Λευτέρης Αβραμάκης: Τα προβλήματα στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας διογκώνονται

Δεκαέξι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 10327/01.10.2020) επαναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών, καθώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν δίνει λύσεις στα ουσιώδη προβλήματα τα οποία συνεχώς διογκώνονται.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές τονίζουν  ότι το Υπουργείο δεν έχει δώσει καμία λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Καταστήματος Κράτησης,  το οποίο έχει διογκωθεί τους τελευταίους μήνες με την αποχώρηση και των τελευταίων δημοτικών αστυνομικών.

Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων δεν έχει αντιμετωπιστεί και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το μόνο που έχει κάνει είναι να αναγγείλει μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τη διάθεση 50 νέων στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη επαρκούς αριθμού εξωτερικών φρουρών για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιμένει στην πρακτική της απόσπασης υπαλλήλων από τη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως παρουσιάζει μεγάλα κενά, αφού κάθε φορά που λήγει η απόσπαση όσων διατίθενται στη Νιγρίτα, χρειάζονται περισσότερες από 20 ημέρες για να γίνουν νέες αποσπάσεις. 

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλουν επίσης ότι η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό που είχε γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να λήγουν το επόμενο διάστημα οι συμβάσεις ΙΔΟΧ και να απειλείται με νέα αποδυνάμωση το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης. 

Ζητούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει στο σύνολο των ερωτημάτων για το τι μέλλει γενέσθαι με το Κατάστημα Κράτησης της Νιγρίτας και την κάλυψη των πολλών οργανικών κενών.

Ζητούν επίσης, να γίνει προκήρυξη για το σύνολο των οργανικών θέσεων στη Νιγρίτα με κριτήριο την εντοπιότητα όπως έχει γίνει για όλα τα άλλα Καταστήματα Κράτησης της παραμεθορίου και πρόκειται να γίνει και για το κατάστημα κράτησης της Δράμας. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Ο Νομός Σερρών έχει τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Νομούς της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν θα ανεχτούμε να μένουμε πλέον στο περιθώριο ή να θεωρούμαστε δεδομένοι.

Είναι αδιανόητο το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα να είναι το μοναδικό για το οποίο δεν έχει γίνει πρόσληψη υπαλλήλων με κριτήριο την εντοπιότητα όπως έχει γίνει για όλα τα καταστήματα κράτησης στην παραμεθόριο, ανέφερε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Ο Νομός Σερρών σημειώνει αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία η οποία έχει φτάσει το 40% και κανείς δεν ασχολείται.

Απαιτούμε να προκηρυχθούν άμεσα στο σύνολό τους οι κενές οργανικές θέσεις και να προσληφθούν Σερραίοι.

Απαιτούμε επίσης, να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο άμεσα ώστε το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα να αποσυμφορηθεί καθώς λειτουργεί εδώ και μήνες με περισσότερους κρατούμενους από τη δυναμικότητά του.

Ο υπερπληθυσμός κρατουμένων σε συνδυασμό με τα μεγάλα κενά σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερικούς φρουρούς δημιουργούν ένα τεράστιο κενό ασφαλείας το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να λύσει τάχιστα. Με αποσπάσεις και υποσχέσεις που μένουν στις καλένδες δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης στη Νιγρίτα». 

Οι Βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών Λευτέρη Αβραμάκη είναι οι: Αλεξιάδης Τρύφων, Αυγέρη Δώρα, Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Γκιόλας Γιάννης, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Νοτοπούλου Κατερίνα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης.

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: