Λευτέρης Αβραμάκης: Μόνο κατόπιν ενεργειών βουλευτών και Υπουργών η λειτουργία του επιτελικού κράτους;

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σε τοπικά site σχετικά με παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών για την επίλυση του προβλήματος στη σίτιση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ο Βουλευτής Σερρών ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο αναφορικά με τις παρεμβάσεις δύο βουλευτών της ΝΔ για την επίλυση του προβλήματος που είχε προκύψει σχετικά με τη σίτιση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Προ ημερών η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων πως το Νοσοκομείο πάσχει από ελλείψεις σε κρέας και ψάρι, με αποτέλεσμα να μην σιτίζονται σωστά οι νοσηλευόμενοι/-ες.

Σε συνέχεια των δηλώσεων αυτών ακολούθησαν δημοσιεύματα σερραϊκών site που «αναδείκνυαν» τις παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών και την τελική επίλυση του προβλήματος.

Το φαινόμενο αυτό της κατόπιν ενεργειών των βουλευτών της ΝΔ λειτουργίας του «επιτελικού κράτους» δεν είναι πρωτόγνωρο.

Λίγες εβδομάδες πριν πανομοιότυπη διελκυστίνδα παρεμβάσεων παρακολουθήσαμε για την επιδότηση της τηλεθέρμανσης, ενώ κατά διαστήματα διάφορα προβλήματα, τα οποία το κράτος οφείλει να επιλύει αυτοδίκαια, «επιλύονται» μετά από επικοινωνία των τοπικών βουλευτών της πλειοψηφίας.

Άραγε τί νόημα έχουν αυτές οι παρεμβάσεις όταν η διοίκηση και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι γνωρίζουν ήδη την ύπαρξη προβλήματος. Ποιος ο λόγος να πρέπει να πάρει τηλέφωνο ή να στείλει επιστολή ένας βουλευτής της πλειοψηφίας, όταν οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν την αρμοδιότητα της αυτοδίκαιης παρέμβασης; 

Το βέβαιο είναι πως αυτό το σήριαλ των δημοσιευμάτων που αναδεικνύουν παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών που επιλύουν ζητήματα τα οποία είναι ήδη εν γνώσει της διοίκησης και των πολιτικών τους προϊσταμένων προβληματίζει σοβαρά το σύνολο των πολιτών προκαλώντας τον κλονισμό της εμπιστοσύνης τους στην κρατική λειτουργία και στο πολιτικό σύστημα.

Ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις που και οι παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών αποτυγχάνουν να λύσουν το πρόβλημα, όπως έχει γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν με την μεσολάβηση τους για την πρόσληψη ιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών, που τελικά, όμως, δεν ήρθαν ποτέ. 

Σε αυτή την κρίσιμη φάση, λοιπόν, που ο Νομός μας αναδεικνύεται σε πρωταθλητή στα κρούσματα, στους θανάτους από covid, στην ανεργία και ουραγός στην ανάπτυξη και στους εμβολιασμούς είναι αναγκαία μια διαφορετική στρατηγική με το σχεδιασμό και την υλοποίηση ολιστικών πολιτικών στα ζητήματα που καίνε τον τόπο μας. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις για ζητήματα που το κράτος από μόνο του μπορεί να επιληφθεί δεν είναι μόνο αλυσιτελείς, αλλά και επικίνδυνες. Αλλαγή του μίγματος πολιτικής έχει ανάγκη ο τόπος κι όχι εμβαλλωματικές ενέργειες με όρους δημιουργίας εντυπώσεων.»