Λευτέρης Αβραμάκης: Προκλητικός και αδικαιολόγητος ο διπλασιασμός της ημερήσιας αμοιβής για ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας

Ο Λευτέρης Αβραμάκης καταγγέλει να ακυρωθεί η προκλητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διπλασιάσει το ημερήσιο αντίτιμο για την αποζημίωση των μονάδων εντατικής θεραπείας

Πενήντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (252/5366/02.04.2020) με την οποία καταγγέλλουν και ζητούν να ακυρωθεί η προκλητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διπλασιάσει το ημερήσιο αντίτιμο για την αποζημίωση των μονάδων εντατικής θεραπείας που χρησιμοποιεί το κράτος για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών της χώρας. 

Οι Βουλευτές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης εκτός από παράλογη είναι και παράνομη, αφού λόγω των ειδικών συνθηκών το κράτος πρέπει εφόσον χρειαστεί να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Το γεγονός αυτό προβλέπεται και σε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης (ΦΕΚ Α’42/2020, 25/2/2020) όπου ορίζεται η δυνατότητα επίταξης και προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί η αποζημίωση για τη χρήση. Στη σχετική όμως υπουργική απόφαση προβλέπεται ο διπλασιασμός του ημερήσιου κόστους από ότι ισχύει σε κανονικές περιόδους.

Η ημερήσια αμοιβή των ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία ανέρχεται σε 800 €, όπου προφανώς περιλαμβάνεται και το κέρδος των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε όχι απλώς να συνεχίσει να αποπληρώνει κατά τρόπο που να βγάζουν κέρδος οι ιδιωτικές αυτές εταιρίες, αλλά να πολλαπλασιάσει προκλητικά τα κέρδη τους. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης ,δήλωσε:

«Εν μέσω μιας πανδημίας και μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης με άγνωστη μάλιστα τη διάρκειά της, η κυβέρνηση αποφάσισε να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Σε μια περίοδο που έχουν μηδενιστεί τα εισοδήματα όλων των εργαζομένων, που είναι άγνωστο πότε και σε ποιες πραγματικές συνθήκες θα λειτουργήσει και πάλι η αγορά, σε μια περίοδο που το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται πολλούς περισσότερους πόρους και ανθρώπους, η ΝΔ επιλέγει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα αντί να υπηρετήσει όπως οφείλει το δημόσιο συμφέρον. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα αυτή την απόφαση.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που θα χρειαστούν πρέπει να επιταχθούν και οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να αποζημιωθούν μόνο για τη χρήση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ημερήσια αποζημίωση θα είναι χαμηλότερη από όσο προβλεπόταν πριν την επιδημία.

Η τιμή που αποζημίωνε ο ΕΟΠΠΥ πριν την επιδημία ήταν με το κέρδος των ιδιωτικών κλινικών, αναφέρει ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Σε συνθήκες επίταξης δεν μπορεί να πληρώνεται και το κέρδος και μάλιστα υπερδιπλάσιο ανά ημέρα νοσηλείας.

Εάν επιμείνει η κυβέρνηση στη διατήρηση όσων παράλογων αποφάσισε, θα μιλάμε για αισχροκέρδεια και μάλιστα με υπουργική απόφαση». 

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here