Λευτέρης Αβραμάκης: Η κοινωνία μας κρίνεται από τη σχέση της με τα άτομα με αναπηρία

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, δήλωσε:

«Ο πολιτισμός μας, η κοινωνία μας, κρίνονται καθημερινά από τον τρόπο που επιτρέπουν στα Άτομα με Αναπηρία, να συμμετέχουν στην κοινωνική πραγματικότητα.

Το επίπεδο διαβίωσης αυτών των πολιτών, είναι δείκτης συνολικά για τον πολιτισμό μας, για το σεβασμό που επιδεικνύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι παρεμβάσεις που γίνονται ή που δεν γίνονται, αποτελούν κριτήριο για την ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλά και έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση συνολικά της κοινωνίας στα ζητήματα της αναπηρίας.

Έχουν υπάρξει σοβαρές παρεμβάσεις για να αρθούν τα εμπόδια της προσβασιμότητας, για να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή όλων των κατοίκων της Ελλάδας στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν αρκεί για ένα κράτος και μια κοινωνία που θέλουν να ανήκουν στον πολιτισμένο κόσμο

Σήμερα, έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά και ως κοινωνία και ως πολιτεία, αν θέλουμε κάποια στιγμή να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που κανένας πολίτης, κανένας κάτοικος δεν θα αισθάνεται αποκομμένος και περιθωριοποιημένος.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι πρωταγωνιστής το κράτος, το κοινωνικό κράτος.

Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, με κυριότερη απώλεια τη συρρίκνωση των τομέων κρατικής κοινωνικής παρέμβασης.

Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ιδίως σε ότι αφορά τα Άτομα με Αναπηρίες είναι ο μόνος δρόμος για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας, χωρίς περιθωριοποιήσεις και αποκλεισμούς». 

Διαβάστε επίσης εδώ: