έχουν ανάγκη, δεν δείχνει καν διάθεση να εφαρμόσει τον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε αποχώρηση. 

Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει κανένα σχέδιο για να αναστρέψει την πραγματικότητα στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει για να ανακόψει την διόγκωση της ανεργίας στο Νομό Σερρών.

Αντίθετα, οι προτεραιότητες να προσλάβει ειδικούς φρουρούς, ΕΠΟΠ, συνοριοφύλακες, αποψιλώνουν δημογραφικά ακόμα περισσότερο περιοχές σαν το Νομό Σερρών, καθώς νέοι άνθρωποι μην έχοντας άλλη διέξοδο προσλήφθηκαν ή θα προσπαθήσουν να προσληφθούν σε αυτές τις θέσεις και θα φύγουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία για τα σύνορα και τα νησιά ή την Αττική. 

Η περιοχή του Νομού Σερρών δυστυχώς είναι καταδικασμένη σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση  όσο συνεχίζονται οι αποσπασματικές και μη βιώσιμες πολιτικές της κυβέρνησης.

Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο οικονομικής και δημογραφικής ανασυγκρότησης για το Νομό Σερρών που θα συμφωνηθεί σε τοπικό επίπεδο και θα επιβληθεί σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, σημερινή και μελλοντική, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.»    

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: