Λευτέρης Αβραμάκης: Ημέρα μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δήλωσε:

«Σαν σήμερα, στις 14 Σεπτεμβρίου 1922, η Σμύρνη πυρπολήθηκε και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και χριστιανοί ορθόδοξοι δολοφονήθηκαν ή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τις περιουσίες τους και τη γη των προγόνων τους στη Μικρά Ασία.

Ο διωγμός των Ελλήνων που αναζήτησαν καταφύγιο στην Μητέρα Ελλάδα, οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης, διατήρησαν και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη της μεγαλύτερης καταστροφής που γνώρισε ο ελληνισμός στη σύγχρονη ιστορία του.

Παράλληλα όμως διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη και έχουμε ως παράδειγμα τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφυγικές οικογένειες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τις μεγάλες πληγές του ξεριζωμού, να εγκατασταθούν σε μια χώρα με τεράστια προβλήματα και να ορθοποδήσουν.

Ο Νομός Σερρών που υποδέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων γνωρίζει την εργατικότητα, την ανθρωπιά, το ήθος και τη δημιουργικότητα των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη που αναγέννησαν τον τόπο μας, συνέβαλαν στην ανάπτυξή του και απέδειξαν ότι μέσα από την ομόνοια και την αλληλεγγύη μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε κακουχία και κάθε πρόβλημα.

Σήμερα, που η χώρα και ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζουν πολλαπλές, σύνθετες και μακροχρόνιες κρίσεις, οφείλουμε να έχουμε ως παράδειγμα τους προγόνους μας.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε και πάλι ενωμένοι την κοινωνική και οικονομική μας ανάπτυξη, την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου μας, για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση του Νομού Σερρών και της Ελλάδας πάνω σε στέρεες και δίκαιες βάσεις. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί διότι η Τουρκία για μια ακόμη φορά κινείται εχθρικά έναντι του ελληνισμού και επιβουλεύεται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και της Κύπρου.

Η Ελλάδα οφείλει να είναι προετοιμασμένη, ενωμένη, ισχυρή διπλωματικά και έτοιμη να αποτρέψει κάθε κίνδυνο.

Οφείλουμε να συνεργαστούμε και να βρούμε τις λύσεις που ταιριάζουν στον τόπο μας και μπορούν να τον αναγεννήσουν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε όπως ακριβώς πέτυχαν και οι πρόγονοι μας, όταν ενώθηκαν οι πρόσφυγες με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ελλάδας και κατάφεραν να ορθοποδήσουν».