Λευτέρης Αβραμάκης: Να ενημερώσει η κυβέρνηση τη Βουλή για όλες τις απευθείας αναθέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονωϊού

Ο Λευτέρης Αβραμάκης ζητά συνολικά από όλα τα Υπουργεία να καταθέσουν στοιχεία για το σύνολο των απευθείας αναθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα

Εξήντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 319/6812/26.05.20) με την οποία ζητούν συνολικά από όλα τα Υπουργεία να καταθέσουν στοιχεία για το σύνολο των απευθείας αναθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα είτε από τα Υπουργεία είτε από τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων.

Οι Βουλευτές ισχυρίζονται ότι με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση προχώρησε σε μια γενικευμένη πολιτική παράκαμψης κάθε κανόνα διαφάνειας επικαλούμενη επείγουσες ανάγκες, μοίρασε εκατομμύρια σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, ευνόησε σκανδαλωδώς συγκεκριμένα συμφέροντα όπως οι πλατφόρμες τηλεκατάρτισης και ΜΜΕ, ενώ υπέγραψε συμβάσεις με εταιρίες για υπηρεσίες που δεν προβλέπονταν στο καταστατικό τους μέχρι και λίγες ημέρες πριν από τη σύμβαση, ή συστάθηκαν ελάχιστες μέρες πριν αναλάβουν συγκεκριμένα συμβόλαια.

Ειδική αναφορά κάνουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιήθηκε το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και στην εκ των υστέρων παραδοχή ότι έχει χρησιμοποιηθεί τελικά μέρος αυτών των χρημάτων. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πολιτική για τις πιο αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί αυτά τα χρήματα σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα περιορισμού της ύφεσης όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι στο προσωπικό του ΕΣΥ οφείλονται χρήματα που η κυβέρνηση δεν καταβάλει ισχυριζόμενη έλλειψη πόρων και δεν έχουν υλοποιηθεί πολλές άλλες πολιτικές που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα χρήματα, δημιουργούνται εύλογες απορίες τόσο για το ύψος των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν όσο και για το ποιους σκοπούς εξυπηρέτησαν.   

Με αφορμή την συγκεκριμένη ερώτηση ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται τους πόρους του κράτους.

Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την ενδεδειγμένη διαδικασία και έπρεπε να γίνουν απευθείας αναθέσεις για να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

Τώρα όμως ήρθε η στιγμή της λογοδοσίας και της αποκατάστασης της διαφάνειας.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τη Βουλή για το σύνολο των απευθείας αναθέσεων που έγιναν όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να ελεγχθεί εάν όντως οι απευθείας αναθέσεις κάλυπταν αυτές τις έκτακτες ανάγκες ή εάν με πρόσχημα την πανδημία έγιναν και απευθείας αναθέσεις που δεν δικαιολογούνται.

Λαμβάνοντας υπόψη εκείνες τις περιπτώσεις των απευθείας αναθέσεων σε εταιρίες επικοινωνίας για την πραγματοποίηση απολυμάνσεων ή σε εταιρία που συστήθηκε εν μέσω καραντίνας για την προμήθεια υλικών απολύμανσης στα καταστήματα κράτησης, πολύ περισσότερο τις πλατφόρμες που επιλέχθηκαν για να πραγματοποιήσουν την περίφημη τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, τις απευθείας αναθέσεις σε ΜΜΕ για να προβάλλουν τα δωρεάν μηνύματα για τον κορωνοϊο, την ενίσχυση εργολάβων και πολλά ακόμα, φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις έκτακτες ανάγκες ως ευκαιρία να μοιράσει με αδιαφάνεια χρήματα σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά φορέων, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.»

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: