Λευτέρης Αβραμάκης: Η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, είναι ημέρα μνήμης των εγκλημάτων εθνικιστικού μίσους σε βάρος των προγόνων μας

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο, δήλωσε:

«Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο».

Κατά την ημερομηνία αυτή το έτος 1919 ξεκίνησε η τρίτη και πιο έντονη φάση μιας επιχείρησης αφανισμού των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους Νεότουρκους, η οποία ως αποτέλεσμα είχε την θανάτωση και τον ξεριζωμό 350.000 και πλέον Ποντίων μέσα στα επόμενα έτη.

Πρόκειται ασφαλώς για μία από τις θλιβερότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, χαραγμένης με αίμα στη συλλογική μνήμη.

Λευτέρης Αβραμάκης: Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα την Ημέρα Μνημής της Γενοκτονίας των Ποντίων, την επέτειο των 101 χρόνων από τις αποφράδες εκείνες ημέρες της σφαγής και του εκτοπισμού χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις δυνάμεις των Νεότουρκων.

Τιμούμε τους νεκρούς Πόντιους προγόνους μας, που έπεσαν θύματα της εθνικιστικής λαίλαπας που πυροδότησε ο Κεμάλ Ατατούρκ με την άνοδό του στην εξουσία.

Τιμούμε τον προσφυγικό ελληνισμό που δεν λύγισε μπροστά στις κακουχίες και τον κατατρεγμό, που κατάφερε να επιβιώσει, να σταθεί στα πόδια του, να μεγαλουργήσει και να καταστεί τελικά ένας από τους δυναμικότερους παράγοντες προόδου και  ανάπτυξης του απανταχού ελληνισμού. 

Η σημερινή ημέρα δεν είναι, όμως, μια μέρα κατά την οποία θυμόμαστε μόνο τις θηριωδίες και την βαναυσότητα των τουρκικών στρατευμάτων.

Δεν είναι απλώς ένα μνημόσυνο για τις εκατοντάδες χιλιάδες αδικοχαμένους και ξεριζωμένους Έλληνες.

Είναι επιπλέον και μια ημέρα με ένα πολύ ισχυρό μήνυμα διεθνούς εμβέλειας ενάντια στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία.

Ένα μήνυμα για τη συνεργασία και την συναδέλφωση των λαών, για την υπέρβαση των καταστροφικών ανταγωνισμών

Για το λόγο αυτό δεν ξεχνούμε τους νεκρούς προγόνους μας, δεν ξεχνούμε τους Έλληνες που θανατώθηκαν, βιάστηκαν, βασανιστήκαν και εξευτελίστηκαν από τις ορδές των Τσετών του Τοπάλ Οσμάν και τα στρατεύματα των Νεότουρκων στο όνομα ενός αποτρόπαιου οράματος.

Λευτέρης Αβραμάκης: Δεν ξεχνούμε και δεν παύουμε να θεωρούμε υποχρέωση του κράτους της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη θηριωδία αυτή που συντελέστηκε σε βάρος των Ποντίων, σε βάρος του Ελληνισμού.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Ερντογάν να διαστρεβλώσει και να αναθεωρήσει την ιστορία με γνώμονα την διαρκή ενίσχυση της εξουσίας του και την ικανοποίηση των επεκτατικών ορέξεών του, η χώρα μας έχει την πιο τεκμηριωμένη απάντηση.

Την ιστορική μνήμη, το αίμα των σφαγιασμένων προγόνων μας και την ανάμνηση των ξεριζωμένων παππούδων μας». 

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: