Ο Λευτέρης Αβραμάκης για τα 47 χρόνια μετά την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο».

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης με αφορμή την 47η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και την παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, δήλωσε:

«Έχουν περάσει 47 χρόνια από την Μαύρη Επέτειο της τουρκικής εισβολής και της παράνομης κατοχής της Βόρειας Κύπρου από τους Τούρκους.

Η αδράνεια τότε της χούντας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον κυπριακό λαό οδήγησε σε μια στρατιωτική κατοχή, στο διωγμό χιλιάδων ελληνοκυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες και στην απώλεια ελέγχου ενός μεγάλου τμήματος του νησιού από τους Κύπριους.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά, ο προκλητικός Τούρκος Πρόεδρος, μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα και να χειραγωγήσει τη διεθνή κοινή γνώμη στη «λύση» που ο ίδιος και η Τουρκία επιθυμούν, την δημιουργία δύο διακριτών κρατών.

Η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, να καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχτούμε κανένα σχέδιο διχοτόμησης.

Το πρόβλημα της Κύπρου ήταν και παραμένει η παράνομη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει λύση μέσω της διχοτόμησης της Κύπρου.

Οι προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο οφείλουμε να πιέσουμε τόσο τον ΟΗΕ όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό ανάχωμα στις επεκτατικές εξαγγελίες του Ερντογάν.

Δεν αρκεί μόνο η καταδίκη των προκλητικών δηλώσεων. Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να δρομολογήσουμε εξελίξεις στη βάση της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του ελληνισμού.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, Κύπρου – Τουρκίας και ΕΕ – Τουρκίας, δεν είναι τρία διαφορετικά ζητήματα. Είναι ένα ζήτημα και η ΕΕ οφείλει να το αντιμετωπίσει ενιαία.

Η Κύπρος δεν κείται μακράν και ο Ελληνισμός δεν μπορεί να είναι διασπασμένος.

Η Ευρωπαϊκή Εξωτερική πολιτική οφείλει να προασπίζει συνολικά τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και των κρατών μελών και όχι να «ζυγίζει» τα συμφέροντα, τις απειλές και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε βάρος κρατών μελών σε σχέση με τα ειδικά συμφέροντα της Γερμανίας.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, συνεπάγεται δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.».