Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση των «αρίστων» μας διαβεβαιώνει ότι πανδημία και ακρίβεια δεν έχουν ξεφύγει

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει δια του πρωθυπουργού ότι η κατάσταση σε ότι αφορά την πανδημία είναι υπό έλεγχο παρά το ότι καθημερινά πλέον καταγράφονται νέα τραγικά ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών.

Την ίδια στιγμή που η «πανδημία δεν έχει ξεφύγει» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ένα «επιτελικό μπάχαλο» διατρέχει κάθε υπόθεση που διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

– Οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί κατά το αφήγημα της κυβέρνησης αλλά δεν λειτουργούν διότι δεν υπάρχει το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να τις λειτουργήσει. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ετοιμάζεται να προβεί σε επιτάξεις ιδιωτών ιατρών για να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ στη ραγδαία άνοδο κρουσμάτων και νοσηλευόμενων διαψεύδοντας με κάθε τρόπο τους ιατρούς που δίνοντας καθημερινά την άνιση μάχη και καταγγέλλουν την πλήρη απουσία στήριξης. Αρνείται ακόμη και αυτή τη στιγμή να επαναφέρει στη μάχη τους χιλιάδες μάχιμους και έμπειρους υγειονομικούς που αν και στάθηκαν στη πρώτη γραμμή στα πρώτα κύματα της πανδημίας, παραμένουν σε αναστολή εκτός νοσοκομείων. 

– Ο λαλίστατος Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα επιστημονικά δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής που η ίδια τοποθέτησε για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Η επιτροπή όπως αποσαφήνισε ο Υπουργός απαντά μόνο σε ερωτήματα που θέτει η κυβέρνηση των «αρίστων» που έχει καταφέρει απολύτως μόνη της να κρατήσει «υπό έλεγχο την πανδημία» κατά τον πρωθυπουργό.

– Το επιτελικό «μπάχαλο» συνεχίζεται και με τα νέα μέτρα που έχουν μετατρέψει το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων, των καφέ – εστιατορίων αλλά και των τραπεζικών υποκαταστημάτων σε ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους προκειμένου να υποβάλλουν σε ένα διαρκές έλεγχο ταυτοποίησης τους πελάτες τους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) υπό τον κίνδυνο μάλιστα εξοντωτικών προστίμων, προκαλώντας ήδη μεγάλη πτώση του τζίρου από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής.

– Επιτελικό μπάχαλο και με τις σχολικές κάρτες covid που ισχύουν 3-4 μέρες για την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία, δεν ισχύουν όμως για την είσοδο τους σε καταστήματα. Η κυβέρνηση, δεσμεύτηκε να διορθώσει το πρόβλημα που προέκυψε διαβεβαιώνοντας ότι η σχολική κάρτα θα ισχύει και για τα καταστήματα τις καθημερινές όχι όμως και τα Σαββατοκύριακα που θα απαιτούνται νέα self test για τους ανήλικους μαθητές. Την Δευτέρα, κατά την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες η σχολική κάρτα που έχασε την Παρασκευή την ισχύ της θα τίθεται και πάλι σε ισχύ, αφού οι μαθητές πρέπει να φέρουν καινούριο self test – κάρτα την Τρίτη.

– Από το πρωί διακινείται η φήμη ότι τα σχολεία θα κλείσουν και οι μαθητές θα επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση. Η Υπουργός Παιδείας διέψευσε τη συγκεκριμένη φήμη δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καν τέτοια συζήτηση.  Αν τελικά κλείσουν τα σχολεία στις 15 Νοέμβρη όπως λέγεται τι θα πρέπει να συμπεράνουμε;

– Η πολυδιαφημισμένη επιδότηση ρεύματος που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση από την έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες μετά δεν έχει ακόμα εγκριθεί διότι το επιτελικό κράτος δεν γνώριζε ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη επιδότηση απαιτείται έγκριση της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της επιδότησης παρά το ότι είναι πλέον διαπιστωμένο και επίσημα ότι πρακτικά επιδοτεί την ακρίβεια στις χονδρικές τιμές ρεύματος. Οι αντιδράσεις του χρηματιστηρίου της ενέργειας όπως είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή, ήταν οι αναμενόμενες. Νέες αυξήσεις και φυσικά μεταφορά αυτών των αυξήσεων στον καταναλωτή. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα της Ευρώπης χωρίς μάλιστα να είναι τόσο εξαρτημένη από τις ροές φυσικού αερίου και παρά το γεγονός ότι τέθηκαν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες για να περιοριστεί το κόστος. Ειρήσθω εν παρόδω, τα κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση των ιδιωτών παρόχων ρεύματος είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, που σημαίνει ότι πάλι οι καταναλωτές είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις επιδοτήσεις σε όποιο ύψος και αν φτάσουν τελικά.

– Το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας, οι τεράστιες αυξήσεις ακόμα και σε βασικά αγαθά διατροφής, η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και ο πληθωρισμός αυξάνουν σημαντικά το κόστος ζωής, μειώνουν υπερβολικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών πλήττοντας ήδη το σύνολο των νοικοκυριών και η μόνη αντίδραση της κυβέρνησης, είναι να εξαγγείλει δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού την οποία προβλέπει για το β εξάμηνο του 2022. Το πώς θα ανταπεξέλθουν μέχρι τότε τα νοικοκυριά δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν στο κυβερνητικό επιτελείο.  

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της ανεπάρκειας της κυβέρνησης των «αρίστων» να ανταπεξέλθει τόσο στην υγειονομική όσο και στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει ακόμη και σε αυτή τη στιγμή να διχάζει τον ελληνικό λαό, να αδιαφορεί για τις δεκάδες νεκρών καθημερινά και επιμένει να βαυκαλίζεται για την διαχείριση των αρίστων. 

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι επικίνδυνοι για τη χώρα. Η προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύουν στις δημόσιες καθημερινές πλέον εκκλήσεις των μάχιμων γιατρών του ΕΣΥ και των ανθρώπων της αγοράς δεν μπορούν να συγκαλυφθούν ούτε από τα ακριβοπληρωμένα ΜΜΕ ούτε από το νόμο λογοκρισίας που θέλει να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες. 

Αφού αποδεδειγμένα λοιπόν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε την πανδημία ούτε την ακρίβεια, η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν είναι να φύγουν.