Λευτέρης Αβραμάκης: Όχι στην αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων

Ο Λευτέρης Αβραμάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητάει την ενδυνάμωση των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων και των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας


Εξήντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούν την ενδυνάμωση των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων και των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, ιδίως κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας. 

Οι Βουλευτές τονίζουν τη σημασία που έχουν οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας τόσο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού όσο και γενικότερα στην καλύτερη και πιο ορθολογική λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ειδική αναφορά κάνουν στην αλλαγή στάσης από την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που αντιλήφθηκε επιτέλους τη σημασία που έχουν αυτές οι δομές για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΥ.

Αντιπαραβάλουν όμως τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργείου με την πρακτική της διοίκησης της ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας η οποία πρακτικά μετέφερε ιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία ευθύνης της στερώντας έτσι πολύτιμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας προς τους πολίτες οι οποίοι υποχρεώνονται να απευθυνθούν στα νοσοκομεία χωρίς να υπάρχει ανάγκη, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Με αφορμή την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκης, δήλωσε:

Λευτέρης Αβραμάκης: Η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας σε όλες του τις βαθμίδες ήταν και είναι αναγκαία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που όλους τους μήνες πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού αποδυνάμωνε συστηματικά το ΕΣΥ αντιλαμβάνεται επιτέλους ότι είναι υποχρέωση του κράτους να διατηρεί ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας.

Για να είναι αποτελεσματικό το ΕΣΥ χρειάζεται να υπάρχουν αποτελεσματικές δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και οι ΤΟΜΥ που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απρόσμενη απόφαση της ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας να μετακινήσει ιατρούς και προσωπικό από αυτές τις δομές για να ενισχύσει τα νοσοκομεία, δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με το πότε επιτέλους θα ολοκληρωθούν οι εξαγγελθείσες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών.

Η καθυστέρηση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην κάλυψη των κενών που υπάρχουν είναι προκλητική και επικίνδυνη.

Εάν δεν είχαν ακυρωθεί για κομματικούς λόγους οι προσλήψεις που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΣΥ θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα και σε αυτή την έκτακτη ανάγκη.

Η εσπευσμένη απόφαση μετακίνησης ιατρών από τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας δεν αποτελεί λύση δεδομένου ότι μαζί με το επιστημονικό προσωπικό μετακινούνται στα νοσοκομεία και οι πολίτες που λάμβαναν τις υπηρεσίες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Η κοινωνία χρειάζεται την ενίσχυση τόσο των νοσοκομείων όσο και των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των ΤΟΜΥ.

Λευτέρης Αβραμάκης: Δυστυχώς, η ΝΔ αποδεικνύει ότι γνωρίζει τις fast track διαδικασίες μόνο όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει την κομματική της πελατεία και την οικονομική ελίτ του τόπου.

Για όλες τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες επιδεικνύει ασυγχώρητη ολιγωρία, επιλέγει γραφειοκρατικές και μακρόσυρτες διαδικασίες και αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις όπως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας από τον κορωνοϊό».  

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here