Λευτέρης Αβραμάκης: Ή θα κουρευτούν τα χρέη ή θα καταρρεύσει η κοινωνία

Ο Λευτέρης Αβραμάκης μιλάει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ. και προτείνει άμεση υιοθέτηση προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε:

«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει όπως αποδεικνύεται πλέον σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Επιχειρήσεις, νοικοκυριά, εργαζόμενοι έχουν υποστεί ακραία μείωση των εισοδημάτων.

Η ύφεση είναι εκτός ελέγχου και οι κυβερνητικές παλινωδίες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε ψυχραιμία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. 

Το ιδιωτικό χρέος πολλαπλασιάζεται κάθε ημέρα και πλέον ο όγκος του προμηνύει βίαιες ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά, εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα και εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, διά του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, πρότεινε να υπάρξει γενναία ρύθμιση τουλάχιστον του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τους μήνες του 1ου και του 2ου lockdown, με κούρεμα όχι μόνο των τόκων και των προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής

Πρόκειται για το μόνο ρεαλιστικό μέτρο αυτή την περίοδο ιδίως σε ότι αφορά τα χρέη προς το δημόσιο.

Χωρίς κούρεμα αυτών των χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω των κυβερνητικών μέτρων, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν πρόκειται να εξέλθουν αυτής της κρίσης. 

Η θηλειά του χρέους που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό και με τον νέο Πτωχευτικό που έφερε η ΝΔ στην πλέον ακατάλληλη χρονική και κοινωνική συγκυρία, απειλούν το σύνολο των μεσαίων και των κατώτερων οικονομικά τάξεων.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναστείλει πλήρως τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και να πάρει κάθε πρόσφορο μέτρο για τον περιορισμό του όγκου χρέους ξεκινώντας από το κούρεμα των χρεών προς το δημόσιο

Με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής οι αναστολές υποχρεώσεων που πρέπει να αποπληρωθούν το πρώτο εξάμηνο το 2021 ανέρχονται σε 1,567 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι αναστολές υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου, ενώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν το τρίτο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) είναι αυξημένες κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται να εμφανίσουν νέα έκρηξη στο τελευταίο δίμηνο του έτους λόγω του νέου lockdown, η συνολική υστέρηση εσόδων για το 2020 υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ, ενώ η απώλεια περίπου 20 δις από τον εορταστικό τζίρο της αγοράς περιορίζει εκ των πραγμάτων ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες επιχειρήσεων και επαγγελματιών να αποπληρώσουν νέα και παλιά χρέη.

Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που η κυβερνητική πολιτική έχει δημιουργήσει επιβάλλουν άμεσα την υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα χρεών.

Κάθε άλλη πολιτική συνεπάγεται διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, χρεοκοπία και απώλεια πειουσιακών στοιχείων για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, φτωχοποίηση και εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Εάν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει την πρότασή μας για το κούρεμα των χρεών, σημαίνει ότι ο στόχος της πολιτικής της ήταν εξαρχής η χρεοκοπία και απώλεια ακόμα και των σπιτιών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και νοικοκυριά. Καμία επαγγελματική ομάδα δεν μπορεί αν αισθάνεται ασφαλής σε αυτές τις συνθήκες της ακραίας ύφεσης. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία της οικονομίας.

Ας το κάνει τώρα πριν να είναι πολύ αργά. 

Κάθε ημέρα που περνά χωρίς σχέδιο, με το «βλέποντας και κάνοντας» και με ημίμετρα, το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει το τίμημα που τελικά θα πληρώσει στο σύνολό του ο ελληνικός λαός». 

Διαβάστε επιπλέον για τον Λευτέρη Αβραμάκη: