Λευτέρης Αβραμάκης: Βαριά ήττα το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής

Με αφορμή το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής σε ότι αφορά την Τουρκία, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Τα συμπεράσματα από την Σύνοδο Κορυφής (30.09.2020), σε ότι αφορά την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, συνιστούν μια ξεκάθαρη πολιτική και διπλωματική ήττα για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ΕΕ, υπό την χειραγώγηση της Γερμανίας, αποφάσισε ότι δεν θα υποβάλει κυρώσεις σε ένα κράτος που έχει εισβάλει στη Συρία, έχει εισβάλει στο Ιράκ, επιτίθεται στην Αρμενία, έχει σπάσει το εμπάργκο στη Λιβύη, φιλοξενεί απροκάλυπτα και χρησιμοποιεί μέλη του ISIS και κάνει καθημερινές παραβιάσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Μετά από μήνες δηλώσεων καταδίκης προς την Τουρκία, μηνυμάτων συμπαράστασης και αλληλεγγύης για την Ελλάδα και την Κύπρο, η ΕΕ με πρωταγωνιστή τη Γερμανία αποφασίζει την επανάληψη της ίδιας ακριβώς αναποτελεσματικής τακτικής. Η ελληνική κυβέρνηση μάλιστα αντί να ασκήσει το δικαίωμα στο veto και να μπλοκάρει την οποιαδήποτε απόφαση έως ότου ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα Ελλάδας και Κύπρου, υποχώρησε άτακτα μπροστά στις πιέσεις και δηλώνει χωρίς καμία συναίσθηση της ευθύνης της ότι η απόφαση που πάρθηκε για παραπομπή του ζητήματος των κυρώσεων στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, αποτελεί θετικό αποτέλεσμα. 

Ως απάντηση στην εθελοτυφλία της Ε.Ε. και κυρίως της Γερμανίας, την ίδια ημέρα αναρτήθηκαν στον ΟΗΕ οι χάρτες του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου.

Και μόνο αυτή η εξέλιξη καταρρίπτει απευθείας όλους τους ισχυρισμούς της ΕΕ για προσπάθεια διπλωματικών διευθετήσεων, αποφυγή μονομερών ενεργειών και προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών μελών.

Η υποκρισία που αποδέχεται δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Το ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτό το δεδομένο για να πετύχει την ενεργοποίηση των κυρώσεων. Για ποιους λόγους υποχώρησε από την διακηρυγμένη θέση της και πώς πείστηκε να αποδεχτεί την παραπομπή της συζήτησης για το αν η ΕΕ θα προβεί σε κυρώσεις στις καλένδες του μέλλοντος, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Παράλληλα, η ελληνική κοινή γνώμη και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, ενημερωθήκαμε από την ανακοίνωση του Γενικό Γραμματέα  του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, ότι «Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης της έντασης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία».

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο ΓΓ ΝΑΤΟ δηλώσε:

«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφωνίας και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω.

Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους». 

Όχι απλώς διαπραγματεύονταν η κυβέρνηση ερήμην του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων αλλά κατέληξε και σε μια συμφωνία για τη δημιουργία στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης χωρίς να μπει καν στον κόπο να ενημερώσει η ίδια για αυτές τις εξελίξεις τους Έλληνες πολίτες. 

Τέλος, για πρώτη φορά δεν πέταξαν ελληνικά αεροπλάνα στην παρέλαση στη Λευκωσία για τον εορτασμό της δημιουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μάλλον γιατί η κυβέρνηση φοβήθηκε να μην κατηγορηθεί για «προκλητικές ενέργειες, ανέφερε ο Λευτέρης Αβραμάκης».

Το πλέον ανησυχητικό όμως για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις είναι ότι εδώ και ημέρες η κυβέρνηση μέσω διαρροών προετοίμαζε την κοινή γνώμη ότι η Σύνοδος Κορυφής θα κατέληγε σε κάποιου είδους κυρώσεις ή έστω στη σύνταξη ενός καταλόγου που θα περιελάμβανε μια σειρά κυρώσεων που θα μπορούσε να υιοθετήσει η ΕΕ εάν συνεχιστεί η επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

  Η μη σωστή εκτίμηση των πραγματικών διαθέσεων της Γερμανίας, αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο και τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη έστω και να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση.

Η δε προσπάθεια της να εμφανίσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ως «νίκη» της ελληνικής διπλωματίας και απόδειξη της «διαπραγματευτικής δεινότητας» του πρωθυπουργού, καταδεικνύει είτε την πλήρη αδυναμία να αντιληφθούν την πραγματικότητα είτε την απέλπιδα προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις αρνούμενοι να αποδεχτούν την ήττα για να μην «χαλάσει το success story» που φιλοτεχνούν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης έναντι αμοιβής. 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, τα στελέχη της ΝΔ συνολικά, οφείλουν να αντιληφθούν ότι διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τη δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης και ότι ούτε η Κύπρος, ούτε το Κατσελόριζο, δεν «κείται μακράν».

Είναι πλέον επείγουσα εθνική ανάγκη η άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφασιστούν συλλογικά τα επόμενα βήματα και οι τρόποι διπλωματικής αντίδρασης της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερώσει επίσημα το σύνολο της κοινής γνώμης για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τους κινδύνους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, τη σχέση μας και τη στάση μας έναντι της Κύπρου που επίσης απειλείται ανοιχτά, χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς να αποκρύπτονται κρίσιμες λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από εναλλακτικές και οφείλει να πράξει τα αυτονόητα.

Κάθε άλλη ενέργεια και κάθε άλλη κωλυσιεργία υποσκάπτει πλέον την αναγκαία ενότητα που οφείλουμε να επιδείξουμε σε αυτές της κρίσιμες για τη χώρα στιγμές».

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: