Λευτέρης Αβραμάκης: Το άνοιγμα των σχολείων είναι το επιστέγασμα των καταστροφικών κυβερνητικών χειρισμών

Παρά τις παραινέσεις της αντιπολίτευσης για την έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων ενόψει των γιορτών (με παράλληλη στήριξη των πληττόμενων κατηγοριών), την σοβαρή εκστρατεία πειθούς σχετικά με τον εμβολιασμό, την δυνατότητα δωρεάν testing κάθε μορφής, την επ’ αμοιβή άδεια των νοσούντων εργαζομένων – για όσο διάστημα χρειαστεί – καθώς και την επιστροφή όλων των νοσούντων στην κοινωνική ζωή μετά από την υποβολή τους σε δωρεάν pcr – test, την ουσιαστική και σε όλα τα επίπεδα ενίσχυση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση παρέμεινε πιστή στο δόγμα περί πανδημίας ανεμβολίαστων αδιαφορώντας πλήρως για όλα τα παραπάνω.

Μόλις πριν τη Πρωτοχρονια κι ενώ τα κρούσματα είχαν φτάσει τις 30 χιλ. έλαβε τελικά κάποια περιοριστικά μέτρα, ενώ σήμερα προχώρησε στην απόφαση για πλαφόν στην τιμή των pcr test στα διαγνωστικά κέντρα που ανέρχεται στα 47 €, έναντι των 60 που ήταν μέχρι σήμερα. Επιπλέον, έχει αλλάξει και τα πρωτόκολλα νόσησης μειώνοντας πλέον τον χρόνο καραντίνας από τις 10 στις  5 ημέρες και προβλέποντας τη δυνατότητα επιστροφής στην κοινωνική ζωή, χωρίς προηγούμενο έλεγχο. 

Σαν να μην έφταναν αυτά αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση το κανονικό άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την υγειονομική κατάσταση της χώρας αυτή την περίοδο με την καταγραφή δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων – σήμερα ξεπέρασαν τις 50 χιλ. – και  δεκάδων θανάτων καθημερινά. Εμμένει μάλιστα, παρά την αντίθετη γνώμη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να διατηρεί το εντελώς παράλογο πρωτόκολλο του «50% +1» κατά το οποίο ένα σχολικό τμήμα κλείνει εάν βρεθούν θετικοί οι μισοί πλέον ενός μαθητές του τμήματος αυτού. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς αστοχιών τον τελευταίο μήνα που μαρτυρούν πως πλέον έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας καθώς και πως δεν έχει την πρόθεση να αλλάξει πορεία, εμμένοντας στην διακινδύνευση της υγείας και της ζωής των πολιτών.

Με αφορμή αυτά ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:

«Δυστυχώς κάθε μέρα επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την καταστροφική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας που πλέον φαίνεται να τρέπεται σε ένα κοινωνικό Βατερλώ. Οι παραλείψεις και οι αστοχίες της κυβέρνησης τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και της αντιμετώπισης της νόσου οδηγούν πλέον σε μια κατάσταση που, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις για ελαφρύτερη νόσηση με τη μετάλλαξη Ο και για το τέλος της πανδημίας τον επόμενο μήνα, προβλέπεται να αποδειχθούν καταστροφικές για τους πολίτες και την οικονομία της χώρας με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, άσκηση αφόρητης πίεσης στο ΕΣΥ και πολλές δεκάδες θανάτους ημερησίως. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και με τα δεδομένα που πλέον έχουν διαμορφωθεί με 50 χιλ κρούσματα σήμερα το μόνο που δεν θα χρειαζόταν είναι το άνοιγμα των σχολείων, μιας από τις αποδεδειγμένα μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης. Όμως και πάλι η κυβέρνηση αγνοώντας πλήρως την κατάσταση θα προχωρήσει στην έναρξη της λειτουργίας των σχολείων από αυτή τη Δευτέρα, διατηρώντας μάλιστα και το 50%+1 σε τμήματα των 25 τουλάχιστον ατόμων. Η αύξηση των self test σε τρία κάθε εβδομάδα καμία εγγύηση ασφάλειας δεν μπορεί να αποτελέσει.

Είναι, λοιπόν, πραγματικά άξιο απορίας τί επιδιώκει η κυβέρνηση με αυτές τις επιλογές που με βεβαιότητα ενισχύουν τη διασπορά του ιού και των καταστροφικών συνεπειών του. Είναι ηλίου φαεινότερο πως πλέον έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είναι αναγκαία συνεπώς η άμεση αλλαγή πολιτικής. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη ΝΔ στην εξουσία.»