Λευτέρης Αβραμάκης: Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει χρέος να προσπαθήσει για την αποτροπή της χυδαίας υποβάθμισης της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας και την άμεση έκδοση διατάγματος από τον Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δήλωσε:

«Χθες ολοκληρώθηκε τελικά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Μετά από μια σειρά σχετικών προκλήσεων από την πλευρά του Ερντογάν, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε την ιστορική απόφαση ακύρωσης του Διατάγματος Ατατούρκ του 1934 περί μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Έτσι ο Ερντογάν ως άλλος Σουλτάνος, αδιαφορώντας για την στάση της Ελλάδας και παραβλέποντας την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, προχώρησε στην έκδοση του σχετικού διατάγματος κατά το οποίο η Αγία Σοφία, που συγκαταλέγεται από το 1985 στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πρόκειται εντός του επόμενου διαστήματος να υποβιβαστεί σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας.

Ασφαλώς μια τέτοια ενέργεια είναι προκλητική καταρχήν απέναντι στην Ελλάδα και στους Έλληνες, αφού ο ναός αποτελεί στοιχείο της ιστορίας μας και κομμάτι της πίστης μας, τμήμα της εθνικής μας συνείδησης, όντας για αιώνες το σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Χριστιανισμού.

Λευτέρης Αβραμάκης: Επιλέγει μάλιστα ο Ερντογάν μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένταση, οφειλόμενη στις γνωστές προκλήσεις του με αποκορύφωμα το επεισόδιο στον Έβρο.

Όμως, η προσβολή του Τούρκου Προέδρου δεν σταματά στον ελληνικό λάο.

Επεκτείνεται και στον απανταχού χριστιανικό κόσμο και ιδίως τους ορθόδοξους, για τους οποίους ο ναός αυτός αποτέλεσε από την ανέγερσή του σημείο αναφοράς της πίστης τους. 

Και δεν τελειώνει εδώ.

Βάζει περαιτέρω φωτιά στα θεμέλια ενός συμβολισμού που είχε η Αγία Σοφία τις τελευταίες δεκαετίες για όλη την ανθρωπότητα, ως ένα μνημείο της ιστορικής συνύπαρξης στην Κωνσταντινούπολη δύο διαφορετικών κόσμων και πολιτισμών, του ελληνορθόδοξου και του μουσουλμανικού.

Είναι δε διεθνώς γνωστό πόσο δύσκολη υπήρξε η συντήρηση αυτού του συμβολισμού, με τη διαρκή υπονόμευση της από το βαθύ ισλαμικό κράτος της Τουρκίας.

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος ασεβεί και με τον τρόπο αυτό καταργεί τη διεθνή πολιτιστική αξία του μνημείου.

Ένα μοναδικό σε σχεδιασμό, κατασκευή, μέγεθος και ομορφιά κτίριο, στο οποίο έχουν φιλοτεχνηθεί μοναδικού κάλλους ψηφιδωτά και τα οποία φέρουν πάνω τους αιώνες ιστορίας οδηγείται στην υποβάθμισή του, στην μετατροπή του ξανά σε έναν μουσουλμανικό λατρευτικό χώρο μακριά από τη λογική της ειρήνευσης και της συνύπαρξης δύο διαφορετικών πολιτισμών.

Αυτή την ειρήνευση, αυτή την δύσκολη συνύπαρξη, που χτίστηκε με πολλές θυσίες και αίμα αποφάσισε να καταργήσει και έμπρακτα χθες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μη διστάζοντας ουσιαστικά να γκρεμίσει ένα status διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος.

Λευτέρης Αβραμάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρακολουθεί ως θεατής το έγκλημα που συντελείται.

Οφείλει άμεσα να προβεί σε διάβημα τόσο προς την Τουρκία, όσο και στη διεθνή κοινότητα με στόχο να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

Πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση να αναδείξει το ζήτημα ως διεθνούς σημασίας, ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινή γνώμη και πιέζοντας τις ηγεσίες των σύγχρονων αναπτυγμένων κρατών.

Χρειάζεται εγρήγορση, όχι εθνικιστικές κορώνες και μίση, όχι απραξία. 

Γιατί για κανέναν Έλληνα, καμία Ελληνίδα, αλλά και για κανέναν σύγχρονο πολιτισμένο άνθρωπο, δεν θα είναι ανεκτή η προσβολή του μνημείου της Αγίας Σοφίας, η βάναυση επέμβαση στα ψηφιδωτά και τη μορφή του, η διαγραφή της ιστορίας του.

Κανείς μας δεν θέλει να δει την Αγία Σοφία ως ένα τζαμί που θα υπάγεται στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το διαβόητο Diyanet, που είναι υπεύθυνο για κάθε είδους προσπάθεια «αποκοσμικοποίησης» της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία ανήκει σε έναν κόσμο που θέλει να θυμάται την ιστορία του, θέλει να διατηρεί την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του, θέλει να ζει στην πλευρά της γνώσης και του πολιτισμού.

Που δεν μπορεί να ζει στα σκοτεινά και απόκρυφα μέρη της οπισθοδρόμησης και της μισαλλοδοξίας.

Αυτό το βάρος πρέπει να σηκώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του. Και εφόσον λάβει αυτήν την πρωτοβουλία, οφείλουμε να είμαστε αρωγοί.»

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: