Λευτέρης Αβραμάκης: Ενδεχόμενη εξαίρεση της καλλιέργειας του ρυζιού από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ

Την διαφαινόμενη εξαίρεση των καλλιεργειών ρυζιού και οσπρίων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 15 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι Βουλευτές, χαρακτηρίζουν εσφαλμένη την κατεύθυνση στην οποία φέρεται να προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζοντας ότι η εξαίρεση των καλλιεργειών ρυζιού και οσπρίων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των καλλιεργειών υποχρεώνοντας τους αγρότες να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες παρά το ότι τα σημερινά δεδομένα συνηγορούν στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών. 

Συγκεκριμένα τονίζουν, ότι η πανδημία ανέδειξε με ιδιαίτερη ένταση τη διατροφική κρίση που διέρχεται ο πλανήτης και η απομάκρυνση των αγροτών από προϊόντα διατροφής θα πλήξει την διατροφική αυτάρκεια σε αυτά τα προϊόντα. Τονίζουν επίσης ότι οι σύγχρονες τάσεις τόσο στη μαγειρική όσο και στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών επαναφέρουν στο προσκήνιο γεωργικά προϊόντα όπως το ρύζι και τα βρώσιμα όσπρια, ενώ και μεγάλο μέρος της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων επενδύει στην ανώτερη ποιότητα της ελληνικής παραγωγικής αλυσίδας.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων πιέζονται έντονα από τις εισαγωγές φθηνότερων οσπρίων και ρυζιού, η ανώτερη όμως ποιότητας των ελληνικών προϊόντων διατηρούν την εμπιστοσύνη των ελληνικών νοικοκυριών ενώ και οι βιομηχανίες επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν επενδύοντας στην ανώτερη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Ενδεχόμενη εξαίρεση του ρυζιού και των βρώσιμων οσπρίων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταστήσει το προϊόν πιο ακριβό, δεν θα μπορεί να απορροφηθεί και θα καταστήσει αυτές τις καλλιέργειες μη βιώσιμες. 

Οι Βουλευτές ζητούν από το ΥπΑΑΤ να αναιρέσει τους σχεδιασμούς του και να διατηρήσει τις καλλιέργειες ρυζιού και βρώσιμων οσπρίων στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ.  

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σχετικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε, τόνισε: «Ενδεχόμενη εξαίρεση της καλλιέργειας του ρυζιού από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ, θα είναι καταστροφική για πολλές οικογένειες αγροτών του κάμπου των Σερρών.

Μεγάλα χωριά των Σερρών, όπως ο Προβατάς, η Τυρολόη, η Σκοτούσσα, η Αναγέννηση κ.ά. ζουν από την καλλιέργεια του ρυζιού. Τα χωράφια εκεί δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες καλλιέργειες.

Αν σταματήσει η καλλιέργεια  ρυζιού θα ερημώσουν και τα χωριά μας. Είναι ουσιαστικά υπαρξιακό ζήτημα για αυτά τα χωριά και κατ’ επέκταση για το Νομό Σερρών να παραμείνει η καλλιέργεια ρυζιού στις συνδεδεμένες ενισχύσεις».  

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λευτέρη Αβραμάκη συνυπογράφουν οι: Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Γκιόλας Γιάννης, Ηγουμενίδης Νίκος, Κασιμάτη Νίνα, Μάλαμα Κυριακή, Μπάρκας Κώστας, Μωραΐτης Θάνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Συρμαλένιος Νίκος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος και Φάμελλος Σωκράτης