Λευτέρης Αβραμάκης: Οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης και οι πελατειακές της σχέσεις πλήττουν ξεκάθαρα τη δημόσια υγεία

Ο Λευτέρης Αβραμάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις ιδεολογικές της εμμονές που αποδυνάμωσαν συστηματικά το δημόσιο σύστημα υγείας

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας- Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις ιδεολογικές της εμμονές που αποδυνάμωσαν συστηματικά το δημόσιο σύστημα υγείας, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Υποβαθμίσατε δομές, αντικαταστήσατε επιστήμονες με κομματικά στελέχη, προσπαθείτε συστηματικά να δημιουργήσετε χώρο στις ιδιωτικές εταιρίες υπηρεσιών υγείας και τώρα επικαλείστε την ατομική ευθύνη σε ότι αφορά τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Η δημόσια υγεία δεν είναι ατομική υπόθεση και δεν είναι ατομική ευθύνη. Είναι ευθύνη του κράτους.

Ο κορωνοϊός έχει πείσει και τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο και τον πιο ακραιφνή υποστηρικτή της ιδιωτικής οικονομίας σε όλο τον κόσμο για την ανάγκη ύπαρξης ενός δημοσίου συστήματος υγείας, αξιόπιστου και ικανού να ανταποκριθεί σε κάθε έκτακτη ή μη ανάγκη συνολικά του πληθυσμού.

Γνωρίζετε εδώ και μήνες για τον κορωνοϊό και δεν κάνατε τίποτα πέρα από δηλώσεις ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.

Σας ζητούσαμε να πάρετε επιπλέον μέτρα και να ενισχύσετε τις δημόσιες δομές και δεν κάνατε τίποτε.

Αναβιώσατε το κομματικό ΚΕΕΛΠΝΟ και ζούμε τώρα τις συνέπειες της πρώτης μεγάλης του αστοχίας.

Τα σχολεία κλείνουν, η νόσος εξαπλώνεται και στη χώρα μας και εξακολουθείτε να μιλάτε για ατομική ευθύνη αποδεικνύοντας, ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε ούτε την καραντίνα που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η καραντίνα στη χώρα μας είναι εθελοντική, ούτε την εποπτεύετε ούτε την εξασφαλίζετε.

Δεν έχετε ενεργοποιήσει κανένα μηχανισμό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ στην υγεία επικαλούμενος και το Νοσοκομείο Σερρών τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Ακυρώσατε την προκήρυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το Νοσοκομείο Σερρών που θα είχε ενισχύσει ήδη το Νοσοκομείο Σερρών με 9 γιατρούς, τονίζει ο Λευτέρης Αβραμάκης

« Ακυρώσατε την προκήρυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το Νοσοκομείο Σερρών που θα είχε ενισχύσει ήδη το Νοσοκομείο Σερρών με 9 γιατρούς μεταξύ των οποίων και Παθολόγους, μόνο και μόνο για να μπορούν τα στελέχη σας να ισχυρίζονται ότι κατόπιν δικών τους ενεργειών προκηρύχθηκαν οι ίδιες ακριβώς θέσεις.

Αποτέλεσμα οκτώ τουλάχιστον μήνες χαμένοι σε μια στιγμή που οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και οι πολίτες κατευθύνονται στα νοσοκομεία ακόμα και για την εποχική γρίπη.

Δεν κάνατε τίποτα για να ενισχύσετε τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που θα μπορούσαν σήμερα να παίξουν σημαντικό ρόλο και να ενισχύσουν τις αντοχές του συστήματος, αλλά αντίθετα τις υποβαθμίσατε και αποδυναμώσατε όσες έχουν γίνει, δεν έχετε δημιουργήσει καμία νέα δομή με αποτέλεσμα οι πιέσεις στα νοσοκομεία να έχουν πολλαπλασιαστεί.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα της νοοτροπίας υποβάθμισης των Νοσοκομείων είναι η απόφασή σας να τοποθετήσετε έναν μόνιμο αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου Σερρών στη διεύθυνση του ΕΚΑΒ Καβάλας, χωρίς να φροντίσετε για την αντικατάστασή του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τα τακτικά χειρουργεία από τους εναπομείναντες αναισθησιολόγους, η αναμονή να επιμηκύνεται προκλητικά και οι πολίτες να αναγκάζονται να απευθυνθούν είτε σε ιδιωτικά νοσοκομεία είτε στη Θεσσαλονίκη και να επιβαρύνεται και εκεί το δημόσιο σύστημα υγείας εξυπηρετώντας πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό».  

Κλείνοντας ο Λευτέρης Αβραμάκης τόνισε ότι¨

«Μοναδικό σας μέλημα όλους αυτούς τους μήνες είναι η κατασπατάληση των δημοσίων πόρων για τις ανάγκες των κομματικών στελεχών αντί να αξιοποιείται κάθε ευρώ υπέρ της ενίσχυσης των δημοσίων δομών για να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες.

Δημιουργείτε συνεχώς θέσεις και αμειβόμενες επιτροπές για τα στελέχη σας, αντί να αφήνετε την επιστημονική κοινότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Επιτρέπετε τη δημόσια διακίνηση αντιεπιστημονικών και επικίνδυνων θεωρήσεων αντί να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.

Το ζήτημα δεν είναι εάν μεταδίδεται ή όχι ο ιός από τη θεία κοινωνία.

Το ζήτημα είναι ότι ο συγχρωτισμός ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε κλειστούς χώρους μπορεί να διασπείρει ανεξέλεγκτα την ασθένεια, αναφέρει ο Λευτέρης Αβαμάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν έστω και τώρα και να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αντικαταστήσατε σε όλες τις κρίσιμες δομές  τους καταξιωμένους επιστήμονες που είχε τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με κομματικά στελέχη μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες του συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Οι ιδεολογικές σας εμμονές και οι πελατειακές σχέσεις που χαρακτηρίζουν την πολιτική σας είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία».     

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here