Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση έκανε και πάλι ελλειμματικό τον ΕΦΚΑ

Λευτέρης Αβραμάκης: Το μόνο που καταφέρνει η επιτελική κυβέρνηση της ΝΔ είναι να διαλύει όσα με κόπο και πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό δημιουργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιτελική κυβερνητική ανικανότητα να διατηρηθεί έστω σε βιώσιμα επίπεδα ηελληνική οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα, εν συγκρίσει μάλιστα με την επιτελική τους ικανότητα να διαθέτουν το πλεόνασμα σε υπερκοστολογημένα έργα που παίρνουν με απευθείας αναθέσεις επιχειρήσεις με πρόσβαση στα κομματικά γραφεία της ΝΔ, είναι προκλητική και επικίνδυνη.   

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά τον ΕΦΚΑ τα επιτεύγματα της κυβέρνησης μετά από τις παρεμβάσεις της στο ασφαλιστικό είναι:

  1. Τον Ιανουάριο του 2020 ο ΕΦΚΑ παρουσίαζε πλεόνασμα 348 εκ €. Τον Φεβρουάριο του 2020, ένα μήνα μετά και πριν από την πανδημία του COVID – 19 και το lockdown, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ διαμορφώθηκε, μόλις στα 62 εκατ €. Απώλεια 286 εκ €.
  2. Τον Απρίλιο του 2020 για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις, ο ΕΦΚΑ προέβη σε ανάληψη περίπου 700 εκατ. € από τον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τον Ιούνιο του 2020, προέβη σε δεύτερη ανάληψη από το συγκεκριμένο λογαριασμό ύψους 286 εκατ €. Πρόκειται για χρήματα που είχε συγκεντρώσει ο ΕΦΚΑ όντας πλεονασματικός την τελευταία τριετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το υπόλοιπο του συγκεκριμένου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανέρχεται περίπου στα 2 δις € και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τους επόμενους μήνες από την κυβέρνηση. Η μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε στο ένα τρίτο των διαθέσιμων πόρων του, περίπου 1 δις €. 
  3. Από τον  Ιούνιο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, παρατηρείται αύξηση των εκκρεμών κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά 61,9 %, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 28,7%. Ο αριθμός των πολιτών που θα έπρεπε να έχουν πάρει τη σύνταξή τους έχει ανέλθει σε 314.172 και αυξάνεται, διότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να συγκρατήσει τις δαπάνες στερώντας από τους δικαιούχους τις συντάξεις τους.
  4. Η εύλογη απροθυμία των επιχειρήσεων να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ προϊδεάζει για μια ραγδαία άνοδο της ανεργίας. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις η ανεργία τους επόμενους μήνες θα φτάσει στο 22 – 23%, από το 16,5% που είχε φτάσει. Κάθε 1% που ανεβαίνει η ανεργία, κάθε 60.000 νέοι άνεργοι δηλαδή, οι απώλειες του ΕΦΚΑ ανέρχονται στα 270 εκατ. €. Η εκτίμηση επομένως των περισσότερων φορέων είναι ότι οι απώλειες του ΕΦΚΑ τους επόμενους μήνες που αναμένεται η ραγδαία αύξηση της ανεργίας θα είναι περίπου 1,4 με 1,6 δις ευρώ. 
  5. Η επιλογή της κυβέρνησης να παρέχει έκπτωση σε όσους καταβάλλουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές εισφορές, που ευνοεί υπερβολικά ειδικά τις πολύ μεγάλες εταιρίες, επιφέρει πρόσθετες απώλειες στον ΕΦΚΑ. 

Λευτέρης Αβραμάκης: Η μεγάλη απώλεια κατά 286 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μόλις μήνα πριν από το lockdown αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό σύστημα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Το γεγονός ότι οι επιτελείς της κυβέρνησης δεν εντόπισαν αυτή την εξέλιξη έγκαιρα προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Η πολιτική που ακολουθεί ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση βλέποντας την μεγάλη ύφεση, εξακολουθεί να δημιουργεί πολλά περισσότερα ελλείμματα.

Αντί όμως να παρέμβει αξιοποιώντας ορθολογικά τα 37 δις που άφησε ως πλεόνασμα ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει να σπαταλά τα ταμειακά διαθέσιμα διοχετεύοντας τα χρήματα του ελληνικού λαού σε υπερκοστολογημένα και πολλές φορές σε μη αναγκαία έργα και υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση προκαλεί ταυτόχρονα μειώσεις μισθών, ανεργία, αύξηση των εκκρεμών συντάξεων, μείωση της κατανάλωσης, λουκέτα στην αγορά, υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό, μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και αύξηση των υποχρεώσεων τους.

  Η επανεμφάνιση μάλιστα της Μιράντας Ξαφά η οποία δήλωσε ότι είναι ανάγκη να μειωθούν και πάλι οι συντάξεις δεν είναι τυχαία. 

Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί με ταχύτητα και πάλι στη χρεοκοπία και πάλι στα σκληρά προγράμματα λιτότητας. 

Λευτέρης Αβραμάκης: Κάθε ημέρα που περνά και δεν υιοθετούνται οι ρεαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν την έξοδο και από αυτή την κρίση πιο σύνθετη και πιο ακριβή για τον ελληνικό λαό.

Διάβαστε επίσης για Λευτέρη Αβραμάκη: