Λευτέρης Αβραμάκης: Πνίγηκαν στις καταιγίδες τα μεγάλα λόγια για την αντιπλημμυρική προστασία

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες τις περιοχές των Δήμων Εμμ. Παππά, Νέας Ζίχνης και Σιντικής και τις ζημιές που προκάλεσε το φούσκωμα του ρέματος στην κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, δήλωσε:

«Ούτε χρόνος έχει περάσει από τον περασμένο Ιανουάριο και τις πλημμύρες στους Δήμους Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας και για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες εικόνων που είχαμε δει και τότε.

Χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων στο Νεοχώρι και το Νέο Σκοπό, το ΚΕΘΙΣ να έχει βουλιάξει στη λάσπη, ο Κρουσοβίτης στη Σιντική υπερχειλισμένος να πνίγει κυριολεκτικά παρακείμενες εκτάσεις στο νερό, το ρέμα στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων να απειλεί ξανά τη γέφυρα του Τσέλιου και τις παρακείμενες ιδιοκτησίες. 

Όλο αυτό το διάστημα από τον προηγούμενο Γενάρη μέχρι σήμερα γίναμε επίσης μάρτυρες αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων και δηλώσεων τοπικών βουλευτών της πλειοψηφίας και αυτοδιοικητικών αρχόντων για την προτεραιοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Είδαμε εκατομμύρια να ανακοινώνονται, σκαπτικά μηχανήματα και συνεργεία να καθαρίζουν ρέματα, μελέτες να ολοκληρώνονται, ακούσαμε πανηγυρισμούς για την ταχύτατη ωρίμανση των αναγκαίων έργων. Επί της ουσίας, όμως, ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν έχει επέλθει. Στο ίδιο έργο θεατές ξανά εν ολίγοις. Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα κατά το προηγούμενο διάστημα, όπως ενημερωνόμασταν από τον τοπικό τύπο, προφανώς ήταν εντελώς ανεπαρκή για να αποτρέψουν εκ νέου καταστροφές.

Περισσότερο από την επικοινωνιακή διαχείριση των πλημμυρών είναι αναγκαία πλέον η ουσιαστική και μη αποσπασματική αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού μας. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.

Άμεσα πρέπει να δρομολογηθεί κατασκευή έργων για τη διευθέτηση – οριοθέτηση τμήματος ρεμάτων Αγίου Ιωάννη Εμμανουήλ Παππά – Πεντάπολης, Μεσορράχης Δήμητρας και Αγίας Βαρβάρας, για την ενίσχυση των αναχωμάτων της Λίμνης Κερκίνης, για την ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία στη ροή του Κρουσοβίτη, (καθώς τα αποσπασματικά έργα και ο καθαρισμός που γίνονται από το καλοκαίρι φαίνεται πως δεν έχουν αποδώσει), την ενίσχυση της κοίτης του ποταμού Αγγίτη σε αγροκτήματα των Δ.Δ. Σ.Σ. Αγγίστας και Σ. Λευκοθέας του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών και όποια άλλα χρειάζονται.

Χωρίς την ουσιαστική και σχεδιασμένη υλοποίηση των αναγκαίων έργων, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε συχνά – εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής – τις καταστροφικές συνέπειες των παρατεταμένων βροχοπτώσεων.