Ο Λευτέρης Αβραμάκης ΓΙΑ ΤΗΝ οικονομική ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ: Είναι κοινωνικό χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών συναντήθηκε χθες στο κτίριο της ΚΕΔΗΣ με το Σωματείο Εργαζομένων σε Κοινωνικές Δομές Νομού Σερρών, στο οποίο συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα αυτά.

Το σωματείο εκπροσώπησαν η Πρόεδρος Μαριάνθη Κηπουρού, ο Γραμματέας Δημήτρης Σιάκας και η Ταμίας Δημητριάδου Ιωάννα, ενώ συμμετείχαν και εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ.

Στην συνάντηση συμμετείχε ακόμη η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ και δημοτική σύμβουλος, Χρυσάνθη Παλάζη.

Κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η μείωση της χρηματοδότησης που αναλογεί στα δημοτικά ΚΔΑΠ, γεγονός που έχει ως άμεσες συνέπειες τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών πανελλαδικά από την λήψη του σχετικού voucher παρά την πλήρωση των προϋποθέσεων και την εργασιακή επισφάλεια με την οποία έρχονται πλέον αντιμέτωποι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα κέντρα αυτά.

Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών λειτουργούν 35 Κέντρα τα οποία απασχολούν 90 εργαζόμενους.

Από τα Κέντρα αυτά τα 10 βρίσκονται στις Σέρρες.

Ενώ πέρυσι τα Κέντρα του Δήμου Σερρών φιλοξένησαν γύρω στα 400 παιδιά και 40 ΑΜΕΑ, φέτος ο αριθμός αναμένεται πως δεν θα ξεπεράσει τα 280 παιδιά (και 40 ΑΜΕΑ).

Πρόκειται για σημαντική μείωση, που προκαλεί «τρύπα» στα έσοδα του Δήμου.

Μετά από αυτά, σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τη δημοτική αρχή διασαφηνίστηκε η πρόθεση της να προβεί σε ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων με πιθανή μείωση, όμως, του χρόνου εργασίας και συνεκδοχικά των αποδοχών των εργαζομένων, καθώς η διαθέσιμη χρηματοδότηση δεν επαρκεί.  

Στα πλαίσια αυτά, οι εργαζόμενοι ανέφεραν στη συζήτητη με το Βουλευτή πως είναι η πρώτη χρονιά που τα δημοτικά ΚΔΑΠ δεν θα αποφέρουν πλεόνασμα στο Δήμο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν μια δραστηριότητα που εξασφάλιζε σημαντικά έσοδα.

Φέτος για πρώτη χρονιά σημειώθηκε απόρριψη μεγάλου αριθμού μητέρων που πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ οδήγησαν παράλληλα και σε χαμηλό ποσοστό πλήρωσης των διαθέσιμων θέσεων στα δημοτικά ΚΔΑΠ.

Φέτος, λοιπόν, τα ΚΔΑΠ αυτά θα χρειαστούν οικονομική στήριξη, την οποία μπορεί να παρέχει η Κυβέρνηση με ένα συμπληρωματικό κονδύλιο, ώστε να γίνουν δεκτά και άλλα παιδιά στις δημοτικές αυτές δομές και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Για τη συνάντηση αυτή ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε: 

«Αναζητείται παντού το κοινωνικό πρόσωπο αυτής της Κυβέρνησης.

Όμως, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί πουθενά.

Τα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες αποτελούν μια πολύ σημαντική κοινωνική δομή για τη χώρα μας, παρέχοντας τη δυνατότητα στις εργαζόμενες μητέρες που πληρούν συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις να εντάσσουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες που συμβάλλουν σημαντικά στην διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή τους.

Φέτος, λοιπόν, σε μια χρονιά ιδιαιτέρως δύσκολη μένουν εκτός ΚΔΑΠ χιλιάδες παιδιά που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και που μέχρι πρότινος έπαιρναν κανονικά το σχετικό voucher, λόγω της ανεπάρκειας των σχετικών κονδυλίων.

Επιπλέον, με την αύξηση της δυνατότητας απορρόφησης voucher από τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, μειώθηκε σημαντικά η απορρόφηση από τα δημοτικά, ώστε να υπάρξει συνεκδοχικά ζήτημα ως προς την πλήρωση των θέσεων που αυτά προσφέρουν.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί, ασφαλώς, να επιλυθεί άμεσα με την επιπλέον χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του προγράμματος ««Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», του προγράμματος δηλ. που αφορά στη χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ιεραρχήσει την πρωτοβουλία αύτη ως μια πολύ σημαντική προτεραιότητα που θα έχει αντανάκλαση στη λαϊκή οικογένεια.

Στην οικογένεια εκείνη που δεν περισσεύουν χρήματα, καθώς οι γονείς εργάζονται υπαμειβόμενοι, είτε έχουν τεθεί σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Το  πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» βρίσκεται στον πυρήνα των κοινωνικών αναγκών, ενισχύοντας και στηρίζοντας αρχικά ένα από τα πιο βασικά κύτταρα της κοινωνίας μας, την οικογένεια, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που ο θεσμός της οικογένειας βιώνει σημαντική κρίση και που η υπογεννητικότητα αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για τη χώρα μας, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση.

Όπως, οφείλει να σεβαστεί και χιλιάδες εργαζομένους στις δομές αυτές, που επιτελούν λειτούργημα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαπαιδαγώγηση των επόμενων γενεών.

Άμεσα, λοιπόν, να αναλάβει πρωτοβουλία και να εξοικονομήσει πόρους δαπανώντας τους ώστε κανένα ΚΔΑΠ να μην κλείσει, κανένα παιδί να μη μείνει εκτός των δομών αυτών και κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

Είναι χρέος κοινωνικό, είναι υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές.»  

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: