Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα σωματεία ερασιτεχνικού αθλητισμού

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία αθλητισμού όλης της χώρας αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 5263/23.03.2021) 53 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.


Οι Βουλευτές τονίζουν ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται σε απαγόρευση κάθε δραστηριότητας εδώ και πέντε μήνες

χωρίς να έχει δοθεί καμία ουσιαστικά ενίσχυση στα αθλητικά σωματεία και στους εργαζόμενους σε αυτά προπονητές.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2020, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση δόθηκαν κάποιες πολύ μικρές ενισχύσεις στα σωματεία για το πρώτο lockdown,

ενώ για το δεύτερο και μεγαλύτερο δεν έχει δοθεί καμία στήριξη,

ούτε φαίνεται να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων.


Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αποτελούν τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης του αθλητισμού και οι οικονομικοί τους πόροι για την εύρυθμη λειτουργία τους προέρχονται κυρίως από τις μηνιαίες συνδρομές των μελών τους.

Οι πόροι αυτοί διατίθενταιγια την υλικοτεχνική υποστήριξη του σωματείου, την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, ενοικίαση γραφείου και χώρου προπόνησης, αμοιβή λογιστή, ασφαλιστικές εισφορές),

την πρόσληψη προπονητών – γυμναστών, που κατέχουν την σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καθώς και διοικητικού προσωπικού.


Όλους αυτούς τους μήνες τα σωματεία παραμένουν χωρίς έσοδα από συνδρομές, ενώ τα ανελαστικά λειτουργικά τους έξοδα προκαλούν συσσώρευση χρεών.

Οι Βουλευτές ζητούν να ενισχυθούν οικονομικά τα ερασιτεχνικά σωματεία, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ελάφρυνση των συσσωρευμένων χρεών τους,

να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας προπονητών και διοικητικού προσωπικού και να ενταχθούν υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, στους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ,

εκτός από τους προσφάτως ενταχθέντες προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος,

οι προπονητές και των υπόλοιπων αθλημάτων.


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:


«Η κυβερνητική αδιαφορία για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό συνεχίζεται με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύουν με λουκέτο τα περισσότερα αθλητικά σωματεία.

Χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο επανεκκίνησης των αθλητικών δραστηριοτήτων και ιδίως του ερασιτεχνικού αθλητισμού και με το καλοκαίρι να πλησιάζει,

είναι ορατός ο κίνδυνος τα αθλητικά σωματεία να μείνουν εκτός δραστηριότητας για το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας αθλητικής περιόδου.

Τα ερασιτεχνικά όμως σωματεία και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά, αποτελούν τον πυρήνα της διάδοσης του αθλητισμού και του υγιεινού τρόπου ζωής στην ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για κάθε αθλητικό σωματείο που δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει όταν αυτό επιτραπεί, θα είναι υπόλογη για κάθε χαμένη θέση εργασίας.

Απαιτούμε να στηριχθούν οικονομικά τόσο τα αθλητικά σωματεία όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτά προπονητές, γυμναστές και διοικητικό προσωπικό,

ανεξάρτητα από το άθλημα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Είναι αδιανόητο εδώ και πέντε μήνες να μην έχει υπάρξει ούτε μια ενέργεια οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.»