Λευτέρης Αβραμάκης: Δεν αρκούν οι δηλώσεις συμπαράστασης ούτε η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Πρωινή Επισκόπηση στο Κανάλι της Βουλής σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα δήλωσε:

«Οι δηλώσεις της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν.

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι η όξυνση του προβλήματος οφείλεται στην Τουρκία που προωθεί μεγάλους πληθυσμούς στα σύνορα της Ελλάδας απειλώντας και εκβιάζοντας με αυτό τον τρόπο την χώρα μας και την Ευρώπη συνολικά.

Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα από λεκτικές καταδίκες.

Οφείλουμε να απαιτήσουμε εγγυήσεις και δεσμεύσεις για επιμερισμό των προσφυγικών πληθυσμών σε όλη την Ευρώπη.

Οφείλουμε να απαιτήσουμε την ενεργοποίηση οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για κατάργηση της συμφωνίας με την ΕΕ.

Οι οικονομικές κυρώσεις μπορούν να συμμορφώσουν την Τουρκία.

Χρειάζεται η άμεση σύγκλιση Συνόδου Κορυφής όπου ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάει και να υποστηρίξει μια εθνική γραμμή η οποία πρέπει να οριστεί μέσα από ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Η πολιτική της Ευρώπης σε ότι αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών πρέπει να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πολεμική σύγκρουση στη Συρία αλλά και να προλάβει τα ρεύματα που θα προκαλέσει τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή». 

Σε ότι αφορά το Νομό Σερρών και το ενδεχόμενο φιλοξενίας μεγαλύτερου όγκου προσφύγων μεταναστών τόνισε ότι:

«Η ΝΔ με την επίκληση του επείγοντος δεν συζητάει με τις τοπικές κοινωνίες αλλά προσπαθεί να επιβάλει καταστάσεις υπολογίζοντας μόνο το μικρότερο πολιτικό κόστος, αναφέρει ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Το αποτέλεσμα είναι να προωθεί λάθος λύσεις, να επιλέγει δηλαδή βιαστικά μη κατάλληλους χώρους για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Η λογική των κλειστών κέντρων είναι ούτως ή άλλως εσφαλμένη.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες είναι αναγκαίος προκειμένου να επιλεγούν περιοχές με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας.

Ο χρόνος που χάθηκε εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της ΝΔ δεν είναι δικαιολογία.

Η κυβέρνηση θεώρησε αρχικά ότι με την καταστολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα λύσει το πρόβλημα.

Απέτυχε.

Στη συνέχεια μετρώντας τις αντιδράσεις επιχείρησε να μετατρέψει τρία νησιά σε αποθήκες ψυχών.

Έστειλε και πάλι αστυνομικές δυνάμεις να καταστείλουν τις αντιδράσεις με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό και πολιτών και αστυνομικών.

Απέτυχε.

Τώρα επικαλείται την έλλειψη χρόνου και βάζει το ΚΥΣΕΑ να επιλέξει στην τύχη χώρους, μη τηρώντας καν τη δική της δέσμευση για μέχρι 1% προσφυγικούς πληθυσμούς σε κάθε περιοχή.

Ο Νομός Σερρών φιλοξενεί το ποσοστό που του αναλογεί.

Άλλοι νομοί δεν καλύπτουν αυτό το ποσοστό.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με δικά της στελέχη, με τη δική της ρητορική και με τις δικές της δεσμεύσεις.

Η λύση επιμένουμε είναι ο επιμερισμός των προσφυγικών πληθυσμών σε όλη την Ευρώπη».

Ειδική αναφορά έκανε στις δηλώσεις Πέτσα και Μπογδάνου ισχυριζόμενος ότι:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Βουλευτής της ΝΔ όπως ο Μπογδάνος προβαίνουν σε απαράδεκτες δηλώσεις και διασπείρουν διχαστικές λογικές, τονίζει ο Λευτέρης Αβραμάκης

«Την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και προτείνει συνεννόηση για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Βουλευτές της ΝΔ όπως ο Μπογδάνος προβαίνουν σε απαράδεκτες δηλώσεις και διασπείρουν διχαστικές λογικές.

Η προσπάθεια της ΝΔ να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση είναι προκλητική, απαράδεκτη και βλάπτει πολλαπλώς τη χώρα.

Οφείλουν να ανακαλέσουν και να συμμορφωθούν άπαντες προκειμένου να διαφυλαχτεί πρώτα και κύρια η ενότητα του ελληνικού λαού».  

Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας υποστήριξε ότι:

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η υποχώρηση της οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 είναι ανησυχητική, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Η υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού και είναι συνέπεια των κυβερνητικών επιλογών και της απουσίας πραγματικού επενδυτικού σχεδίου.

Τώρα ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού λόγω και του κορωνοϊού.

Οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι μεγάλες.

Το ερώτημα είναι ποιο είναι το σχέδιο αντίδρασης σε οικονομικό επίπεδο.

Οι διαπιστώσεις δεν αρκούν.

Σε ότι αφορά το ζήτημα δημόσιας υγείας που τίθεται πλέον και στη χώρα μας, οφείλουμε όλοι να συντονιστούμε με τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας, πρώτα και κύρια η κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος δογματισμούς και αντιεπιστημονικές θεωρίες».   

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here