Λευτέρης Αβραμάκης: Μνημείο αναξιοκρατίας και κομματικού ρουσφετιού οι τοποθετήσεις διευθυντών και προϊσταμένων στα καταστήματα κράτησης

Σαράντα τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 8182/13.07.20) καταγγέλλοντας την ανερυθρίαστη προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τα Καταστήματα Κράτησης όλης της χώρας σε «κομματικά μαγαζιά». 

Συγκεκριμένα οι Βουλευτές αξιοποιώντας και τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ), καταγγέλλουν τόσο τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την τοποθέτηση νέων διευθυντών, προϊσταμένων και αρχιφυλάκων στα Καταστήματα Κράτησης όλης της χώρας, όσο και κυρίως το γεγονός ότι επιλέχθηκαν πρόσωπα με μικρότερη εμπειρία και με πολύ χαμηλότερα τυπικά προσόντα από άλλους υπαλλήλους σαφώς εμπειρότερους και καταλληλότερους για τις θέσεις.

Το «επιτελικό κράτος των αρίστων» υποβίβασε υπαλλήλους με υψηλά τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά και μεγάλη εργασιακή εμπειρία) σε απλούς υπαλλήλους, τοποθετώντας ως προϊσταμένους, διευθυντές και αρχιφύλακες, άτομα με μικρή εμπειρία ακόμα και αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις που απαιτούν πτυχίο πανεπιστημίου.

Η τοποθέτηση ατόμων σε θέσεις διοίκησης που δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και την εμπειρία να χειριστούν τα διάφορά θέματα, ιδίως σε νευραλγικές δομές όπως τα Καταστήματα Κράτησης, εκτός από προκλητική είναι και επικίνδυνη. 

Το μοναδικό προσόν που φαίνεται να είχαν ορισμένοι από τους επιλεγέντες υπαλλήλους, ήταν τα κομματικά διαπιστευτήρια ως μέλη της ΔΑΚΕ.

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, εξέδωσε μάλιστα δελτίο τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρόκειται «για απόπειρα παλινόρθωσης των πλέον συντηρητικών πρακτικών της δεκαετίας του 1960 και της ΕΡΕ».

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ παρανομεί συστηματικά προκειμένου να εγκαθιδρύσει το πλέον σκληρό κομματικό κράτος της μεταπολίτευσης.

Η «κυβέρνηση των αρίστων» υποβιβάζει σε απλούς υπαλλήλους ανθρώπους που έχουν μεγάλη εργασιακή εμπειρία και πτυχία πανεπιστημίων για να το τοποθετήσει σε θέσεις αυξημένης ευθύνης απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς την αναγκαία εμπειρία με μοναδικό τους προσόν την κομματική τους ένταξη.

Το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ ξηλώνει με ταχύτητα κάθε αξιοκρατική διαδικασία και δεν διστάζει να τοποθετήσει τα κομματικά της στελέχη ακόμα και παρανομώντας αφού αδιαφορεί πλήρως για τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται για την κάθε θέση ευθύνης.

Η πολιτική που ακολουθεί είναι τόσο προκλητική που ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ έχουν αρχίσει να αντιδρούν και να διαχωρίζουν τη θέση τους.

Οι αιτιολογίες που χρησιμοποιούνται για τον υποβιβασμό υπαλλήλων και την προαγωγή κομματικών στελεχών προσβάλλουν την κοινή λογική και δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στα Καταστήματα Κράτησης όλης της χώρας.

Η προκλητική κάλυψη που παρέχουν στην κυβέρνηση τα συστημικά ΜΜΕ δεν φτάνει για να συγκαλύψουν τα μεγάλα ανομήματα των στελεχών της, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.  »  

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: