Ο Λευτέρης Αβραμάκης για τον Γιάννη Βρούτση: Υπουργός Ανεργίας και όχι Εργασίας

Σε ομιλία του στη Βουλή σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για την έγκριση τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον Υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Οι άνεργοι για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και τις δύο φορές, επί υπουργίας του κ Βρούτση.

Πρόκειται για Υπουργό Ανεργίας και όχι για Υπουργό Εργασίας.

Με τα στοιχεία ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ, να αποκαλύπτουν το πιο εφιαλτικό σενάριο για τον κόσμο της εργασίας, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός παρεμβαίνουν για να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την ελαστική εργασία και την υποαπασχόληση, διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την αναστολή συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία, παραβιάζουν τα θεσπισμένα όρια υπερωριών καθιερώνοντας και τις απλήρωτες υπερωρίες, μειώνουν το Δώρο Χριστουγέννων, μειώνουν την κρατική υποστήριξη των ανέργων, επιτρέπουν την χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο επέκταση της τηλεργασίας, επιτρέπουν την κατάφορη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας με πρόσχημα και άλλοθι την επιδημία.

Συνολικά οι πολιτικές που εφαρμόζουν και πρόκειται να εφαρμόσουν εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση Πισσαρίδη, αυξάνουν την ανεργία και τις ελαστικές μορφές εργασίας, μειώνουν τους μισθούς, περικόπτουν τα χρήματα που οφείλονται στους συνταξιούχους κατά 2,5 δις ευρώ, αυξάνουν την ύφεση πολλαπλασιάζοντας τους παράγοντες που την προκαλούν.»

Σε ότι αφορά το success story που προσπαθεί εναγωνίως να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, η πραγματικότητα και σε αυτή την περίπτωση την διαψεύδει.

Επικαλούμενος το παράδειγμα του Νοσοκομείου Σερρών και τις συζητήσεις που είχε με τους φορείς της δημόσιας υγείας ο Βουλευτής Σερρών τόνισε:

«Από τον Μάρτιο του 2020 υποτίθεται πως κάνετε ότι μπορείτε για να ενισχύσετε τις δημόσιες δομές υγείας ώστε να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πανδημία. 

Στο Νοσοκομείο Σερρών όμως αντί να ενισχύεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποδυναμώνεται διαρκώς.

Στους νοσηλευτές οι συνταξιοδοτήσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις και λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκείται στους εργαζόμενους παρατηρείται το φαινόμενο της πρόωρης αποχώρησης μόλις συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Στο ιατρικό προσωπικό χρειάστηκαν περίπου 6 μήνες από τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να έρθουν δύο αναισθησιολόγοι και να αρχίσουν σταδιακά να εκτελούνται και πάλι χειρουργεία.

Η παθολογική και η καρδιολογική κλινική λειτουργούν οριακά διότι αποφασίσατε αντί να ολοκληρωθεί η προκήρυξη για ιατρούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ< να την ακυρώσετε και να την προκηρύξετε εκ νέου, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμοι μήνες.

Πρακτικά το Νοσοκομείο Σερρών αφέθηκε στο φιλότιμο των εργαζομένων για να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και εξακολουθεί να στηρίζεται εκεί.

Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη, εξακολουθούν να αγωνιούν για το μέλλον της εργασιακής τους σχέσης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τους εργολάβους παρά το ότι στοίχιζαν περισσότερο και παρείχαν χειρότερες υπηρεσίες. Ζητάμε να ξεκινήσουν διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου βοηθητικού προσωπικού για τα Νοσοκομεία και να μοριοδοτηθούν για την προϋπηρεσία τους οι σημερινοί συμβασιούχοι».

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο Λευτέρης Αβραμάκης τόνισε:

«Το αποκορύφωμα της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση είναι το άνοιγμα των σχολείων. Δάσκαλοι και καθηγητές ανέλαβαν τον καθαρισμό των σχολείων διότι η κυβέρνηση καθυστέρησε υπερβολικά να ξεκινήσει τις διαδικασίες πρόσληψης καθαριστριών.

Τα κενά σε εκπαιδευτικούς είναι τεράστια διότι παρά το ότι οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να προσλάβει λιγότερους αναπληρωτές.

Προωθεί τώρα την πρόσληψη εκπαιδευτικών με τρίμηνες συμβάσεις και προβλέπει παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, ότι όσοι εκπαιδευτικοί προσληφθούν δεν θα πρέπει να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποκλείοντας έτσι ακόμα και εκπαιδευτικούς που μπορεί να βρίσκονται σε εγκυμοσύνη.

Καμία προσπάθεια δεν έγινε για να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη και να μην ξεπερνούν τους 15, καμία ουσιαστική μέριμνα δεν έχει ληφθεί για να την ασφάλεια και την προστασία παιδιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. 

Αντίστοιχη εικόνα προχειρότητας και με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης όπου έχουν αποκλειστεί οι μισοί δικαιούχοι από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Ζητάμε άμεσα την αύξηση του προϋπολογισμού ώστε να εξασφαλιστούν τα voucher που απαιτούνται για όλα τα παιδιά, διασφάλιση όλων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ενίσχυση της σημαντικής αυτής κοινωνικής δομής». 

Σε ότι αφορά την οικονομία ο Λευτέρης Αβραμάκης, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι κυβερνητικές πολιτικές προκαλούν την οικονομική κατάρρευση.

Τα σενάρια όλα έχουν διαψευστεί προς το χειρότερο με την ύφεση να φτάνει στο 15,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο.

Αντί όμως έστω και τώρα η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα λάθη της και να προσπαθήσει να περιορίσει την ύφεση υιοθετώντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην ίδια κατεύθυνση που οδηγεί και επίσημα πλέον σε αδιέξοδο.

Τα εισοδήματα των εργαζόμενων μειώνονται, ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώνεται, κλείνουν μαγαζιά και χάνονται καθημερινά θέσεις εργασίας και είναι πλέον θέμα χρόνου το πότε η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στη μείωση μισθών και συντάξεων.        

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: