Λευτέρης Αβραμάκης: Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, τοποθετήθηκε στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Το επιτελικό κομφούζιο που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, δεν έχει προηγούμενο.

Παρά τις προσπάθειες να αποδοθεί η έξαρση των κρουσμάτων στους πολίτες και ιδίως στους νεότερους, η πραγματικότητα είναι ότι είναι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

‘Έλλειψη σχεδιασμού, παλινωδίες, ερασιτεχνισμοί, λάθος εκτιμήσεις και πλήρης απουσία σχεδιασμού προκαλούν την διασπορά του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση κρίνεται ανεπαρκής διότι

  1. Δεν φρόντισε για την ενδυνάμωση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αντίθετα οι δημόσιες δομές υγείας αποδυναμώθηκαν στην εμμονική προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας
  2. Προκάλεσε ένα επιτελικό μπάχαλο χρησιμοποιώντας διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου της χώρας. Άλλα ισχύουν στα χερσαία σύνορα και άλλα στις πτήσεις από το εξωτερικό λόγω των πιέσεων που δέχτηκε από τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού. 
  3. Προχώρησε σε άνοιγμα των συνόρων, βιαστικά, χωρίς κανόνες και χωρίς να επιβάλλει την πραγματοποίηση τεστ πριν από την άφιξη των επισκεπτών στη χώρα μας. Αποδέχτηκε την αύξηση της πληρότητας σε αεροπλάνα και πλοία ικανοποιώντας τα αιτήματα αεροπορικών εταιριών και εφοπλιστών και αδιαφορώντας για τον συγχρωτισμό ατόμων στα μέσα μεταφοράς. Μείωσε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκαλώντας αυτόματα συνωστισμό όσων τα χρησιμοποιούν. 
  4. Έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές έλλειμα συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. 
  5. Απέκρυψε κρούσματα σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Πάρος, με αποτέλεσμα να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού. 
  6. Δεν στήριξε όπως προτείναμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους με αποτέλεσμα η χώρα να είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανή ύφεση, κύμα λουκέτων, διόγκωση της ανεργίας και τραγική μείωση εισοδημάτων για χιλιάδες εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
  7. Αντιμετωπίζει την πανδημία με επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, με αποκορύφωμα την δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Υγείας ότι θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο στη χώρα μας το Δεκέμβριο του 2020»

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης τόνισε ότι:

«Το άνοιγμα των σχολείων θα πραγματοποιηθεί χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η δωρεά από φίλα προκείμενο στην κυβέρνηση επιχειρηματία, ενός παγουριού ανά μαθητή. Καμία πρόβλεψη για μείωση των μαθητών ανά τάξη, αφού η αρμόδια Υπουργός θεωρεί ότι ο μέσος όρος των 17 μαθητών ανά τάξη δεν χρειάζεται να αλλάξει. Καμία ενέργεια για να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις των πόλεων όπου ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο ανά τάξη.

Καμία ενέργεια για να εξευρεθούν περισσότερες αίθουσες και για να προσληφθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες.

Ζητάμε έστω και τώρα να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Καμία τάξη να μην ξεπερνά τους 15 μαθητές.

Υγειονομική θωράκιση των σχολείων με αύξηση των κονδυλίων για καθαρισμό και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας ώστε να απολυμαίνονται οι χώροι όσο το δυνατόν συχνότερα. Συντονιστικό όργανο υγειονομικής προστασίας των σχολείων ανά περιοχή.

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις που ανακοίνωσε η Υπουργός αυτές έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος όπως ήταν και ο προγραμματισμός από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την Ειδική Αγωγή όσο και για την Γενική εκπαίδευση.

Η χρηματοδότηση τέλος της δωρεάν διάθεσης μασκών από το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Φιλόδημο, είναι μια αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας».   

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: