Λευτέρης Αβραμάκης: Περισσότερο από ένα χρόνο χρειάστηκε το επιτελικό κράτος για να φτιάξει το οργανόγραμμα της Προεδρίας της Κυβέρνησης

Λευτέρης Αβραμάκης: Στο μόνο που αποδεικνύονται αποτελεσματικοί οι παράγοντες του επιτελικού κράτους είναι στην τακτοποίηση κομματικών στελεχών και στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος υπέρ λίγων και εκλεκτών

Στις 7 Αυγούστου 2019, περισσότερο από ένα χρόνο πριν, η ΝΔ ενέκρινε τον περίφημο Νόμο για το επιτελικό κράτος που θα επιτάχυνε σημαντικά όλες τις διαδικασίες, έθεσε υπό επιτροπεία το σύνολο των Υπουργών και προέβλεπε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός υπεργραφείου για τον πρωθυπουργό με στρατιές από υπαλλήλους, διευθυντές και γενικούς γραμματείς πολλαπλασιάζοντας το κόστος για την υποστήριξη του πρωθυπουργού.

Ήταν ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης το οποίο υποτίθεται είχε προετοιμαστεί ενώ η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση. 

Το επιτελικό αλαλούμ που ακολούθησε για περισσότερο από ένα χρόνο και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, απέδειξε ότι ο συγκεκριμένος νόμος όπως και οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης εξαντλούνται στο θεαθήναι.

Δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση που να κινείται αποκλειστικά με όρους επικοινωνίας.

Λευτέρης Αβραμάκης: Η ανικανότητά της να χειριστεί αξιόπιστα οποιαδήποτε κρίση και να επιλύσει κάποια από τα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν πολλαπλασιάσει επικίνδυνα τους παράγοντες που προκαλούν ύφεση και τις συνέπειες της πανδημίας.

Στο μόνο που αποδεικνύονται αποτελεσματικοί οι παράγοντες του επιτελικού κράτους είναι στην τακτοποίηση κομματικών στελεχών και στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος υπέρ λίγων και εκλεκτών. 

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση έχει επιδοθεί στην καθημερινή πλέον αύξηση των μετακλητών σε διάφορες θέσεις ευθύνης προσθέτοντας κατά μέσο όρο περίπου 100 επιπλέον μετακλητούς υπαλλήλους σε κάθε νομοθετική της πρωτοβουλία (τελευταίο παράδειγμα η πρόβλεψη πρόσληψης ακόμα 192 υπαλλήλων για τις ανάγκες της ήδη υπερδιογκωμένης Πολιτικής Προστασίας), και ενώ από τους πρώτους μήνες προσλήφθηκαν εκατοντάδες υπάλληλοι για την Προεδρία της Κυβέρνησης που υπάγεται στον πρωθυπουργό και ελέγχει άμεσα κρίσιμες δομές της χώρας, χρειάστηκε περισσότερο από ένας χρόνος για να συνταχθεί το Οργανόγραμμα της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα μόλις της Παρασκευή 11/9/2020, 13 μήνες από την ψήφιση του Νόμου, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου αυτό να το επεξεργαστεί.   

Δεκατρείς ολόκληροι μήνες για ένα οργανόγραμμα το οποίο υποτίθεται θα άλλαζε συθέμελα τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και η κυβέρνηση.

Δεκατρείς ολόκληροι μήνες για ένα οργανόγραμμα που θα τακτοποιεί τις εκατοντάδες υπαλλήλων και τις στρατιές ειδικών συμβούλων και συνεργατών που «υπηρετούν στην αυλή του πρωθυπουργού, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης».

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: