Λευτέρης Αβραμάκης: Οι μικροί Δήμοι της χώρας μας, τα χωριά μας, πρέπει να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής και μέριμνας από την κυβέρνηση και το κράτος

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε την Παρασκευή το Δημαρχείο Εμμανουήλ Παππά

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε την Παρασκευή, το Δημαρχείο Εμμανουήλ Παππά, όπου συνάντησε το Δήμαρχο κο Δημήτρη Νότα, τον επικεφαλής της παράταξης  «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ» και αντιδήμαρχο, κο Βύρωνα Μπάλτσιο και άλλους αντιδημάρχους, με τους οποίους συνομίλησε για τα θέματα του Δήμου και γενικότερα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε συνέχεια όλων αυτών ο βουλευτής προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είναι απαραίτητο το κράτος και η πολιτεία να ενσκήψει στις ανάγκες των μικρών δήμων της ελληνικής περιφέρειας, οι οποίοι συνήθως αποτελούνται από χωριά και κωμοπόλεις, ενώ αφορούν κατά βάση αγροτικές περιοχές και οι δημότες βιοπορίζονται από τον πρωτογενή τομέα.

Η κατηγοριοποίηση αυτή των Δήμων, που για πρώτη φορά έγινε με τον Κλεισθένη, φαίνεται να είναι στη σωστή κατεύθυνση, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Απαιτείται, όμως, περαιτέρω και η αντιμετώπισή τους από την κεντρική εξουσία στη βάση αυτής της κατηγοριοποίησης λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν (συντήρηση οδικού δικτύου πολλών χιλιομέτρων, αγροτική οδοποιΐα, ύδρευση, άρδευση) και τα περιορισμένα μέσα αυτοχρηματοδότησης που διαθέτουν, λόγω του μικρού πληθυσμού τους και των δυσανάλογα μεγάλων εκτάσεων τους.

Η αλλαγή στην κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο Φιλόδημος και το Πράσινο Ταμείο, είναι επίσης πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η ελλιπής όμως στελέχωση των μικρών Δήμων, οι οποίοι συχνά λειτουργούν με λιγότερους υπαλλήλους από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, δημιουργεί συχνά, εκτός των άλλων, πολύ σοβαρά προβλήματα ως προς την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την τελική ένταξή τους στα προγράμματα αυτά.

Λευτέρης Αβραμάκης:O Δήμος Εμμανουήλ Παππά αποτελεί έναν από τους μικρούς Δήμους που έχουν καταφέρει να επιτύχουν τα τελευταία χρόνια σημαντική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Φιλόδημος και του ΕΣΠΑ

Παρόλες τις δυσκολίες ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά αποτελεί έναν από τους μικρούς Δήμους που έχουν καταφέρει να επιτύχουν τα τελευταία χρόνια σημαντική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Φιλόδημος και του ΕΣΠΑ αλλά και των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων με ένταξη σε αυτά διαφόρων έργων, όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού, έργων ύδρευσης σε διάφορες κοινότητες, την ανέγερση νέου σχολείου και πολλών άλλων.

Επιπλέον, η νέα δημοτική αρχή αποτελεί ένα από τα ζωντανά παραδείγματα της επωφελούς λειτουργίας της απλής αναλογικής και του Κλεισθένη στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αποδεικνύει πως οι διαφορές στις ιδεολογικές αντιλήψεις μπορούν να υπερκεραστούν, όταν τεθεί μπροστά το συμφέρον του δημότη.

Θα είμαστε, λοιπόν, αρωγοί στην προσπάθεια των μικρών Δήμων να σταθούν όρθιοι και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των δημοτών τους, των μικρών αγροτικών Δήμων που διατηρούν ακόμη ζωντανό τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας της χώρας μας».

Διαβάστε επίσης εδώ:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here