Λευτέρης Αβραμάκης: Αναδιανομή υπέρ των λίγων φέρνει ο προϋπολογισμός

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020, μεταξύ άλλων υποστήριξε:

«Η ΝΔ επέλεξε το υπερπλεόνασμα που δημιουργήθηκε από τις θυσίες του ελληνικού  λαού και το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ να το δαπανήσει για την εξυπηρέτηση των οικονομικών ελίτ, του πελατειακού – κομματικού κράτους που χτίζει, για τους καναλάρχες και τους τραπεζίτες αντί να το διαθέσει σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες μέσω κοινωνικού μερίσματος όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προϋπολογισμός είναι ένα κείμενο ευχών, δεν στηρίζεται σε κανένα σχέδιο, σε κανένα προγραμματισμό, δεν στηρίζεται καν στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, παραβλέπει ακόμα και το διεθνές περιβάλλον.

Η κυβέρνηση αυθαίρετα θέτει τον πήχη των επενδύσεων στο 13,4% τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη έφτασε το 4,3%.

Βασίζει τον προϋπολογισμό σε μια ανάπτυξη του 2,8% τη στιγμή που όλα τα δεδομένα συνηγορούν για πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη.

Υποστηρίζει ότι θα ανέβει η κατανάλωση κατά 1,2% τη στιγμή που αφαιρεί διαθέσιμο εισόδημα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, τη στιγμή που αυξάνεται το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων μέσω των αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο, τη στιγμή που οι μισθοί μειώνονται στην αγορά λόγω των πολιτικών ακύρωσης των συλλογικών συμβάσεων.

Ισχυρίζεται ότι θα ανέβει η κατανάλωση και έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του 2,8%

Ισχυρίζεται ότι θα ανέβει η κατανάλωση και έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του 2,8% τη στιγμή που μόνο από το Υπουργείο Εργασίας χάνονται 400 εκατομμύρια από τα αναπηρικά επιδόματα, τα οικογενειακά επιδόματα κτλ που πήγαιναν στην κατανάλωση και κόβει και άλλα 200 εκατομμύρια από τις συντάξεις.

Ισχυρίζεται ότι θα ανέβει η κατανάλωση τη στιγμή που μόνο από την κατάρρευση της Tomas Cook θα υπάρξουν απώλειες ύψους συνολικά 2,5 δις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού.

Ισχυρίζεται ότι θα ανέβει η κατανάλωση τη στιγμή που περικόπτονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου και μειώνονται οι δημόσιες επενδύσεις.

Δίνει 10 ευρώ το μήνα στο 85% των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της μείωσης φόρου και τους παίρνει 30 ευρώ το μήνα μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Δίνει χιλιάδες ευρώ φοροαπαλλαγές στις πολύ μεγάλες εταιρίες θεωρώντας προφανώς ότι αυτά θα επενδυθούν, ξεχνώντας ότι αυτοί στους οποίους προσφέρει τόσα πολλά είναι όσοι με ευκολία έβγαζαν πάντα τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.

Αντί να δώσει κίνητρα στις παραγωγικές δυνάμεις όπως η ευνοϊκότερη φορολογία για τους συνεταιρισμένους αγρότες που είχε σχεδιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσε στην πραγματοποίηση επενδύσεων που θα πολλαπλασίαζαν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων επιλέγει τα δώρα στην οικονομική ελίτ.

Αντί να επιλέξει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Περιφερειών όπως είχε σχεδιαστεί με την συμμετοχή όλης της κοινωνίας στα αναπτυξιακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να ξεπουλήσει την δημόσια περιουσία και τις υποδομές.

Δυστυχώς είναι ένας προϋπολογισμός αντίστοιχος όλων εκείνων των προϋπολογισμών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην χρεοκοπία, την κοινωνική κατάρρευση, τα Μνημόνια και την απώλεια του 25% του ΑΕΠ.

Είναι πράγματι ένας προϋπολογισμός της κανονικότητας που οδήγησε στη χρεοκοπία».

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here