Λευτέρης Αβραμάκης: Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών

Πενήντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πενήντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία καταδεικνύουν την απουσία κυβερνητικής πολιτικής για την πραγματική ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα καθώς επίσης και τα αδιέξοδα που προκαλούν οι πρωτοβουλίες της ΝΔ στη συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, ήταν ένας από τους επτά Βουλευτές που επιλέχτηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν στην σχετική συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων. 

Στις δύο τοποθετήσεις του ο Βουλευτής Σερρών έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Νομού Σερρών

Στις δύο τοποθετήσεις του ο Βουλευτής Σερρών έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Νομού Σερρών από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων που αυξάνουν το κόστος παραγωγής, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των αγροτών και θέτουν εν κινδύνω την βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων αγροτών. 

Ειδικά αναφορά έκανε στο ζήτημα της απορρόφησης των τεύτλων από την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης κατηγορώντας την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι απουσίαζε προκλητικά από τις διαπραγματεύσεις ενοικίασης των εργοστασίων ζάχαρης σε ιδιώτη επαγγελματία χωρίς να έχει διασφαλιστεί η απορρόφηση της παραγωγής και η εύλογη και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών που είναι συμβεβλημένοι με την ΕΒΖ για την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής τους.

Παρά τις ρητές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου ότι οποιαδήποτε λύση και αν βρεθεί θα δοθεί λύση για τη φετινή παραγωγή και θα διατεθεί κονδύλιο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τους παραγωγούς, τελικά προκρίθηκε λύση που ξέχασε τελείως τους παραγωγούς.

Τόνισε το  αδιέξοδο που έχει προκληθεί στους αγρότες με τα τεύτλα να σαπίζουν στα χωράφια

Τόνισε το  αδιέξοδο που έχει προκληθεί στους αγρότες με τα τεύτλα να σαπίζουν στα χωράφια αφού δεν υπάρχει συμφωνία για την απορρόφησή τους από τον ένοικο διαχειριστή των εργοστασίων, την ασύμφορη για τους αγρότες δυνατότητα να πουληθούν για βιοντίζελ ή ζωοτροφή που δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, ούτε τα εργατικά που χρειάζονται για να μαζευτούν τα τεύτλα, ούτε τα μεταφορικά που απαιτούνται για την διάθεση των προϊόντων, ενώ τέλος έκανε ειδική αναφορά στον κίνδυνο απώλειας των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα τεύτλα, αφού προϋπόθεση για να αποδοθούν αυτές οι ενισχύσεις στους παραγωγούς είναι η απορρόφησή τους από την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης.

Αδιαφορία επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση και για την υλοποίηση των μετατάξεων των εργαζομένων στην ΕΒΖ, αφού οι μετατάξεις που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απορροφηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες καθυστερούν προκλητικά χωρίς μάλιστα να αποτυπώνεται η αιτία αυτών των καθυστερήσεων. 

ο Σερραίος Βουλευτής υποστήριξε ότι το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά

Ταυτόχρονα, ο Σερραίος Βουλευτής υποστήριξε ότι το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες τόσο από την αύξηση του κόστους του ρεύματος, όσο και από την πολιτική που ακολουθείται σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και τις αποζημιώσεις των αγροτών, ενώ ειδικά για το Νομό Σερρών το κόστος των νέων διοδίων αυξάνει ακόμη περισσότερο το μεταφορικό κόστος.

Την ίδια στιγμή που αυξάνεται το κόστος παραγωγής παρατηρείται να μειώνονται οι τιμές στις οποίες πωλούν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους χωρίς όμως να μειώνεται αντίστοιχα η τιμή των προϊόντων που αγοράζει ο καταναλωτής. 

Για παράδειγμα η τιμή στο βαμβάκι είναι μειωμένη κατά 12 περίπου λεπτά σε σχέση με πέρυσι

Για παράδειγμα η τιμή στο βαμβάκι είναι μειωμένη κατά 12 περίπου λεπτά σε σχέση με πέρυσι έχοντας φέρει σε απόγνωση τους βαμβακοκαλλιεργητές του Νομού Σερρών και όλης της Ελλάδας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε μια σειρά ακόμα προϊόντων όπως είναι το λάδι, η πατάτα, το ρύζι, τα εσπεριδοειδή και άλλα. 

Η πραγματικότητα αυτή θα έχει ως συνέπεια να αρχίσουν σταδιακά να εγκαταλείπουν τα χωράφια τους

Η πραγματικότητα αυτή θα έχει ως συνέπεια να αρχίσουν σταδιακά να εγκαταλείπουν τα χωράφια τους οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες και να συγκεντρωθεί το σύνολο της παραγωγής σε μια νέα ολιγαρχία η οποία και θα μετατρέπει τα χωράφια σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα φωτοβολταϊκά.

Οι αλλαγές που έκανε η ΝΔ επιτρέποντας την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ακόμα και σε υψηλής παραγωγικότητας γη χωρίς μάλιστα να μπορούν οι αγρότες να επωφεληθούν μεταπωλώντας ενδεχομένως τυχόν πλεονάζον ρεύμα που θα παράγουν, σε μια στιγμή που εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βάσει των οποίων υπολογίζονται οι ευρωπαϊκοί πόροι που κατευθύνονται στη χώρα μας.

Δυστυχώς η ταξικά μεροληπτική υπέρ των ισχυρών πολιτική της ΝΔ θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και σε αύξηση των εισαγόμενων τροφίμων στη χώρα μας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά στα συγκεκριμένα ζητήματα

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά στα συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αρκέστηκε στη διατύπωση προθέσεων χωρίς όμως να παραθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης που να πιστοποιεί αυτές τις προθέσεις.

Αρκέστηκε σε μια επικοινωνιακή αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων

Αρκέστηκε σε μια επικοινωνιακή αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας, χωρίς να προτείνει καμία ουσιαστική λύση ή να αναγγέλλει κάποια πρωτοβουλία. 

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here