Λευτέρης Αβραμάκης: Επιτελική κωλυσιεργία της κυβέρνησης σε ότι αφορά την προστασία εργαζομένων στην εστίαση και στις ταχυμεταφορές

Τρεις διαδοχικές ερωτήσεις κατέθεσαν στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 387/12.10.2020, 444/13.10.2020 και 475/13.10.2020) οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, αναδεικνύοντας ζητήματα ασφαλείας σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στην εστίαση και την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να ελέγξει και να διασφαλίσει την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές (delivery, courier κτλ). 

Οι Βουλευτές με αφορμή διαδοχικά ατυχήματα με θύματα εργαζόμενους στην εστίαση που παρασύρθηκαν και τραυματίστηκαν από διερχόμενα οχήματα κατά την άσκηση της δουλειάς τους, ζητούν τη λήψη μέτρων ώστε όλοι οι εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν δρόμους διέλευσης οχημάτων να φέρουν ειδικά φωσφορίζοντα διακριτικά που να επιτρέπουν στους οδηγούς να τους δουν έγκαιρα και ταυτόχρονα την ειδική σήμανση όλων των δρόμων ώστε να περιορίζεται η ταχύτητα και να ενημερώνονται έγκαιρα οι οδηγοί ότι υπάρχει συχνή διέλευση εργαζομένων στα συγκεκριμένα σημεία (Αρ. Πρωτ. 444/12.10.2020). 

Με αφορμή ταυτόχρονα τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις σχετικές προβλέψεις του Νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4611/2019) που είναι σε ισχύ από τον Μάιο του 2019.

Συγκεκριμένα οι Βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό εξηγήσεις για ποιους λόγους ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχει υπογράψει ακόμα τη σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπεται για την υποχρέωση των εργοδοτών να αναρτούν στο ΕΡΓΑΝΗ τα οχήματα που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς της επιχείρησης με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο έλεγχος και οι εργαζόμενοι να υπόκεινται σε έμμεση μείωση μισθού χρησιμοποιώντας τα ιδιωτικά τους μέσα και πληρώνοντας τα καύσιμα και τη συντήρηση των οχημάτων.

Ταυτόχρονα ζητούν εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο ΣΕΠΕ φαίνεται να μην ελέγχει την τήρηση των προβλέψεων του Νόμου περί υποχρέωσης της επιχείρησης να διαθέτει στους εργαζόμενους όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (κράνη, αντανακλαστικά γιλέκα κτλ) αλλά και να φροντίζει ώστε αυτά να χρησιμοποιούνται κατάλληλα από τους εργαζόμενους. (Αρ. Πρωτ. 387/12.10.2020 και 475/13.10.2020)   

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η ασφάλεια των εργαζομένων στην εστίαση και στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών δεν είναι αποκλειστικά ατομική ευθύνη των εργαζομένων.

Είναι υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν στους εργαζόμενους τα αναγκαία μέσα προστασίας και είναι ταυτόχρονα υποχρέωση του κράτους ο έλεγχος των επιχειρήσεων γι αυτό το σκοπό αλλά και η κατάλληλη μέριμνα για να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν τα τροχαία ατυχήματα είτε πρόκειται για σερβιτόρους στα εστιατόρια είτε για δικυκλιστές σε υπηρεσίες delivery ή courier.

Το σχετικό πλαίσιο υπάρχει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτείται εδώ και ενάμιση χρόνο μια υπουργική απόφαση και η πολιτική εντολή στο ΣΕΠΕ να διενεργήσει ελέγχους. Κάθε φορά όμως που αυτή η κυβέρνηση καλείται να ενεργήσει για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθυστερεί προκλητικά.

Αντίθετα δείχνει εντυπωσιακά αντανακλαστικά και ταχύτητα κάθε φορά που πρόκειται να περιστείλει κάποιο εργασιακό δικαίωμα ή να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Παρά την προφανή εχθρική στάση της ΝΔ έναντι όλων των εργαζομένων έχει υποχρέωση να επιβλέπει την τήρηση των νόμων, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης». 

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: