Λευτέρης Αβραμάκης: Παραμένει δεσμευμένη η κυβέρνηση στην εθνική κόκκινη γραμμή για τα 12 ναυτικά μίλια;

Με αφορμή την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού στα 12 μίλια και τις νέες προκλητικές – επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Η συνεχής υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των τουρκικών προκλήσεων έφτασε στο σημείο της μη αντίδρασης ακόμα και στην παραβίαση της ελληνικής κόκκινης γραμμής, τα 12 ναυτικά μίλια.

Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τη νέα της υποχώρηση με τη ρητορική περί 6 ναυτικών μιλίων είναι προσβλητική και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την κοινά συμφωνημένη εθνική γραμμή.

Η παταγώδης αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και του ίδιου του πρωθυπουργού να πετύχουν την πλήρη και αδιαμφισβήτητη προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το ΝΑΤΟ, η ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ανούσιες δηλώσεις κατανόησης και συμπαράστασης, η ψυχοφθόρος διαδικασία στην οποία έχουν εγκλωβιστεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό αλλά παραμένουν στο ρόλο του παρατηρητή πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Είχαμε εξ αρχής τονίσει ότι είναι λάθος για τα εθνικά μας συμφέροντα η αναγωγή της Γερμανίας σε διαμεσολαβητή.

Η περίφημη παρέμβασή της έχει φέρει το τουρκικό ερευνητικό να διεξάγει έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα με κατεύθυνση το Καστελόριζο και την Τουρκία να ανακοινώνει χάρτες διαμελισμού του Αιγαίου για αποστολές έρευνας και διάσωσης, επεκτείνοντας τα «δικαιώματά της» μέχρι την Κρήτη.

Πλέον οι εξελίξεις υποχρεώνουν την άμεση κινητοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και την ενεργοποίηση κάθε διπλωματικού μέσου, ανέφερε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Απαιτείται

  1.  Η άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για αναλυτική ενημέρωση και συναπόφαση για τους τρόπους αντίδρασης, την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την επιβεβαίωση των κόκκινων γραμμών.  
  2. Άμεση και έγκυρη ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και του ελληνικού λαού 
  3. Χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας σε κάθε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και χρηματοδοτική έως ότου αποφασιστούν, ανακοινωθούν και ενεργοποιηθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
  4. Απαίτηση για καθολικό εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία ανεξαρτήτως είδους, αρχής γενομένης από τα γερμανικά υποβρύχια
  5. Απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης τουλάχιστον στην Ελλάδα οποιουδήποτε προϊόντος παρασκευάζεται στην Τουρκία

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η χώρα όμως έχει ακόμα πολλά περιθώρια κινήσεων. Η κυβερνητική αδράνεια πρέπει να σταματήσει και η χώρα οφείλει να αναπτύξει όσο γίνεται πιο γρήγορα μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και διπλωματία.

Η δήθεν «πολιτική κατευνασμού» αποδεικνύεται καταστροφική.

Απευθύνουμε έκκληση, πέρα από τις πολιτικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις να αναλάβει ο πρωθυπουργός τις ευθύνες του, να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να ξεκινήσει έστω και τώρα μια κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης».         

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: