Λευτέρης Αβραμάκης: Πλήγμα για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων

Ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων των πρώην ασφαλισμένων ΟΓΑ

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη, και της Βουλεύτριας Κιλκίς και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Ειρήνης Αγαθοπούλου, 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Αρ. Πρωτ. 188/101/12.10.2020) προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων των πρώην ασφαλισμένων ΟΓΑ, οι οποίες οφείλονται τόσο στην υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, όσο και στην αδυναμία του λογισμικού να υπολογίσει τις σύνθετες περιπτώσεις συντάξεων, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του όγκου των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν συσσωρευθεί. 

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές τονίζουν ότι σύμφωνα με την προτελευταία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το Α΄ Τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση κοντά στις 10.000 των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, ώστε από 151.496 εκκρεμείς αιτήσεις τον Δεκέμβριο ο αριθμός ανήλθε στις 160.959 το Μάρτιο του 2020. Δυστυχώς για το Β΄ Τρίμηνο ο ΕΦΚΑ δεν παραχώρησε στοιχεία στο Γραφείο Προϋπολογισμού κι έτσι δεν έχουμε σήμερα εικόνα για το πως έχει διαμορφωθεί αυτός ο αριθμός. Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ, όμως, δεν αφήνουν αμφιβολία για τη χειροτέρευση της κατάστασης.

Όσον αφορά στις συντάξεις των πρώην ασφαλισμένων ΟΓΑ, ο αριθμός των εκκρεμών αιτημάτων φτάνει τις 40.000 με τάσεις διαρκώς αυξητικές.

Η έλλειψη προσωπικού για την διεκπεραίωση των αιτημάτων αυτών αποτελεί σίγουρα μία από τις βασικότερες αιτίες. Ιδιαίτερα για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, αλλά και για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για την μη ύπαρξη υπαλλήλου επιφορτισμένου με την επεξεργασία των προερχόμενων από τις περιοχές αυτές αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, το λογισμικό της υπηρεσίας αδυνατεί να υπολογίσει σύνθετες μορφές συντάξεων, π.χ. διαδοχική ασφάλιση, ύπαρξη εργοσήμων κλπ, ενώ δεν έχει αναφερθεί καμία πρόοδος στη διαδικασία αναβάθμισής του, που είχε ξεκινήσει πριν από λίγους μήνες.

Έτσι, έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας ακόμη και περιπτώσεις που η οριστική απόφαση για τη συνταξιοδότηση έχει καθυστερήσει περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές δεν χορηγείται ούτε προσωρινή σύνταξη.

Η κατάσταση, λοιπόν, για όσους πρώην ασφαλισμένους ΟΓΑ έχουν αιτηθεί ή πρόκειται να αιτηθούν συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ είναι απογοητευτική.

Η κατηγορία αυτή ασφαλισμένων αποτελεί μία από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, καθώς πρόκειται κατά το μεγαλύτερο μέρος της για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι να λάβουν ακόμη και αυτό το μικρό ποσό της σύνταξής τους.

Η όσο το δυνατόν πιο άμεση έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησης αυτής της κατηγορίας είναι ζήτημα επιβίωσης.

Με βάση όλα αυτά ερωτούν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον Υπουργό:

 1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του ΟΓΑ από την συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

2. Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η αναβάθμιση του λογισμικού του Οργανισμού;

3. Υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η επεξεργασία των λιμναζόντων αιτημάτων συνταξιοδότησης;  

Επιπλέον, ζητούν την κατάθεση εγγράφων για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων των πρωήν ασφαλισμένων ΟΓΑ σήμερα. 

Σε συνέχεια αυτών ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Οι αγρότες δεν αποτελούν μόνο την παραγωγική βάση της ελληνικής κοινωνίας, όπως αρεσκόμαστε συχνά να λέμε.

Είναι και ένα από τα πιο ευάλωτα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα στο στάδιο της συνταξιοδότησης η πλειοψηφία των αγροτών καλείται να επιβιώσει με λιγότερα από 500 ευρώ μηνιαίως, ζώντας συνήθως στα όρια της επιβίωσης.

Η καθυστέρηση στη λήψη αυτού του ποσού επιτείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία για το αν θα καταφέρει τελικά να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες, ιδιαιτέρως σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην εξουσία κάνοντας σημαία της την επίλυση αυτού του ζητήματος, δηλαδή υποσχόμενη τον «καθαρισμό» του λιμνάζοντα όγκου των αιτημάτων συνταξιοδότησης και μειώνοντας τη διάρκεια διαδικασίας απονομής της σύνταξης, ανέφερε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Αντί για την οριστική επίλυση του ζητήματος, όμως, φαίνεται πως η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς με τον όγκο αυτό να πολλαπλασιάζεται κάθε μήνα.

Ακόμη μία φορά, λοιπόν, η ΝΔ φαίνεται πως υπέκλεψε την ψήφο μιας αδύναμης κοινωνικής κατηγορίας τάζοντας «λαγούς με πετραχείλια».

Το ζήτημα είναι, όμως, πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με την επερχόμενη ύφεση να απειλεί να σαρώσει τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ακόμα και αυτή η πενιχρή σύνταξη αποτελεί σανίδα σωτηρίας. 

Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να ρίξει το βάρος άμεσα στην ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του λογισμικού του Φορέα.

Να αφήσει στην άκρη της επικοινωνιακή της πολιτική και να προχωρήσει σε μια πολιτική ουσίας, με την επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο είναι έξω από τις ιδεολογικές της γραμμές.

Όμως, είναι αναγκαίο για να μπορέσει να αντέξει η ελληνική κοινωνία μπροστά σε αυτή την επερχόμενη σαρωτική κρίση».  

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: