Λευτέρης Αβραμάκης: Κυβέρνηση ΝΔ Vs Προστασία Περιβάλλοντος

Λευτέρης Αβραμάκης: Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) αποτελεί μια αφορμή για να δηλώσουν όλοι δημόσια το ενδιαφέρον που έχουν για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα, το διαδίκτυο και η ειδησεογραφία γεμίζει με μηνύματα υπέρ του Περιβάλλοντος.

Αντί αυτής της κοινοτυπίας, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε, πόσα κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ενάντια στους Νόμους προστασίας του Περιβάλλοντος, σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. 

Κορυφαία παρέμβαση αποτέλεσε η νομοθετική της πρωτοβουλία περί εκσυγχρονισμού της μονοθεσίας περιβάλλοντος, που προκάλεσε εν μέσω καραντίνας την αντίδραση εκατοντάδων περιβαλλοντικών αλλά και επαγγελματικών φορέων.

Στο περίφημο αυτό Νόμο πλέον του κράτους η κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

 1. Κατήργησε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι χαρακτηριζόταν από την υψηλή συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας
 2. Κατήργησε τις διατάξεις απαγόρευσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε Προστατευόμενες Περιοχές, επιτρέποντας την ανάπτυξη οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός του προστατευόμενου χώρου, ακόμα και υψηλής όχλησης, επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξορύξεων υδρογονανθρακών. Δημιούργησε Ζώνες εντός των Προστατευόμενων Περιοχών και θεσμοθέτησε δυνατότητες παράκαμψης ακόμα και των χρήσεων γης
 3. Μετέφερε αρμοδιότητες ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ιδιωτικές εταιρίες και ταυτόχρονα ελαχιστοποίησε το χρόνο απάντησης στις 20 ημέρες, προθεσμία που αν δεν έχει δοθεί απάντηση θα θεωρείται ότι εγκρίθηκε το αίτημα και η επένδυση θα μπορεί να υλοποιείται. 
 4. Ακύρωσε τους δασικούς χάρτες που μετά από δεκαετίες απραξίας δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απαξιώνει πλήρως τις δασικές υπηρεσίες και επιτρέπει την ανάπτυξη πρακτικά οποιασδήποτε δραστηριότητας εντός των δασών. Από την δεκαετία του 1970, η Πολιτεία και οι διαδοχικές κυβερνήσεις «αγωνίζονταν» για την ολοκλήρωση και κατοχύρωση των δασικών χαρτών της χώρας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πιο δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες, κατάφερε σε μια περίοδο 4 ετών να ολοκληρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των δασικών χαρτών. Η ΝΔ αντί να συνεχίσει επέλεξε να ξεκινήσει την διαδικασία από την αρχή
 5. Πλέον αρκεί η γνώμη του Υπουργού για να ακυρωθούν στην πράξη τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τα Περιφερειακά  Χωροταξικά Πλαίσια
 6. Κατήργησε υποχρέωση αδειοδότησης για εργοστάσια/μονάδες επεξεργασίας μεταλλευμάτων, πλέον δεν χρειάζονται άδεια από το κράτος αλλά αρκεί μία απλή γνωμοδότηση εκ μέρους της εταιρείας
 7. Θεσπίστηκε νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων στηριζόμενο κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην μέθοδο της καύσης, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες επέκτασης της ανακύκλωσης υλικών που προωθούνταν στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. 
 8. Θεμελιώθηκε η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων σε δάση με την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης

Λευτέρης Αβραμάκης: Πέρα από τον συγκεκριμένο Νόμο που κατέστησε σαφές σε όλους ότι η κυβέρνηση προωθεί την «ανάπτυξη» έναντι όλων, σειρά άλλων παρεμβάσεων που έχει φέρει είναι ενάντια στο περιβάλλον

 • Σταμάτησε το υπομέτρο 8.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) με στόχους την προστασία του περιβάλλοντος, την επέκταση και βελτίωση των δασικών πόρων, την ενίσχυση της αντιδιαβρωτικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, την διατήρησης της βιοποικιλότητας, την άμβλυνση των κλιματικών μεταβολών, την προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές, τη ρύθμιση της ποιότητας και ποσότητας υδάτων, την αποκατάσταση πιλοτικών ερημοποιημένων περιοχών και την ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης ορισμένων περιοχών.  Σταμάτησε το υπομέτρο 8.2 του ΠΑΑ, για την ενίσχυση των γεωργοδασοκομικών συστημάτων», με στόχους την προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας, την βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και εδαφών, τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου, καθώς και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε επίπεδο εκμετάλλευσης συνολικού κόστους περίπου 100 εκ €, που θα επέφερε πέραν των περιβαλλοντικών κερδών την ανάπτυξη νέων δυναμικών καλλιεργειών
 • Σταμάτησε το Μέτρο 11 για τις βιολογικές καλλιέργειες, το οποίο είχε ως στόχο την μετατροπή συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές, που σημαίνει μείωση των φυτοφαρμάκων και των χημικών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, με ότι επιπτώσεις έχουν αυτά στο περιβάλλον
 • Προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των νερών, αρχής γενομένης από υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, παραβλέποντας ότι όπου υπήρξε έστω και μερική ιδιωτικοποίηση των νερών παρατηρήθηκε υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων και περιβαλλοντικές καταστροφές, πέραν της αύξησης του αντιτίμου που καταβάλουν οι πολίτες για την ύδρευση. 

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα δείγματα γραφής της πιο ανερυθρίαστα εχθρικής προς το περιβάλλον κυβέρνησης που είχε ποτέ η χώρα μας.

Στον αντίποδα βέβαια, επιταχύνει την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, ανατρέποντας τον προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών που είναι εξαρτημένες οικονομικά από το λιγνίτη.

Για να μην έχουμε όμως αυταπάτες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δήλωση του φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι αυτή η επίσπευση θα αποδειχτεί ωφέλιμη για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Λευτέρης Αβραμάκης: Μην χάνοντας χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα κίνητρα για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, πάγιο αίτημα των γερμανικών  αυτοκινητοβιομηχανιών.

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι μπορεί να κάνει ατομικά για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να εμποδίσουμε εκείνες τις πολιτικές που επιβάλλουν συγκεκριμένα συμφέροντα και που στρέφονται ενάντια στο περιβάλλον.

Ας θυμόμαστε πάντα ότι η γη αυτή και οι πόροι της, δεν μας ανήκουν.

Την έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και οφείλουμε να την επιστρέψουμε σε καλύτερη κατάσταση από ότι την παραλάβαμε.   

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: